norbert.ch Opublikowano 2 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2017 Uważajcie na swoje kołpaki w Renault! Warto je przypinać opaskami, chociaż nie wygląda to zbyt ładnie. Po Krakowie grasują złodzieje. Kradną w nocy, polują tylko na te droższe - czyli np. oryginalne kołpaki strukturalne. Przestrzegam, bo właśnie tej nocy mi ukradli wszystkie 4 sztuki, 16 cali, do megane 3. To był pierwszy raz od 3 mies kiedy zostawiłem auto na zewnątrz na noc, a nie w garażu... Dokładnie 1rok 3mies temu miałem tak samo - skradzione 4 strukturalne. Więc jest to dla złodziei łakomy kąsek. A mi się nie uśmiecha co roku kupować na allegro kompletu za 200pln. W każdym razie - przypinajcie opaskami te droższe kołpaki, ja tego nie zrobiłem w tym sezonie, i straciłem już w sumie drugi komplet. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gojgien Opublikowano 2 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2017 (edytowane) Opaski dla złodzieja to nie problem. Wystarczy scyzoryk albo cążki, nawet takie z zestawu do paznokci. Opaski zabezpieczają tylko przed samoczynnym odpadnięciem kołpaków na dziurach w jezdni. Przed złodziejami lepiej w nowym komplecie kołpaków powiercić kilka niewielkich otworków w widocznym miejscu, co za jednym razem jest znacznikiem Twojego kompletu, a przy okazji zmniejsza wartość i atrakcyjność takich kołpaków. Mało kto się zdecyduje na zakup takiego kompletu na allegro za 200zł. Edytowane 2 Stycznia 2017 przez gojgien Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
norbert.ch Opublikowano 2 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2017 Tak, opaska to nie problem, ale jakby założyć po 2 na każdy kołpak, to może chociaż trochę złodziei zniechęci... Widziałem właśnie na internetach jakieś dodatkowe cienkie blaszki-podkładki, które się podkłada przed wkręceniem śrub i to podobno trzyma kołpak. A z resztą - odpuszczam ten temat. Do końca zimy dojeżdżę bez kołpaków, na lato mam alu 17", więc do tematu zabezpieczania kołpaków wrócę na jesień :). O ile w ogóle będę miał natchnienie kupować trzeci komplet.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomqu86 Opublikowano 2 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2017 No z opaskami to sobie na pewno poradzą , mi skradziono w Krakowie zeszłej zimy z samochodu 4 koła alu na zimówkach , auto stało w garażu podziemnym. Rano już był na cegłach , także garażowanie też nie zawsze pomaga. P.S Pozdrawiam Krakusów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzychu Opublikowano 2 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2017 Mi w Poznaniu ukradli stare, porysowane kołpaki, nieoryginalne, warte może 40zł za komplet... na wszystko znajdzie się jakiś amator. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kozakow84 Opublikowano 9 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2017 Hej mi z Megane II na wakacjach też zakosili 4 sztuki cały parking w okolicy ul Włoskiej i Białoruskiej przelecieli w Krakowie. Chcę kupić nowe kołpaki ale czy znowu nie zakoszą?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Histe Opublikowano 10 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2017 (edytowane) To ja niestety chyba przebije wszystkich. Tydzień po zakupie Citroena Berlingo ukradziono mi w nocy komplet orginalnych kołpaków ze strzeżonego parkingu. Były zabezpieczone metalowymi opaskami. Salon wycenił komplet nowych na 900 zł i takież odszkodowanie dostałem od zarządzającego parkingiem. Edytowane 10 Stycznia 2017 przez Histe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
norbert.ch Opublikowano 10 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2017 Widzę że po Krakowie krążą w różnych rejonach - zgaduję że to ci sami. Mi pierwszy komplet ukradli na Mistrzejowicach (Os. Oświecenia), a drugi na Prądniku Czerwonym. Koledze kozakow84 w okolicach początku Ruczaju... Prawdopodobnie wszystko trafia do paserów, którzy wpadają raz na parę lat, ostatnio ~1,5 roku temu: http://www.gazetakrakowska.pl/artykul/3911713,krakow-ukradli-prawie-4-tys-kolpakow-samochodowych-wideo-zdjecia,id,t.html Jakieś 4 lata temu kradli też w Krakowie tablice rejestracyjne. Koledze w Peugeocie ukradli wtedy 2x na przestrzeni 2 lat, na Grzegórzkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jottar Opublikowano 13 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2017 Ja po różnych doświadczeniach stosuję patent jak na zdjęciach - wybity numer rejestracyjny, dziury i przypięcie opaskami. Niezabezpieczony (lub raczej niewystarczająco zabezpieczony) komplet zniknął w ciągu tygodnia, ten jeździ już trzeci sezon. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kronk Opublikowano 19 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2017 Dobry pomysł z wybiciem numerów i opaskami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
volfeer Opublikowano 19 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2017 Ja po prostu w zimie nie używam, a w lecie alusy :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jose22 Opublikowano 19 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2017 Po kolejnej kradzieży oddałem nowe kołpaki do grawera.Efekt - wszyscy oglądali ale nikt nie był zainteresowany przez kolejne 10lat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxi7 Opublikowano 19 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2017 Jaki koszt takiej grawerki za komplet? Gdzie robiłeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sekal Opublikowano 19 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2017 Pomysł na pewno dobry. Gorzej jak trafisz na ślepego albo pijanego amatora cudzych rzeczy i nie zauważy :lol: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
norbert.ch Opublikowano 20 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2017 To nie są amatorzy ani pijacy, tylko wyspecjalizowana ekipa :). Kradną tylko kołpaki oryginalne, z aut max 5-letnich. 90% pozostałych samochodów na osiedlu jest bezpiecznych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi