pixmer Opublikowano 6 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2017 Jakiś miesiąc temu zamontowałem sobie car audio (wzmacniacz, 2 głośniki, tuba) wszystko było w porządku, niestety teraz zaczął piszczeć alternator, pasek mam nowiutki to pomyślałem o rolkach i napinaczu, pojechałem do znajomego mechanika, który stwierdził, że wszystkie te trzy rzeczy są sprawne a dzieje się tak tylko przy załączony radiu, sprawdziłem i okazało się, że pisk jest tylko gdy załączam wzmacniacz.. Co może być powodem? Czyżby alternator nadawał się do regeneracji? A może jest po prostu za słaby na takie car audio (ale dziwne, że wcześniej nie dawał znać gdyby był zbyt słaby..). Dodam, że parę dni przed zamontowaniem car audio sprawdzałem u elektryka alternator i napięcie miał dobre, jedynie akumulator mam strasznie słaby i nadaje się do wymiany.. Może to jego wina? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gimak Opublikowano 6 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2017 sprawdziłem i okazało się, że pisk jest tylko gdy załączam wzmacniacz Prawdopodobnie masz wzmacniacz o takiej mocy, że jak jest załączony to buda podskakuje, prawdopodobnie pasek klinowy jest za słabo naciągnięty i ma lekki poślizg. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pixmer Opublikowano 6 Marca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2017 Radio jest ustawione na 0vol a dalej jest pisk, dodam, że przy dodawaniu gazu jest on głośniejszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mireczek01 Opublikowano 6 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2017 Czy jak włączysz wszystko co możliwe tzn, wszystkie światła, kierunki, szyby ogrzewane, wsteczny, nadmuch na maksa plus zapalniczka - po prostu wszystkie odbiorniki jakie możliwe ale wzmacniacza nie to czy też słychać ten dźwięk? I jeszcze pytanie jakiej mocy (na wejściu, nie na głośnikach na wyjściu) jest ten wzmacniacz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pixmer Opublikowano 6 Marca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2017 Wszystko co prądożerne załączone i cisza, nic nie piszczy. Niestety nie ma informacji o mocy na wejściu - wzmacniacz Alphard rb4s Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mireczek01 Opublikowano 6 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2017 Pisałeś, że wymieniłeś świeżo pasek akcesoriów. Czy na pewno kupiłeś dobry, może jest za długi i tak jak pisał gimak może się za słabo naciąga, sprawdź jeszcze raz czy pasuje do twojego silnika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pixmer Opublikowano 6 Marca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2017 Wszystko kupował i zakładał mechanik w grudniu więc wątpię aby był zły, a jak byłem tydzień temu to posprawdzał napinacz,rolki, pasek i powiedział, że luz jest bardzo mały i wątpi, żeby to było przyczyną (może jednak ten mały luz powoduje ten pisk?) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mireczek01 Opublikowano 6 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2017 (edytowane) Spisz z paska nr seryjny (powinno go widać, najwyżej pokręć silnikiem, aż zobaczysz typ lub numer) i sprawdź po nr. czy pasuje. Od czegoś musisz zacząć. Edytowane 6 Marca 2017 przez mireczek01 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi