vic Opublikowano 18 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2016 (edytowane) Witam, chyba w każdym samochodzie (miałem tak w clio, no ale nie na tą skalę) jest coś takiego, że przy pewnych obrotach (u mnie w megance około 2k) i bardzo delikatnym dotykaniu pedału gazu słychać taki dziwny dźwięk, nie wiem jak to fachowo opisać, tak jakby z silnika. W poprzednich samochodach mi to nie przeszkadzało, bo wyciszenie silnika było słabsze, a w Megance silnik jest bardzo mocno wyciszony, aczkolwiek ten dziwny dźwięk się przebija. Wiecie o co mi chodzi? Jak nie to w kolejnym poście postaram się to lepiej wytłumaczyć ewentualnie nagram film. może któryś pasek jest poluzowany, dźwięk znika jak puszczę gaz albo jak wcisnę pedał troszkę mocniej. Na tempomacie też jest ten dźwięk właśnie w okolicach 2k obrotów najbardziej słyszalny Dodano: 18 kwi 2016 - 07:38 Ok, nagrałem film. Najlepiej słychać te wycie pod koniec filmu. Jest tam też nagła cisza jak puszczam całkowicie pedał gazu. Może ktoś to zidentyfikuje? https://vid.me/q6Ml Edytowane 15 Kwietnia 2016 przez vic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fourier Opublikowano 27 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2016 U mnie w jednym samochodzie (rocznik 2012) jest to samo od 2 lat - delikatnie trzyma się pedał gazu do słychać, jeżeli wciśnie się mocniej lub puści jest cisza. Zakres około 2000 obr./min. W drugim samochodzie (2013) coś takiego nie wstępuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vic Opublikowano 28 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2016 Skoro w jednym masz a w drugim nie, to na pewno nie jest to kwestia "ten typ tak ma". Może jakiś pasek nie jest dobrze naciągnięty? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fourier Opublikowano 28 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2016 Nie mam pojęcia. Od kiedy to zauważyłem zrobiłem 35 tys. km. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vic Opublikowano 28 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2016 Powiem tak, po przesiadce ze starego samochodu, ten jest meeega cichutki i ogólnie fajny ale ten dźwięk psuje cały efekt :(. Może jak kiedyś będę miał więcej czasu to zajadę do ASO, może coś znajdą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fourier Opublikowano 28 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2016 Nie wiem czy to nie jest coś powiązane z przepustnicą lub wtryskiem (pompą). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Irishpiter Opublikowano 2 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2016 dzieje się tak na kazdym biegu? czy na luzie jak utrzmujesz ten zakres obrotów to też to słychac? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fourier Opublikowano 3 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2016 Na luzie nie słuchałem (słychać tyrkotanie wtrysków albo zaworów). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vic Opublikowano 4 Maja 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2016 (edytowane) W sumie jak zbadałem sprawę głębiej, to nie jest to powiązane z obrotami ale z prędkością, im ciszej pracuje silnik (mniejsze obroty) tym wyraźniej to słychać. Aczkolwiek bez problemu jest to słyszalne na 4, 5 i 6 biegu przy prędkości około 80km/h. Oczywiście słychać to tylko przy lekkim wciśnięciu pedału gazu. Na luzie, bez gazu i z mocniej wciśniętym pedałem nie słychać. Edytowane 4 Maja 2016 przez vic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Irishpiter Opublikowano 4 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2016 (edytowane) u mnie też przy około 80km/h delikatnie cos podobnego słychac. Natomiast występuje to i na luzie i na biegu. I generalnie jak sie nie wsłuchasz to nie słychac tego.Może to któres z łożysk kół, jak wymienie tarcze z tyłu to się okaże czy to tył;) Moim zdaniem to nic powaznego i po prostu TTTM. U Ciebie może lekko słychac skrzynie jeśli przestaje przy odpuszczeniu gazu. Nie przejmowałbym sie tym raczej... Edytowane 4 Maja 2016 przez Irishpiter Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fourier Opublikowano 5 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2016 Słuchałem dzisiaj - występuje na pewno na biegach 4-6, w zakresie obrotowym 1800-2300 jeżeli jest delikatnie dodany gaz. Jeżeli puszczę pedał lub obciążę bardziej silnik to tego nie słychać. Może jakieś łożysko oporowe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vic Opublikowano 5 Maja 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2016 (edytowane) Odrobinę podobny dźwięk da się uzyskać, jak puścimy gaz i samochód zwolni prawie do zera na wciśniętym biegu. to brzmi podobnie, ponoć łożysko półosi Edytowane 5 Maja 2016 przez vic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fourier Opublikowano 5 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2016 Dźwięk podobny jak u mnie. Z tym łożyskiem to nie strasz - za 2 tyg. kończy mi się gwarancja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vic Opublikowano 6 Maja 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2016 To w sam raz :) ogarnij to na gwarancji i później napisz na forum co to dokładnie było. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fourier Opublikowano 6 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2016 Tylko że zgłaszałem już to na gwarancji, podobnie jak "klekotanie" (chodzą jak diesle) silnika jak jest zimny - ten typ tak ma. Od kiedy mi się to zaczęło mam zrobione 40 tys. km. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi