Skocz do zawartości

problem z radiem zanik sygnału

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich

Mam problem z moim radiem w samochodzie renault megane III przed liftem, a mianowicie od paru tygodni zauważyłem że zaczyna się pogarszać jakoś słuchanego radia, po około tygodniu później sygnał już praktycznie całkowicie zaniknął , radio jest słyszalne czasami w mieście, natomiast poza nim już całkowita cisza. ponadto od tego momentu przestało działać wejście AUX. Próbowałem zdemontować radio żeby podpiąć inne i zobaczyć czy to wina radia czy anteny badź wzmacniacza ale nie byłem w stanie odczepić anteny, czy wiecie może w jaki sposób zdjąć ten zatrzask na wyjściu antenowym? I czy może ktoś już miał taki problem i udało mu się go rozwiązać bądź udzielił by mi jakiejś rady ? z góry dziękuję :)

• 2 tygodnie później...

No i wszystko się wyjaśniło. Pojechałem do ASO żeby postawili jakąś diagnozę i stwierdzili że nie miałem podpiętej kostki od wejścia AUX do radia, która znajduje się gdzieś w tunelu pomiędzy przednimi siedzeniami a tunel ten demontowali oni sami jakieś trzy tygodnie wcześniej gdy wymieniali linki hamulca ręcznego. Za zaistniałą sytuację przeprosili i nawet dali rabat na podpięcie pod komputer 50% :) A co do gubionego sygnału to stwierdzili uszkodzoną podstawę anteny przez co nie można ją było dokręcić i prawdopodobnie tutaj występuje problem. Więc w planach mam to wymienić i zobaczymy czy sygnał powróci.

Dodano: 06 lut 2017 - 14:58

Dzisiaj wymieniłem antenę którą kupiłem za 50 zł i okazało się że to był strzał w dziesiątkę. Sygnał powrócił i radio pięknie odbiera wszystkie stacje bez żadnych zakłóceń :) Czas pracy ok 2 godzin . Najpierw zdjąłem boczne elementy na tylnich słupkach później tylne uchwyty znajdujące się na podsufitce i miałem już dostęp do samej anteny. Odkręciłem nakrętkę i założyłem nową antenę. Powodzenia z wymianą gdyby ktoś miał taki problem :)

Edytowane przez aston76