organic Opublikowano 2 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2017 (edytowane) Zapomniałeś opony tylko osiami czy też na krzyż? Ja dwa lata walczyłem ze ściąganiem w clio III, po drodze wymieniłem amory, sprężyny, drążki, sworznie, geometrii było ze 6, zmieniałem koła osiami, wkładałem z innego auta, itd. Potem zacząłem sytuację analizować, ściąganie zaczeło się po zmianie zimowych na letnie, pierwsza wizyta w warsztacie ujawniła pękniętą sprężynę, kolejne wymiany nic nie zmieniały. I doszedłem do wniosku że może problem tkwi w oponach które były używane na niesprawnym zawieszeniu, więc pomimo naprawy zawieszenia po prostu są nierówno zużyte. Zamiana na krzyż spowodowała że auto zaczeło jechać prosto. Edytowane 2 Stycznia 2017 przez aston76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mariusz847 Opublikowano 2 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2017 (edytowane) Zamieniałem na krzyż, a nawet założyłem inne opony i nimi też mieszałem. Wciąż było to samo. Gdzieś jeszcze na innym forum czytałem że ktoś miał krzywo założony wózek/sanki silnika i to powodowało ściąganie. To możliwe w ogóle? Czy wózek ma jakąś regulację/tolerancję montażu? Wydaje mi się to niemożliwe tam są po prostu otwory śruby i tyle. Dodano: 02 sty 2017 - 20:10 Ja bym skusił się jeszcze na regulacje czujników. Kiedyś w megane ii po odłączeniu akumulatora przestawiła mi się kierownica. Samochód jechał prosto lecz kierownica była krzywo ustawiona. Regulowałem to na ponownej zbieżności. U ciebie wspomaganie może chcieć wrócić do "0" lecz zero może być w innym ustawieniu niż powinno i kierownica sama się skręca. Czyli reset na clipie i ponowna geometria? Edytowane 2 Stycznia 2017 przez mariusz847 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aston76 Opublikowano 2 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2017 A przypadkiem nie jest krzywa belka z tyłu, nie uderzyłeś ostatnio o krawężnik?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mariusz847 Opublikowano 2 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2017 Belka sprawdzona/ pomierzona. Jest ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AdamiGo Opublikowano 2 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2017 Zanim gdzie kol wiek pojedziesz zrób tak jak tutaj: Mój odnośnik Mam nadzieje że to pomoże i zadziała w Scenic II. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mariusz847 Opublikowano 2 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2017 No niestety ta procedura u mnie nie działa, próbowałem tego chyba kilkanaście razy. Ogólnie cała sekwencja czynności kończy się na tym że należy przytrzymać kierownicę w pozycji "zero" i zakończyć przyciskiem start/stop. U mnie zawsze po naciśnieciu przycisku trzymana w pozycji "zero" kiera przekręca się z dużą siłą lekko w prawo po czym wspomaganie się rozłącza. Nawet gdy z całej siły ją przytrzymam w tej pozycji to i tak po rozłączeniu wspomagania i puszczeniu koła ono ucieka w prawo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AdamiGo Opublikowano 2 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2017 Czyli wg. Twojego opisu wspomaganie ściąga auto na prawo. Teraz pytanie czy na clipie ci to przestawią... bo wina może leżeć w błędnym ustawieniu zbieżności o ile jest taka możliwość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mireczek01 Opublikowano 2 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2017 Może zabrzmi drastycznie, ale zdejmij kierownicę i załóż ją tak jak wspomaganie chce na wprost. Jeszcze z teorii spiskowych, może Ci co ustawiali pierwszy raz zbieżność zapomnieli o kierownicy na wprost. Gdy zauważyli nie chciało im się grzebać w zawieszeniu i przemienili na kierownicy (oczywiście mało prawdopodobne - ale...). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mariusz847 Opublikowano 2 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2017 Geometria była ustawiana przy mnie. Potem sprawdzana w drugim warsztacie, potwierdzili że wszystko ok. Następnie w trzecim znów sprawdzana, wszystko mieściło się w widełkach. W tym ostatnim warsztacie jeszcze poprawili na moją prośbę żeby możliwie precyzyjnie trafić w środek akceptowanych odchyleń. Nic to nie pomogło. Chyba został mi tylko clip i próba zmiany ustawień czujnika skrętu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 2 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2017 Kierownica ma tylko jedno możliwe położenie względem wałka z wieloklinem, jedyna możliwość ustawienia kierownicy to tylko na drążkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mariusz847 Opublikowano 6 Lutego 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2017 (edytowane) Zastanawiam się nad zakupem interfejsu ELM327 z programem MaxiEcu. Trochę bawiłem się w diagnostykę w innym aucie, więc dam sobie radę. Pytałem producenta programu czy można diagnozować i kalibrować czujnik kąta skrętu tym programem, potwierdzili że tak. Ktoś ma jakieś doświadczenia z programowaniem/resetowaniem tego czujnika przy użyciu clipa lub innego programu? Dodano: 10 sty 2017 - 06:45 Witam ponownie, Zakupiłem interfejs. Niestety nie udało mi się przy jego pomocy dokonać adaptacji czujnika, zawsze na końcu mam komunikat, że wykonałem adaptację nieprawidłowo. Sam czujnik działa i nie zgłasza usterki. Odczyt parametrów pokazuje z kolei, że kąt odchylenia koła kierownicy w fizycznej pozycji zero/na wprost wynosi +2°. Na razie zapytałem producenta oprogramowania jak prawidłowo dokonać tej adaptacji. Dodano: 06 lut 2017 - 10:26 Witam ponownie, W nawiązaniu do wcześniejszych wpisów. Udało mi się prawidłowo skalibrować czujnika kąta skrętu przy użyciu MaxiEcu. Niestety problem ściągania pozostał nierozwiązany. Jeśli ktokolwiek ma jeszcze jakiś pomysł co sprawdzić proszę o poradę. Edytowane 6 Lutego 2017 przez mariusz847 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mareczko81 Opublikowano 7 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2017 Ja w swojej Megi kalibrowałem czujnik skrętu.Problemu nie ma tylko proponuję dać -2 w lewo kierownicą jak będziesz kalibrował.Jak nie pomoże szukaj winy w oponach i zawieszeniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi