Maniana900 Opublikowano 23 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2017 Witam. Ostatnio przestał mi działać przełącznik od tylnych szyb wiec kupiłem używany ale okazało się że spalone są w nim żarówki a w oryginalnym miałem diody wiec kupiłem 4 diody żeby wszystkie były równe i teraz jak uruchomię samochód i diody się świecą to nie działają mi szyby a jak włączę na zapłonie i diody nie świecą to szyby działają. Jakieś pomysły ? Za mocne diody ? Kupiłem takie na 12v Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marian1981 Opublikowano 23 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2017 A sprawdzałeś przed zamontowanie nowych diod czy te przełączniki dzialają? może jest kilka modeli wyglądających tak samo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maniana900 Opublikowano 23 Marca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2017 Wszystko działało tylko nie były podświetlone,jest kilka różnych masz rację dlatego sprawdzałem. Jakimś dziwnym sposobem prąd który podswietla przyciski zakłóca ich działanie a na postoju wszystko okej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karllo Opublikowano 23 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2017 Albo coś namieszałeś albo te diodki tak robią problemy, u siebie i u znajomych montowałem diodki smd z taśm z odpowiednim rezystorem w przełącznikach szyb i niema problemów. Ty kupiłeś na 12V, ja takowych unikam, jakoś nie mam do nich przekonania, wolę zwykłe diodki montować z rezystorem o odpowiedniej wartości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maniana900 Opublikowano 24 Marca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2017 Hmm a jak bym osadzil tą płytkę odwrotnie mógłby być taki efekt ? I wiecie może jakie napięcie mają orginalne diody w tych przyciskach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZygaM Opublikowano 28 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2017 A ja Karol mam problem się do Ciebie wybrać na tą operację. Ale znajdę na początku kwietnia. Sorki za offTopa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karllo Opublikowano 28 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2017 (edytowane) Spoko luzik, dzwoń z dwa dni wcześniej, w wolnej chwili przygotuję sobie za w czasu komplet diodek z rezystorami, muszę tylko przypomnieć sobie jakie montowałem tam rezystroki aby nie było za jasno. Ja używam takowych diodek smd i malutkich rezystorów Efekt końcowy: Edytowane 28 Marca 2017 przez karllo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gojgien Opublikowano 28 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2017 (edytowane) Diody SMD 5050 pod przyciski?? To jakby pod każdy przycisk 3 normalne diody LED wstawić. (dlatego mają 6 nóżek) U siebie mam takie 3 (5cm taśmy) + jeszcze dodatkowy rezystor do oświetlenia dołu drzwi i tablicy rejestracyjnej, i świeci zdecydowanie za mocno. Z zamieszczonych fotek widać, że masz zastosowany rezystor 1,3K +/-5%, a wszystkie 3 ledy w module masz równolegle połączone. Edytowane 28 Marca 2017 przez gojgien Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karllo Opublikowano 29 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2017 Nie smd5050 a smd2835. Na ten rezystor to bym nie patrzył, zdjęcie było jeszcze z etapu początkowego i ostateczna wartość może być nawet pod 10k, mi zależało na leciutkim świeceniu a nie na przyciąganiu uwagi ładnym jasnym świeceniem. Nie chciałem kupować specjalnie diodek 3mm, bez sensu wydana kasa jeśli masz pod ręką pasek z diodami smd. U siebie robię na tych paskach po 2,5cm - 3 diody smd2835. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krisuoo Opublikowano 20 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2023 W dniu 28.03.2017 o 23:33, karllo napisał: Spoko luzik, dzwoń z dwa dni wcześniej, w wolnej chwili przygotuję sobie za w czasu komplet diodek z rezystorami, muszę tylko przypomnieć sobie jakie montowałem tam rezystroki aby nie było za jasno. Ja używam takowych diodek smd i malutkich rezystorów Efekt końcowy: Byłbym wdzięczny jakbyś sobie przypomniał lub zajrzał jakie to rezystroki finalnie bo wyszło kozacko 😎💪 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi