renmaister Opublikowano 14 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2017 Witam, Posiadałem Nissana Almere 2.2 Di z 2001 i jeździło mi się nim idealnie, nic w nim nie robiłem tylko jeździłem, obecnie mam pożyczonego od ojca Seata Toledo w benzynie 1.6, trochę za słaby dla mnie i źle mi się nim jeździ, wybór padł na Renault Megane, gdy ojciec pozwolił mi sprzedać Toledo, i zastanawiam się jak zmienić jego stereotyp do Renault, gdyż tym razem nie chcę odpuścić i chce auto takie jakie do mnie pasuje (wizualnie), zastanawiałem się nad silnikami 1.6 16v albo 1.5 Dci, czy w trzeciej generacji jest już wszystko w porządku w tym aucie? na co zwracać uwagę przy zakupie? czy w 1.5 nadal jest problem z panewkami? średnio rocznie pokonuje około 10tyś który silnik będzie dla mnie lepszy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eath Opublikowano 14 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2017 (edytowane) zasadnicze pytanie gdzie będziesz tym jeździł? miasto czy trasa. sam jeżdżę Megane III Grandtour 1.6 benzyna po Warszawie i specjalnie nie narzekam, oczywiście jak są potężne korki to spalanie wówczas ponad 10l, w trasie bez jazdy "emeryckiej" czyli normalnie 7.5l/100km. Prosty silnik, ale nie jest to rakieta. Ja z rodzina jeżdżę tym już kilka lat i sobie chwale, regularnie wymieniam olej i części które wymagają wymiany i auto nigdy mi się nie zatrzymało w polu :) 1.5 dci tez fajnie jeździ, miałem Megane II z tym motorem, ale polecam diesla na dłuższe dystanse, a nie stanie w korkach, np w Warszawie. Edytowane 14 Marca 2017 przez aston76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
renmaister Opublikowano 14 Marca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2017 Co ile wymieniasz olej? Ja dziennie pokonuje około 50 km autostradą + miasto w weekendy i wypady za miasto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
muniak.konrad Opublikowano 14 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2017 jak chcesz przełamać stereotyp to kup 1.6 benzynkę. Mniejsze prawdopodobieństwo dokładania do silnika. Ewentualnie dojdzie ci co jakiś czas KZFR. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eath Opublikowano 14 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2017 Co ile wymieniasz olej? Ja dziennie pokonuje około 50 km autostradą + miasto w weekendy i wypady za miasto. olej co 10000 km, elf evolution 900 sxr 5W40 + filtry (kabinowy, powietrza, oleju) + uszczelka pod korek spustowy oleju. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebastian_wifi Opublikowano 14 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2017 @eath - Szalejesz ;) Rodzice w Scenicu wymieniali książkowo co 30 tyś. i nie było problemu. Ja wymieniam co 15 tyś. km. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eath Opublikowano 14 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2017 może to szaleństwo :) (olej wymieniany nawet w dobrym stanie), ale tak już robię i nie widzę jakiegoś strasznego kosztu, robię wymianę mniej więcej co rok i renia mi się odwdzięcza. ale faktycznie znam takich co w ogóle nie wymieniają i dziwią się, że później motor stoi. a przecież lepiej zapobiegać niż leczyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Damn Opublikowano 14 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2017 Jak autostrada, to 1.5 dCi bierz. W MIII nie ma już tych problemów, co w MII, co potwierdzają tematy na forum. Kup zadbany egzemplarz, a może i rodzica przekonasz do Renault. :) 1.6 na autostradzie razi głośnością. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Testral Opublikowano 14 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2017 Przy 280 km/h nie da się rozmawiać. Do 130 nie ma tragedii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
renmaister Opublikowano 14 Marca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2017 Mnie głośność silnika nie przeszkadza, zawsze muzyka włączona jak najgłośniej, najbardziej mi zależy na bezawaryjności silnika, na utrzymania mnie stać na większe naprawy już nie ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Testral Opublikowano 14 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2017 (edytowane) Nie wiem czy na rynku jest jakoś prostsza i bardziej sprawdzona jednostka od tego 1.6. Gdyby odrobinę mniej palił to uznałbym ten silnik za idealny do miasta. W trasy praktycznie nie jeżdżę a raz do roku nad morze jaskoś się doturlam. Znajdziesz zadbany z niedużym przebiegiem, to będziesz zadowolony. Edytowane 14 Marca 2017 przez Testral Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Damn Opublikowano 15 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2017 Przy 280 km/h nie da się rozmawiać Mój 1.6 w MII kilka razy do 200 km/h się dokulał, ale... ;)Do miasta i na zwykłe trasy (np. krajowe, ewentualnie jeszcze ekspresówki) to fakt, 1.6 spisze się idealnie. Sam byłem zadowolony z tego silnika. Mając codziennie do przejechania 50 km autostradą, lepiej podgonić ten dystans ekonomicznym dieslem, który przy tych prędkościach pali dużo mniej paliwa niż 1.6. Nie ukrywajmy, ale 1.6 przy tych prędkościach robi się głośny i paliwożerny. Z opisu przebiegów bardziej do tego profilu pasuje diesel. Autorze, przejedź się takim i takim, sam ocenisz. Na jeździe testowej spróbuj sobie odwzorować prędkości, z jakimi byś się poruszał. My możemy doradzać, ale nikt Ci nie powie tyle, co własne doświadczenie. :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
renmaister Opublikowano 15 Marca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2017 Dobry pomysł aby przejechać się jednym i drugim silnikiem, tak też zrobię :) a co to jest MII ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karllo Opublikowano 15 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2017 Skrót od Megane II Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
renmaister Opublikowano 15 Marca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2017 W 1,6 interesować się mocą 100 czy 110 KM ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi