blazejdabliu Opublikowano 14 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2016 Witam, dzisiaj niestety spotkała mnie niemiła niespodzianka z MII.m Mam wersję 5 drzwiową z elektryczną szybą kierowcy i pasażera. Po pracy opuściłem szybę od kierowcy na chwilę aby przewietrzyć w aucie, po chwili chciałem podnieść ale szyba dalej się opuszczała aż do końca, a następnie zero reakcji na przycisk podnoszenia. Ostatecznie rozebrałem całe drzwi kierowcy. Odkręciłem również kółko z linkami od silnika tak że widzę jak się obraca wał silniczka. Zaobserwowałem ze niezależnie od tego czy chce podnieść czy opuścić szybę silnik kręci się w tę sama stronę - tak aby opuścić szybę. Z tego co wyczytałem to sterowanie silniczkiem odbywa się na zasadzie zmiany polaryzacji, a tutaj tego nie zaobserwowałem. Co może być tego przyczyną? Mógł paść sterownik albo przełącznik lub coś innego. Jak najlepiej to zdiagnozować? Przełożyć na chwilę silniczek od drzwi pasażera? Przeglądałem działy oraz książkę serwisowa Megane ( dział 87D-ELEKTRYCZNY PODNOŚNIK SZYB) i nie znalazłem gdzie jakie napięcie powinno być w przypadku podnoszenia i opuszczania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AdamiGo Opublikowano 15 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2016 Trza było zacząć od wyłączenia prądu i zaprogramowania szyb na nowo może by pomogło. Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rosol Opublikowano 15 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2016 Jeżeli mieszkasz w okolicach Poznania to jedź do http://el-cars.pl/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blazejdabliu Opublikowano 15 Czerwca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2016 AdamiGo - od tego zacząłem, wyłączyłem akumulator i przyuczenie niczego nie dało. Rosol - jeśli bym chciał jechać do mechanik to od razu bym to zrobił, a tutaj szukam przyczyny problemu. Jest gdzieś rozpiska pinów gdzie jaki sygnał jest podczas sterowania? Wieczorem postaram się rozebrać na nowo i przyuczyć szyby, zobaczymy czy coś to da. Dodano: 15 cze 2016 - 09:17 Rosol - strona się przyda, bo widzę że mają duzo ciekawych usług. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rosol Opublikowano 15 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2016 Sprawdź moduł sterowania co jest na silniczku. To najczęściej pada od wilgotności w drzwiach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blazejdabliu Opublikowano 16 Czerwca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2016 Ma ktoś rozpiskę pinów na wtyczkę z przyciskami do sterowania szybą? gdzie powinno być 12V a gdzie 0 przy opuszczaniu i podnoszeniu szyby kierowcy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mark55 Opublikowano 17 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2016 Może ten schemacik Ci pomoże. Schemat elektryczny sterowania szybami.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomaszi84 Opublikowano 10 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2016 Miałem to u siebie w tylnych drzwiach pomogła wymiana modułu sterowania, tego przy silniczku Wysłane z mojego HTC Desire 820 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi