djdanhill Opublikowano 29 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2016 (edytowane) Witam Od tygodnia walczę ze swoją Megi 1.9DCI - zaczęła świszczeć jak dodajemy gazu (jak puścimy gaz i obroty opadają świst również opada) odwiedziłem już 4 mechaników i każdy z nich prawie mówi co innego, jedni że to nieszczelność inni że to turbina a jeden że to jakieś uszczelki turbiny. Naprawa od 500 do 1500zł. <><><><><><><><><><><><><><> W aucie mam zaślepiony EGR - rurka łącząca EGR z kolektorem jest obcięta i zaspawana z obu stron <><><><><><><><><><><><><><> Zauważyłem że przy górnym zaślepieniu widać spore ilości oleju, w kilku innych miejscach również (przy samym EGR) oraz za turbiną i na zaworze turbiny. <><><><><><><><><><><><><><> Sam zawór turbiny ma jedno miejsce puste (żaden kabel nie jest tam podłączony od podciśnienia) <><><><><><><><><><><><><><> Auto nie straciło mocy, nie ma kopcenia (chyba że powyżej 3700obrotów) jedyne co jest to ten straszny świst. Dodam że cały silnik od spodu jest mokry w Oleju Dodano: 29 lip 2016 - 08:14 Na ostatnim zdjęciu jest widoczny ten zawór który ma jedno miejsce wolne - czy tak powinno być nie daje mi to spokoju a w necie nic nie mogę odszukać Regulamin pkt. 5.9 - Enter Aston76 Kolego zapoznaj się z regulaminem zamieszczania zdjęć i zastosuj się do niego. Aston76 Edytowane 1 Sierpnia 2016 przez aston76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slawekpetryk Opublikowano 29 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2016 (edytowane) Cześć Nie chcę Cię martwić, ale podejrzewam turbinę a nie tylko uszczelki turbiny. Zwróć uwagę na poziom oleju. Jak ubywa to nie czekaj. Ja czekałem i skończyło się na wymianie panewek i szlifie wału. Obym się mylił. Pozdrawiam Dodano: 29 lip 2016 - 21:21 ... a co do zaworu jeśli dobrze pamiętam to jedno wyjście jest puste. Pewnie 2 wężyki masz podłączone. Edytowane 29 Lipca 2016 przez slawekpetryk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
djdanhill Opublikowano 1 Sierpnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2016 No właśnie są podłączone 2 węże. Co do turbo - rozumiem że regeneracja tylko teraz mam pytanie czy po regeneracji muszę coś dodatkowo robić tz: 1. czyszczenie intercolera 2. wymiana zaworu od odmy na środku silnika (plastikowa puszka) 3. wymiana oleju filtrów Dodano: 01 sie 2016 - 15:38 Rozebrałem dziś przód Auta, wyciągnąłem intercoler okazało się że w środku jest pełno oleju a dodatkowo ktoś go źle założył bo trzymał się tylko na jednych zaczepach a druga strona była pod kątem do dołu luźno. Po złożeniu auto nie mogło odpalić po chwili odpaliło dziwnie pracując i trochę zapachniało olejem teraz jest już normalnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi