adrianwolkowski Opublikowano 30 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2017 (edytowane) Witam wszystkich bardzo serdecznie! To mój pierwszy post na tym forum. Od tygodnia jestem posiadaczem Renault Megane 3 dci 110 z 2010 r. W związku z niespodziewanym wyjazdem w góry (za tydzień), zdecydowałem się zainwestować w zimówki jeszcze tej zimy. I właśnie dzisiaj pojawiła się okazja zakupu nieużywanych Continentali ContiWinterContact TS830 za stosunkowo nieduże pieniądze, koledze został ostatni komplet, za całość chce 900 zł. Jedyny minus to nieoryginalny rozmiar - 215 55 r16 i potężny indeks nośności 97 xl. Proszę o poradę, czy taka opcja w ogóle ma sens w przypadku mojej meganki? Jak może wpłynąć wybór takich opon na komfort jazdy itd ? Czy oryginalne felgi stalowe bez problemu "przyjmą" taką oponę? Z góry dziękuję za odpowiedzi Pozdrawiam Edytowane 30 Stycznia 2017 przez adrianwolkowski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AdamiGo Opublikowano 31 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2017 Do twojej megane wejdą nawet 225 :), Na felgi bez problemu powinny wejść 215. Index prędkości to plus jak dla mnie. 215 ma lepszą przyczepność na drodze w warunkach śnieżnych stawia jednak większy opór. Spalanie będzie na pewno większe ale myślę że max 0.5l/100km Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Testral Opublikowano 31 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2017 Kolega pisze o indeksie nośności a nie prędkości. Przy takim indeksie, dopuszczalna masa całkowita to prawie 3 tony a co za tym idzie, opona jest wzmocniona, grubsza, cięższa i sztywniejsza. Odczuwalnie może spaść komfort i wzrosnąć hałas. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adrianwolkowski Opublikowano 31 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2017 (edytowane) Dziękuję za odpowiedzi. Zdecydowałem się, montaż już za mną. W stosunku do prawie nowych letnich GoodYear'ów efficient grip, Conti zimowe mniej szumią, komfort paradoksalnie się poprawił. Ale prawdziwa miazga to zachowanie w warunkach zimowych. Hamowanie na uklepanym, śliskim śniegu niemal bez ABS-u, przyczepność pierwsza klasa. Jestem naprawdę mega zadowolony. Pozdrawiam Edytowane 31 Stycznia 2017 przez adrianwolkowski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi