Skocz do zawartości

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Brak zasilania sterownika silnika

ziolo

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 30.10.2016 o 21:05, aniewa napisał(a):

W tym silniku obwód przekaźnika wtrysku jest sterowany przez sterownik silnika. Sprawdź ciągłość przewodu między przewodem E1 w środkowej wtyczce komputera wtrysku a pinem 2 w brązowej 12-pinowej wtyczce UPC. Brak impulsu ze sterownika silnika do modułu UPC objawia się załączeniem wentylatora.

Witam kolegę w ECU we wtyczce środkowej są dwa pomarańczowe przewody w tym E1, który ma iść na pin 2 wtyczki brązowej PPH2. Czy kolega może wyjaśnić dlaczego przewód we wtyczce PPH2 jest brązowy, a nie pomarańczowy? 

26 minut temu, retrom napisał(a):

Czy kolega może wyjaśnić dlaczego przewód we wtyczce PPH2 jest brązowy, a nie pomarańczowy? 

Przekaźnik wtrysku jest połączony pomarańczowym przewodem ze złączem PEM (dwurzędowe) w module UPC. Tam na pinie 2 powinien być pomarańczowy przewód. Mowa o silniku 1,9 dci.

Pin 2 złącza PPH2 zasila silnik wycieraczek.

W dniu 17.01.2026 o 14:45, aniewa napisał(a):

:lapka:

REGULAMIN Forum się kłania pkt 5.9 :!: - aniewa

A jak będzie to rozwiązane w 1.5dci? 

Rozumiem że UPC to skrzynka wewnątrz kabiny(ta nad bezpiecznikami), a UCH to ta w komorze silnika nad lewym nadkolem (wiele osób miesza te nazwy i są niejasności). 

1 godzinę temu, retrom napisał(a):

A jak będzie to rozwiązane w 1.5dci?

Jest inaczej niż w 1.9 dci. Opisz jaki masz problem.

UCH to moduł w kabinie, UPC to moduł z bezpiecznikami w komorze silnika jak zaznaczył kolega powyżej.

W dniu 18.01.2026 o 19:03, aniewa napisał(a):

EGULAMIN Forum się kłania pkt 5.9 :!: - aniewa

Kolega zapytał jaki mam problem, a więc. Podbiło mi auto na drodze i gdy koła dotknęły drogi wyskoczył błąd asr/abs plus zapalił się serwis i stop, ale auto jechalo dalej. Po postoju trwającym 8 godzin odpaliłem samochód i błędu nie było. Po przejechaniu 5 km i włączeniu tempomatu zapalił się błąd board electronic defekt plus serwis i stop i auto zgasło i załaczył się wentylator. Próby odpalenia auta nie dały rezultatu. Po przyjechaniu kolegi podpieliśmy booster i auto zapaliło na dotyk(zauważyłem że podczas postoju na awaryjnych przy ich włączaniu i wyłączaniu samoczynnie załączam się centralny zamek). Po przyjechaniu do domu auta nie gapiłeś, ponieważ chciałem sprawdzić stan alternatora. Niestety, po 10 minutach auto zgasło i już nie udało się go odpalić. Po wy montowaniu UPC i sprawdzeniu czy nie było zalania podpiąłem UPC i spróbowałem odpalić auto. Błędu boardelectronic defekt nie było, ale pojawił się błąd Lenkradsperee defekt czyli błąd blokady kierownicy. Zdemontowałem, przeczyściłem komutator i poddałem testowi - silnik był sprawny. Zająłem się zasilaniem blokady. Okazało się że na drugim pinie nie ma plusa z UPC. Masa jest na 1 pinie. Sprawdziłem zasilanie na UPC gniazdo PPH2 pin 8 i na nim jest zasilanie, więc problem jest z przewodem z UPC do blokady kierownicy. Zastanawia mnie fakt, że przewód na UPC gniazdo PPH2 pin 8 jest żółto - biały w przekroju 1-1,5 mm2, a we wtyczce blokady zielono - biały w przekroju 0,35 mm2. Czy ten przewód jeszcze gdzieś wchodzi po drodze, czy gdzieś jest redukcja przekroju? Informację o zasilaniu blokady z gniazda PPH2 z pinu 8 mam z forum renault, gdzie inny użytkownik miał prawie identyczny problem. 

Godzinę temu, retrom napisał(a):

Zastanawia mnie fakt, że przewód na UPC gniazdo PPH2 pin 8 jest żółto - biały w przekroju 1-1,5 mm2, a we wtyczce blokady zielono - biały w przekroju 0,35 mm2. Czy ten przewód jeszcze gdzieś wchodzi po drodze, czy gdzieś jest redukcja przekroju?

Owszem  z pinu 8 złącza PPH2 i bezpiecznika 5A wychodzi zasilanie blokady kolumny kierownicy ale pośrednio poprzez moduł UCH w kabinie. Wychodzący żółty przewód z białym paskiem wychodzi z PPH2 pin 8 i prowadzi do modułu UCH w kabinie (złącze PP2 pin 2) a ten z kolei po rozpoznaniu karty zasila z tego samego złączą (PP2 pin 1 zielony przewód) silnik blokady kolumny kierowniczej na pinie 2.

Dodam, że na pinie 8 złącza PPH2 przy sprawnym bezpieczniku musi być 12 V po włączeniu zapłonu.

9 godzin temu, aniewa napisał(a):

:lapka:

REGULAMIN Forum się kłania pkt 5.9 :!: - Prezes

Na pinie 8 złącza PPH2 mam napięcie zgodne z napięciem na zaciskach akumulatora (12.68 V) . Dzięki za odpowiedź. Jutro przedzwonię przewody. 

W dniu 20.01.2026 o 00:53, retrom napisał(a):

REGULAMIN Forum się kłania pkt 5.9 :!: - aniewa

Przedzwoniłem i wszystko jest dobrze. Na pinie 1,2 - napięcie 12,65V, które znika po po 5-6 sekundach. Podmieniłem blokadę na czystą i błąd Lenkradsperee defect już się nie pojawia, ale pojawił się ponownie Boardelectronic defect. Podczas próby zapalenia auta, nie słychać rozrusznika tylko wyskakuje komunikat i włącza się wentylator. Pamiętam że kolega o tym przypadku już na forum pisał. 

Pytanie jest czy w 1.5 i 1.9 dCi przewód ze środkowej wtyczki ECU E1 wchodzi na 2 pin brązowej wtyczki w UPC? Może się kolega wypowiedzieć? 

• 3 tygodnie później...

Informacja dla potomnych. W wersji silnikowej K9K 1.5dci pomarańczowy przewód że środkowej wtyczki ECU pin E1, nie idzie do UCP na pin 2 wtyczki PEM, tylko idzie do czujnika na pompie wysokiego ciśnienia. Natomiast przewód pomarańczowy z wtyczki dolnej, pin F1 wychodzi na pin 2 wtyczki PEM w module UCP.