murgal Opublikowano 22 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2016 (edytowane) do usuniecia Edytowane 23 Maja 2017 przez murgal Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fyox Opublikowano 22 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2016 Łożysko koła pewnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
murgal Opublikowano 22 Maja 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2016 Tylko które... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Damn Opublikowano 22 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2016 Łożysko albo opony. Ja miałem tak powyżej 60 km/h, potem powyżej 40 km/h i pojechałem do mechanika. Sprawdził łożyska etc, są w normie, inne rzeczy też, więc pewnie to opony. Pojechałem na ich wyważenie, bo są nowe, a niektórzy mówią, że warto wyważyć ponownie po pierwszych 1000 km (wg mnie bzdura, ale w związku z dźwiękiem wybrałem się). Sprawdzili i jedna felga była bardziej skrzywiona, pozostałe tylko delikatnie. Dałem na prostowanie (po znajomości 400 zł) i powoli dźwięk ustaje, bo to opony zaczęły ząbkować. Sprawdź u siebie opony od wewnętrznej i zewnętrznej strony, bo może to one są winowajcą. Ja po cichu liczę, że jak pojeżdżę dynamiczniej w łukach, to się uspokoi to, bo z każdym kilometrem jest już tylko lepiej. Ale oczywiście może to być też łożysko. :( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karllo Opublikowano 22 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2016 (edytowane) Jak łożysko to przestanie wyć w zakręcie a właściwie na łuku gdzie dojdzie do przechyłu samochodu przy danej prędkości przez dłuższą chwilę (przechył w prawo lub lewo). Jeżeli to łożysko tył to raczej wymień komplet tarcz tył i do tego nowy komplet klocków. Jeśli opony, podmień koła na inny komplet, jak nie masz to pożyć od kogoś na podmiankę na jedną przejażdżkę. Może wyć jeszcze skrzynia/napęd... Edytowane 22 Maja 2016 przez karllo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
megane98-1.6 Opublikowano 24 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2016 U mnie też dośc solidnie wyje, megane III 1.6 coupe... Nie ma znaczenia czy jadę z załączonym biegiem czy na luzie, aczkolwiek wycie jest większe przy mniej obciążonym silniku ( w niższym zakresie obrotów)..... I teraz powstaje pytanie czy uszkodzona skrzynia (łożyska itp) wyłaby podczas jazdy na luzie... Wstępnie łożyska można wykluczyć gdyż dźwięk się nie zmienia podczas pokonywania zakrętów, opony również-na zimowych wyło identycznie.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Irishpiter Opublikowano 24 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2016 może wyć i na luzie. Są łożyska które mimo wszystko pracują. Może być łozysko półosi itp. Na forum silnika 1,4 jest podobny wątek, widać chyba że to przypadłość bardziej powszechna. U mnie też lekko wyje w zakresie 60-80 bez względu na opony, bieg czy luz. Przestaje przy przyspieszaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
megane98-1.6 Opublikowano 25 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2016 dokładnie jak pisze "irishpiter" Przestaje przy przyspieszaniu. dopiero po zakupie auto ogarnąłem temat ze skrzyniami 6-biegowymi w megane, nie jest to dobra skrzynia , Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Irishpiter Opublikowano 25 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2016 tzn. że sa z nimi jakieś typowe problemy? bo w sumie to nie słyszałem nic takiego wcześniej. 1,6 i 1,4 mają takie same skrzynie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
megane98-1.6 Opublikowano 27 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2016 Irishpiter podobno ten typ tak , coś w tym stylu, tutaj masz jeden z tematów.. http://megane.com.pl/topic/26410-dziwny-dzwiek-z-czegos/page__st__16 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
murgal Opublikowano 27 Maja 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2016 Panowie przy skręcie w LEWO wycie ustaje. Jaka diagnoza ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karllo Opublikowano 27 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2016 W takim razie lewe łożysko na tyle (najczęściej tył ale niewykluczony przód!). Jeśli tarcze są OK to warto pomyśleć o wymianie samego łożyska ale jeśli już im bliżej niż dalej to proponuję wymianę kompletu tarcz na nowe z nowymi klockami. Kwestia kalkulacji co i za ile. Podnosząc go na podnośniku i kręcąc kołem można sprawdzić czy też szumi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Irishpiter Opublikowano 28 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2016 Jeśli przestaje/nasila sie przy skręcie to jest szansa że to któreś z łożysk kół. Najlepiej jak tył bo do wymiany z tarczami przy okazji. Ale czy przestawałby przy dodaniu gazu? Auto do góry i pokręć kołami, może któreś da znać o sobie. Sprawdzę, jak to wygląda u mnie i czy zmniejsza się przy skręcaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
murgal Opublikowano 8 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2017 (edytowane) Dla potomnych - łożsyko kołą prawego. Edytowane 23 Maja 2017 przez murgal Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fourier Opublikowano 12 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2017 Jaki koszt? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi