Obiboc Opublikowano 27 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2016 (edytowane) Witam Potrzebuję podpowiedzi. Od jakiegoś czasu borykam się z rożnymi problemami z moją meganką. Samochód dość długo kręcił przy odpalaniu ale odpalał za pierwszą próbą. Po odpaleniu jechał praktycznie normalnie ale poszarpywał w przedziale 1600-2000 obrotów, wyczytałem że szwankuje EGR ( rok temu wstawiłem nowy bo poprzedni zakończył żywot a czyszczenie nic nie dawało). Odpięłem wtyczkę od EGR i samochód przestał szarpać. No i fajnie. Teraz uwaga spalanie spadło i to znacznie ale zmieniłem tez styl jazdy, po ekspresówce przy dośc szybkiej i agresywnej jeździe było 6/100 teraz jazda na emeryta tempomat 90 km/h bez butowania poniżej 4/100. Ale to raczej historia poboczna. problem jest inny. Auto paliło za 1 kręceniem ale tak od dwóch czy trzech tygodni czas do odpalenia się wydłuża, było 2 potem 3 a teraz nawet za czwartym czy piątym. W miniony piątek wcale się nie udało. Dziś chyba z 7 razem , prawie wykończyłem aku. Pompowanie gruszką nic nie zmienia. Wnioskuję że silnik się nie zapowietrza ponieważ jeżeli wyłączę silnik i próbuję odpalić jest to samo!! Dla tych co od razu odsyłają do clipa. Podaję błędy z maxiecu. DF02X coś tam EGR ( logiczne bo odpięty) DF025 Moduł świec żarowych DF053 Nie pamiętam treści ale coś z ciśnieniem z dopiskiem sporadycznie( ale to wydaje się logiczne bo podczas długiego kręcenia czasem wyskakuje injection deflaut ) jak auto odpali od razu ginie i podczas jazdy butowania i ogólnego męczenia silnika się nie pojawia. Co może być nie tak? A i jeszcze jedno rozrusznik kręci bardzo szybko jakby nie miał obciążenia. Edytowane 27 Lipca 2016 przez Obiboc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzechuuu Opublikowano 29 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2016 Cześć Miałem podobny problem ale w innym autku (Peugeot 406 HDI) Tam nałożyły mi się dwie awarię naraz: -pompa paliwa w zbiorniku i zawór regulujący ciśnienie na listwie common rail Objawy były identyczne. Komputer pokazywał błąd EGR, przepływomierza i potencjometr gazu. Ale trafiłem do fachowca co nie patrzał na błędy tylko na parametry pracy silnika i tam ciśnienie paliwa tak skakało że masakra a powinno być na stałym poziomie. Sprawdź na początek tą pompkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej-2010 Opublikowano 30 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2016 Co może być nie tak? A i jeszcze jedno rozrusznik kręci bardzo szybko jakby nie miał obciążenia. Żeby silnik zaskoczył ,musi mieć odpowiednią prędkość obrotową .Wygląda z tego opisu ,że to bendix rozrusznika jest zużyty . Rozrusznik kręci bardzo szybko ale nie kręci się z odpowiednią prędkością wał korbowy silnika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sKarlosMegane Opublikowano 30 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2016 (edytowane) a czujnik położenia wału ? miałem u siebie podobnie, z tym że u mnie losowo odpalała, za 1, 5, 3 it razem. Nie ma sensu kręcić do oporu, jak widzisz, że nie odpala to wciskaj sprzęgło żeby przerwać i od nowa, szkoda akumulatora i rozrusznika. No i po wymianie czujnika jest ok. Edytowane 30 Lipca 2016 przez sKarlosMegane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Obiboc Opublikowano 1 Sierpnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2016 Dzięki za podpowiedzi. sKarlosMegane Tyle że u mnie w aucie od przeprowadzenia generalnego remontu układu wtryskowego samochód nigdy nie odpalał tak jak przed awarią czyli na 1 czy 2 obroty, trzeba było troszkę pokręcić z 2-3 sekundy. Spróbuję dziś ponownie podpiąć auto pod kompa. Zobaczę dokładnie spis błędów. Tylko strach go gasić. Zawór regulujący ciśnienie na listwie common rail- to brzmi drogo nie pamiętam ile ale już go wymieniałem z półtorej roku temu. Rozrusznik może to być to-* jak to sprawdzić ? Czujnik położenia wału- może.. jakoś strasznie drogi to on nie jest ale czy to to nie powinno wywalać błędu? Dodatkowe informacje nie wiem czy ważne. Wyjąłem czujnik MAP (ten na plastikowej rurze) - jest pochlapany olejem silnikowym. Więc zajrzałem też do miejsca w którym pracuje EGR olej szlam i ... masakra. Teraz jeszcze jeden myk, podczas prewencyjnego ściśnięcia gruszki ( pompki ręcznej paliwa) słychać delikatny dźwięk uchodzącego powietrza... ale ni diabła nie mogę dojść skąd to to mam wrażenie że gdzieś z okolicy pompy paliwa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi