pepedros Opublikowano 5 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2017 Witam. Mam problem w swojej megance ze spalinami. Są one przekroczone na poziomie 4x-6x norma, szczególnie na HC (zarówno na benzynie jak i na LPG). Sonda jest raczej sprawna, gdyż była wymieniana 2 lata temu, a spalanie jest w normie. Obstawiam, na katalizator, który się wykończył (1,5 roku temu stary kat się stopił w wyniku nieszczelności uszczelki koło silnika i wstawili niby jakiś uniwersalny wkład, ale zapewne nie było on najwyższej jakości, gdyż nie wiele dał). Czy może być jeszcze jakaś przyczyna? Jeżeli to faktycznie katalizator, to czy taki: BOSAL 099-025 będzie odpowiedni/wystarczający? Jest to norma Euro 2 czy celować w normę Euro 3 (jest już dwukrotnie droższy ;( ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej-2010 Opublikowano 5 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2017 Warto zapytać na stacji diagnostycznej. Masz LPG - to normy spalin jest dużo łatwiej utrzymać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepedros Opublikowano 5 Marca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2017 Na stacji stwierdzili "to pewnie katalizator". Pytanie, czy ten model, który napisałem, będzie odpowiedni czy szukać czegoś innego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej-2010 Opublikowano 5 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2017 Silniki z LPG emitują o około ; - 90 % mniej szkodliwych cząsteczek stałych, - 90 % mniej tlenków azotu, - 60 % mniej CO2 - wylicza Andrzej Olechowski, dyrektor Polskiej Organizacji Gazu Płynnego. Jego zdaniem, jeśli do silnika, który spełnia wymagania normy Euro 3 dodamy instalację LPG, będzie on spełniał wymagania normy Euro 4 a nawet w niektórych autach Euro 5. LPG a EURO Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychu73 Opublikowano 5 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2017 Czy może być jeszcze jakaś przyczyna? Pomiar na niedogrzanym silniku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepedros Opublikowano 5 Marca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2017 Nie będę więcej przedrzeźniał przedmówcy. Nie cytuj całego posta jeżeli odpowiadasz bezpośrednio pod nim.:!: ********************************** Silnik raczej był dość mocno nagrzany, bo do przeglądu musiałem kawałek dojechać. Bardziej moje pytania szły w kierunku, jaki kat wybrać na wymianę? ********************************** Wg danych Bosala, to będzie 099-025.Cięcie ********************************** Ale nie znam się w ogóle na firmach produkujących katalizatory, dlatego też zwracam się do bardziej doświadczonych, może jest coś innego niż Bosal godnego uwagi w dobrych pieniądzach? Regulamin pkt. 5.13 - cytowanie, 5.9 - Enter Regulamin dodawania zdjęć P_r_z_e_m_o Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej-2010 Opublikowano 6 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2017 (edytowane) Wszedłem na strony internetowe sklepów i dostępny jest tylko BOSAL 099-025. Jest to produkt stosowany do I montażu. Sprawdź czy masz katalizator marki bosal w aucie Edytowane 6 Marca 2017 przez Andrzej-2010 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gimak Opublikowano 6 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2017 Sonda jest raczej sprawna, gdyż była wymieniana 2 lata temu, a spalanie jest w normie. Między - raczej sprawna, a w 100% sprawna, jest duża różnica. U mnie jak sonda chodziła niemrawo, to też miałem przekroczenia i diagnosta miał zastrzeżenia. Paliwa może paliła trochę więcej, nie było sprawdzane, bo meganka jeździ córka i na takie pierdoły nie ma czasu, ale rura wydechowa pozostawiała ślad na palcu - więc sprawdź u siebie jak to wygląda. Po wymianie sondy przekroczenia znikły, rura śladu na palcu nie zostawia, ale zaczęły się problemy ze stabilnymi obrotami przy zimnym silniku z których na razie nie opanowałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej-2010 Opublikowano 6 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2017 (edytowane) U mnie jak sonda chodziła niemrawo, to też miałem przekroczenia i diagnosta miał zastrzeżenia - ale miałeś sprawny katalizator - pewnie, a w tym przypadku jest brak katalizatora oraz zużycie paliwa jest w normie Edytowane 6 Marca 2017 przez Andrzej-2010 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi