sergiu83 Opublikowano 12 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 12 Września 2008 Fakt wyglądem nie grzeszą ale lepszy rydz.... żeby było ładnie musiał bym jak tkj, kupić "nowy" fotel. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leman Opublikowano 12 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 12 Września 2008 Do Meganki są dedykowane za 200zł z caspola, i całkiem całkiem wyglądają, przymierzam się do zakupu takowego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sergiu83 Opublikowano 12 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 12 Września 2008 no właśnie patrzyłem na ich stronie i wyglądają całkiem całkiem ale 200 to chyba ciut za dużo jak na podłokietnik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chrzan49 Opublikowano 13 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2008 Witam Kolegów. Posiadam Scenica wyposażonego w fabryczny podłokietniki z ciekawością śledziłem "walkę' kol.Tkj z tematem .Niestety dopiero teraz mogłem się zalogować , więc trochę po herbacie ale może komuś się mój post przyda. Otóż ,mimo że auto bogato wyposażone w schowki zamarzyło mi się przerobić podłokietnik oryginalny na schowek. 1.zdjąłem gałkę (wyciągnąć okrągłą zaślepkę płaskim śrubokrętem+ 2torxy) 2.oderwałem na siłę wierzch od podstawy-mocowany na wcisk. Cześć plastikowych bolców urwała się. 3.wyciąłem dokładnie lutownicą żeberka wzmacniające w bazie i pokrywie. 4.wykleiłem cienką gąbką wnętrza obu elementów i zaślepiłem komory aby uzyskać płaskie powierzchnie a następnie okleiłem na butapren czarną skórą ( skórzana kurteczka z ciuchlandu a 1 zł) 5. z tyłu plaski zawias czarny ze szrotu ( tu od podłokietnika Hyundai Sonata starego typu) 6.z przodu przykręciłem we wnętrzu 2 blachowkrętami czarną płytkę plastikową o grubości 2 mm nad klawiszem zwalniania podłokietnika a do niej i pokrywy przymocowałem mały zatrzask magnetyczny od starej torebki. 7. pod obicie tapicerskie z wierzchu podłożyłem gąbkę 3 mm . Rzeźbienie trwało 3 dni bo prototyp ale efekt całkiem całkiem i co najważniejsze działa dość dobrze. Schoweczek jest płytki ale sporo płaskich drobiazgów mieści. Pokrętło służy do regulacji twardości fotela w części lędźwiowej. Ale ciągle było mi mało i dokupiłem na All podłokietnik mocowany do tunelu.Model najprostszy bez "wsiowych" bajerów za ok 40 zł. Ten dostani sprawdza się doskonale ale nie jest przykręcony tylko przesuwany bo kolidowałby z zapinaniem pasów i hamulcem ręcznym. Troszeczkę mi przeszkadzało na początku ale szybko przyzwyczaiłem się i nawet ukochana kobieta powiedziała ; no, może być, co u niej wygląda na najwyższy stopień pochwały! Reasumując : materiały(skóra ,gąbka,zawias płaski,zawias magnetyczny ,6 czarnych blachowkrętów i dobry butapren) + chęci + 3 dni dłubaniny. Wracam do foteli kol.Tkj. Moim zdaniem a wygląda ,że mamy zbliżone wersje z tapicerką tzw. pół skórą, najlepszym rozwiązaniem jest przełożenie obić fotela. Uwaga: koniecznie rozepnij akumulator bo musisz odpiąć złącza poduszek i napinaczy pirotechnicznych po fotelami a tego NIGDY NIE robimy pod napięciem dla własnego bezpieczeństwa i redukcji ewentualnych kosztów. Dla mnie (184 i 90 kg) fotel kierowcy ma za nisko pod kolanami i dołożyłem z przodu pod obicie prostokątny pasek kokosa o grubości 30mm i szerokości siedzenia. Podobnie można wyprofilować boczki siedzenia ale mi się nie chciało. Ewentualna prośba o foty na priv. Pozdrawiam udoskonalaczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_r_z_e_m_o Opublikowano 14 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 14 Września 2008 Fotki to umieść tutaj a nie na priv Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tkj Opublikowano 15 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2008 Podłokietnik już w aucie . Zeszło mi co prawda cała sobotę na przeróbce, ale było warto. Teraz to mam istny Mix fotelowy: stare sanki (nie chciało mi się ich odkręcać od podłogi)-nowe stelaże; starą tapicerkę-nowy podłokietnik; zamienione siedziska prawy z lewym (pasażera było mniej wypier....dziane ;-) ); tymczasowo nowe zagłówki (jakieś większe są i lepiej wyprofilowane ale nie w tym kolorze co trzeba); dodatkowo wyprofilowane siedzisko kierowcy 8-) . Prónd oczywiście odłączyłem 0,5 godz. przed robotą. Wracam do foteli kol.Tkj. Moim zdaniem a wygląda ,że mamy zbliżone wersje z tapicerką tzw. pół skórą, najlepszym rozwiązaniem jest przełożenie obić fotela. Niestety nie jest jak piszesz kol. chrzan49. Ja standardowo mam w aucie fotele w pełnej (i prawdziwej) skórze w kolorze granatowym. Natomiast kupiłem 2 fotele z 11.2002r w czarnej tzw. "półskórze" czyli to co u Ciebie. Stąd konieczność przekładania samych stalaży. Przy okazji muszę skrytykować fotele "półskórzane" produkowane po 2000r. Te niby wstawki skórzane, to coś co tylko z grubsza przypomina skórę. Ja to mogę nazwać najwyżej jako "skóroskaj". Fakt, że nie niszczy się tak jak prawdziwa skóra (nie widać rys, przetarć i pęknięć na wierzchniej barwionej części tapicerki, ale wrażenia organoleptyczne są zdecydowanie na niekorzyść w stosunku do prawdziwej skóry. Widać Renault postanowiło ciąć koszty :-/ Jako ciekawostkę mogę podać fakt, że fotele w pełni skórzane są Made in France, natomiast "półskóry" są Made in....Poland (InterGroclin). [ Dodano: 2008-09-15, 12:26 ] Jeszcze mi się przypomniało.... Zupelnie przypadkiem odkryłem 2 dosyć istotne dla szerszego grona, cechy foteli Scenica I i zapewne Megane I. 1. Odkryłem jak bardzo prosto można wykasować luzy na oparciu. Może nie w 100%, ale gdzieś w granicach 70-80%. Sposób kasowania luzów będzie widoczny na fotkach które niebawem dołaczę. 2. Dla mnie (184 i 90 kg) fotel kierowcy ma za nisko pod kolanami i dołożyłem z przodu pod obicie prostokątny pasek kokosa o grubości 30mm i szerokości siedzenia. Pewnie nikt o tym nie wiedział, że konstruktorzy foteli przewidzieli taką ewentualność i wprowadzili w stelażu rozwiązanie dające możliwość podniesienia/obniżenia przodu siedziska o 5 cm. Można to wykonać bez zdejmowania tapicerki. Sposób regulacji będzie uwidoczniony na fotkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek_c Opublikowano 16 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 16 Września 2008 a nie chcesz się ( tanio ) pozbyć "półskóry" z prawego fotela"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chrzan49 Opublikowano 17 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 17 Września 2008 Witam Kolegów.Sorry za przerwę ale padł mi system i dopiero dziś odebrałem od "czarodzieja".Koledze Tkj podziekowania za bardzo interesujące posty. Swoje fotki z przeróbki podłokietnika zamieszczę jutro i czekamy na foty Tkj o metodzie podwyższenia foteli Scenica. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamangel Opublikowano 19 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2008 Koledzy obiecaliście foty, a tu nic.Czekam z niecierpliwością bo zarówno temat podłokietnika jak i podniesienia przodu siedziska w scenicu bardzo mnie interesuje. pzdr. adamangel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chrzan49 Opublikowano 19 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2008 Foty będą może nawet w nocy .Właśnie padła mi Renia (chyba immo) i wróciłem taxi do chatki. Pozdrawiam [ Dodano: 2008-09-20, 00:12 ] Mówisz,masz.Na focie nr 7 uszkodzenia tapicerki o której pisał kol.Tkj po 70 tkm,w dniu zakupu.Po 15 tkm ni powiększyły sie.Tylko fotel kierowcy po zewnetrznej. Pozdrawiam [ Dodano: 2008-09-21, 18:50 ] No to nam kol.Tkj zaniemógł.Typowe. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek79 Opublikowano 23 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2008 do swojej Reni dokupiłem podłokietnik uniwersalny (czyli za niski do scenica) cza było go troche zmodyfikowac pierwsze przerobki nie powiodły sie bo był zbyt luzny i gibał sie na boki pozatym ciezko było zapinac pasy i zaciagac reczny. Po wielu probach wymysliłem takie cos podłokietnik daje sie podniesc do góry moze wykładzina niejest zbyt donrze dobrana kolorystycznie ale to był najbarzdiej zblizony :-/ napewno niejest to oryginalny podłokiet ale jak sie niema co sie lubi to sie lubi uniwersalne ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chrzan49 Opublikowano 24 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 24 Września 2008 Jak mawiają w górach:tyz piknie Ponie! Pozdrawiam Tomasz Uwaga: na All jest oferta foteli z fabrycznym podłokietnikiem ale zdaje mi się ,że anglik a ten nie pasuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamangel Opublikowano 30 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2008 kolego @tjk daj jakieś fotki tych foteli (szczególnie chodzi mi o podniesienie przodu siedziska w scenicu)-doczekać się nie mogę tych zdjęć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chrzan49 Opublikowano 30 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2008 Możemy sie nie doczekać. Pozdrawiam wszystkie podłokietniki swiata. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tkj Opublikowano 3 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2008 Sorry panowie, że nie wystawiłem jeszcze fotek. Zdjęcia są porobione i w połowie poopisywane, ale od miesiąca mam taki młyn w domu i pracy, że nie bardzo mam czas na sen nie mówiąc już innych rzeczach :-( . Proszę jeszcze o trochę cierpliwości. Jeszcze z tydzień (a może i wcześniej) i się powinno przewalić najgorsze. A wtedy na pewno dokończę opisywać fotki i zamieszczę je na forum. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi