Cinema-City_II Opublikowano 10 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2017 Witam, Na samym początku chciałbym się ze wszystkimi przywitać, jestem nowy na forum. Niedawno zakupiłem Megane II w wersji Cabrio-Coupe z 2004 roku z benzynowym silnikiem o pojemności dwóch litrów. Dodam, że nigdy wcześniej nie miałem do czynienia z francuskimi samochodami ;) Jak to z używanymi samochodami bywa, najczęściej po zakupie trzeba parę groszy zainwestować. Tak było również i w moim przypadku. Moja Meganka jest już po wymianie oleju, filtrów i klocków z przodu. Niestety, nie potrafię uporać się z jednym problemem. Mianowicie, byłem na stacji diagnostycznej, żeby sprawdzić ten samochód dokładnie. Wszystko wyszło w porządku, jednak diagnosta zwrócił uwagę na podejrzane, puste trzeszczenie przy skręcaniu kierownicą. Występuje ono jedynie przy pierwszej fazie skrętu, przy pierwszym obrocie kierownicą w prawo. Na szybko diagnosta wytłumaczył, że byś może coś w układzie kierowniczym jest wyszczerbione, gdy właśnie kierownica jest skręcana w prawo i tam coś nie gra. Jednak zostawiłem samochód u nich na resztę dnia, i prócz wyszukania braku kilku śrub gdzieś w podwoziu, doszli do wniosku, że winna tego trzeszczenia jest maglownica. Pytanie dla bardziej doświadczonych - mieliście do czynienia z uszkodzoną maglownicą ? Czy rzeczywiście moje objawy mogą wskazywać na uszkodzenie właśnie tej części samochodu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
airbites Opublikowano 11 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2017 A jaki przebieg auta ma? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aston76 Opublikowano 12 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2017 Prędzej uszkodzone są łożyska kolumny mcpersona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pcz_07 Opublikowano 13 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2017 A jakie objawy jak auto jest podniesione. Jeśli to mcperson to po podniesieni dźwięk będzie inny lub wcale. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cinema-City_II Opublikowano 20 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2017 (edytowane) Po podniesieniu jest to samo, bez zmian. Co do przebiegu to nieco ponad 263 tysiące. Dodano: 20 sty 2017 - 20:10 Obstawiam jednak tą maglownicę, mam zamiar w przyszłym tygodniu zaprowadzić Megankę do sprawdzonego mechanika, zostawić na kolejne dokładne oględziny i zdać się na jego umiejętności. Tymczasem, pojawił się kolejny problem. Oprócz maglownicy, do wymiany była też piasta prawego przedniego koła. Wymieniona została wczoraj i po jej wymianie świeci się kontrolka ABS-u, która wcześniej nie zapalała się. Mechanik upiera się, że to nie z jego winy. Oprócz tego, czasami wyczuwalne jest pulsowanie pedału hamulca przy hamowaniu - wciskam hamulec a on ''drga'' pod stopą. Nie wiem, czym to może być spowodowane, ale dziwnym zbiegiem okoliczności wszystko zgrało się z wymianą tej piasty. Pojawił się również komunikat ''Check steering'' i mrugający ''Service'', który przestaje mrugać i świeci się wciąż, bez mrugania po przekręceniu kierownicy. Byłem już elektryka, pokasował on wszystkie błędy, ale zostały te ''mechaniczne'', czyli świecąca się kontrolka ABS-u i ''Check steering''. Z tym, że elektryk stwierdził, że ''Check steering'' może być spowodowany felerną maglownicą i po jej wymianie powinien ustąpić. A jakie jest wasze zdanie ? I co sądzicie o świecącej się kontrolce ABS-u ? Doszukiwać się winy u mechanika ? No i ten pulsujący hamulec... Edytowane 20 Stycznia 2017 przez Cinema-City_II Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fezz Opublikowano 29 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2017 (edytowane) Kiedyś po wymianie łożyska też miałem problem z abs-em, Okazało się, że na powierzchni magnesu w łożysku był jakiś smar lub inne mazidło. Wystarczyło przetrzeć całą powierzchnię magnesu patyczkiem higienicznym w miejscu montowania czujnika abs i wszystko działa do dziś. Edytowane 30 Stycznia 2017 przez Prezes Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi