bodekj58 Opublikowano 24 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2016 Witam szanownych posiadaczy Meganki III. Moje autko z 2010 r. silnik 1,6 110 KM, przebieg 90 tys. Ostatnio zauważyłem, iż klimatyzacja (zwykła) nie chłodzi po zatrzymaniu pojazdu np. na światłach- 2,3 zmiany i oczywiście w korku (temp. zewnętrzna 24-26) . Po ruszeniu z miejsca po 100, 200 metrach jazdy zaczyna chłodzić. Na zimnym silniku, po wyjechaniu z garażu ładnie chłodzi, załącza się wentylator - czyli wsio ok. Filtr kabinowy wymieniony, klimatyzacja miesiąc temu napełniana (po raz pierwszy od nowości)- brakowało pare gram czynnika, wszystkie osłony silnika fabryczne. Czy ktoś z Was spotkał się z takim przypadkiem? Jaka ewnt. jest przyczyna tego "zjawiska"? Co najciekawsze, że ma w domu drugą Megankę ( córki) z takim samym silnikiem i klimatyzacją z 2013 r i klima w niej chłodzi jak szalona. Zauważyłem, iż wentylator w mojej meg III z 2010r chodzi o wiele ciszej, niż w tej z 2013r - tam sprawia wrażenie, jakby ktoś włączył odkurzacz. Czekam z niecierpliwością na konkretne podpowiedzi szanownych kolegów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 24 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2016 Z opisu wynika, że wentylator pracuje tylko na pierwszym biegu i może za słabo schładza skraplacz. Podczas jazdy powietrze samo przepływa przez chłodnicę klimatyzacji i pomaga wentylatorowi schłodzić czynnik chłodzący i klimatyzacja pracuje prawidłowo. Po wyjeździe z garażu czynnik jest jeszcze chłodny, ma niższe ciśnienie i wystarcza pierwszy bieg wentylatora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bodekj58 Opublikowano 24 Maja 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2016 Kolego 'aniewa" - to jest logiczne, też tak myślałem, ale mając do porównania 2 meganki, zwątpiłem. Tak jak napisałem, w mojej z 2010 wentylator pracuje ciszej-wolniejsze obroty, nie słychać go w kabinie jak się załącza. Nie przypominam sobie, by kiedykolwiek były wyższe i klima działała, w drugiej wentylator pracuje z jedną, większą prędkością niezależnie od temp. silnika - nie ma 2 biegu - przynajmniej ja tego nie zauważyłem, mogę się mylić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolaa Opublikowano 25 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2016 może nie masz IIiego biegu na wiatraku chłodnicy i dlatego. Sprawdź połączenia, wiatrak, musi kręcić się szybciej na postoju żeby nadrobić brak pędu powietrza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aston76 Opublikowano 5 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2016 Proponuje wymienić filtr klimy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
filolog10 Opublikowano 31 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2017 I co w końcu z tą klimatyzacją? Mam ten sam problem. Na postoju nie chłodzi a podczas jazdy chłodzi dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi