piroksen Opublikowano 20 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2016 Dzień dobry. Jako, że to mój pierwszy post chciałbym się ze wszystkimi przywitać. Wracając do sprawy, całkiem niedawno zakupiłem Megane 3 1.5 dCi z 2008 roku. Obecnie jest na alufelgach z oponami letnimi ale chciałbym ją zaopatrzyć w zestaw na zimę. Zakupiłem felgi (nie wiem czy nie za szybko) o oznaczeniu KFZ 9583/16x7J/ET47/20-09/KBA43738. Proszę o informację czy będą pasowały do mojej Megane. Wydaje mi się, że powinno być ok. Jakie śruby do tych felg dokupić? Sprzedawca mówił, że oryginały z alufelg będą pasowały ale z tego co już wyczytałem to nie mogą mieć ruchomego kołnierza (będę musiał to sprawdzić). Odnośnie opon myślałem o zakupie opon o rozmiarze 205/55 R16 91 T. Z tego co sprawdzałem na różnych stronach www, opona powinna pasować do tej felgi bez żadnych problemów. Jeśli się mylę proszę o korektę. Czy zmieści się to wszystko razem we wnęce koła i będzie śmigało bez żadnych problemów? Przepraszam jeśli pytania wydają się banalne ale wolę się upewnić przed wydaniem pieniędzy i ewentualnym uszkodzeniem auta. Pozdrawiam, Piotrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yogin74 Opublikowano 20 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2016 Gdybyś był zainteresowany to mogę odsprzedać komplet śrub do felg stalowych. Praktycznie jak nowe, oryginalne, używane sezon, tylko latem :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Laros Opublikowano 20 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2016 Felgi będą dobre (rozumiem że ten model ma odpowiedni rozstaw śrub i średnicę otworu centralnego?), opony w takim rozmiarze też, jedynie wg mnie pewniejsze będą z indeksem H a nie T. U mnie oryginalne śruby z alufelg pasowały do stalowych (nie mają ruchomego kołnierza). Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piroksen Opublikowano 21 Grudnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2016 Dziękuję Ci bardzo Laros za odpowiedź. W takim razie wstrzymam się z zakupem śrub do czasu aż nie sprawdzę tego kołnierza. Zerknę na oponki z wyższym indeksem prędkości. Jeśli chodzi o rozstawy śrub i otwór centrujący to się zgadzają. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Laros Opublikowano 21 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2016 Nie ma za co :). Dla informacji podam jeszcze że kolega założył na zimę felgi R15 z oponami 195/65 R15 i również pasują, wyglądają zupełnie nieźle, no i auto jest odrobinę bardziej miękkie na naszych parszywych drogach... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi