pbet Opublikowano 6 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2017 Za jakieś 2-3 miesiące mam w planie przegląd i wymianę między innymi oleju, filtrów oleju i powietrza oraz świec. Może to pomoże. Na razie rzecz nie jest uciążliwa i jak pisałeś tylko denerwuje chociaż w niczym mi nie przeszkadza (auto jeździ normalnie). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Snozer Opublikowano 16 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2017 Czy ktoś problem rozwiązał? Dodam, że w megan II w tym samym silniku K4M miałem to samo i po 4 czyszczeniu przepustnicy (na początku pomagało potem już nie) wymieniłem ją na inną używaną i problem ustąpił. Przypomniałem sobie jeszcze, że wymieniałem w megan II wężyk od wspomagania hamulca bo zaciągał lewe powietrze przez uszczelkę. Gryzie mnie jeszcze kwestia wężyka oparów benzyny wciskanego w przepustnice bo u mnie tak lekko wchodzi jak by nie było uszczelki. Właśnie co otrzymałem przepustnicę z dwulatka. Dam znać jak podmienię w megi III. Jak to nie pomoże to będę pryskał olejem silikonowym w sprayu po złączach i uszczelkach by znaleźć winowajcę. p.s. ze względu na montaż LPG wszystkie uszczelki (6 szt.) w kolektorze plastikowym dolotowym mam nowe i dodatkowo mam nową stalową uszczelkę pod kolektorem dolotowym aluminiowym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej-2010 Opublikowano 16 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2017 Gdzie masz wkręcane wtryski gazowe? Wszelkie wahania obrotów, świadczą o tzw.lewym powietrzu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Snozer Opublikowano 19 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2017 (edytowane) Wtryski są wkręcone w kolektor aluminiowy od dołu pod wtryskami benzyny. A rurki są skręcone na cybanty we wszystkich połączeniach. Nie mam czasu by zabrać się za tą przepustnicę. Odnośnie obrotów to problem był wcześniej przed montażem LPG. Jeśli chodzi o lewe powietrze to obstawiam rurkę od oparów benzyny podłączaną do przepustnicy. Należy jednak pamiętać że przepustnica również może być winna. Przepustnice czyści się ze względu na olej z odmy zalepiający klapę i oś klapy. Po paru czyszczeniach klapa może się przestać domykać gdy jest zimna (nierozgrzany silnik). Olej i brud wchodzą pomiędzy oś klapy przepustnicy a obudowę przepustnicy a potem się wszystko lepi i zaciera. Trzeba by było wszytko rozebrać do cna i nasmarować a tak się nie da. Jak wymienię przepustnicę to dam znać. Chyba, że ktoś ma inny pomysł. Edytowane 19 Października 2017 przez Snozer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej-2010 Opublikowano 19 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2017 Zobacz ; Przestawiony rozrząd czy coś innego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Snozer Opublikowano 24 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2017 (edytowane) Dobra wymieniłem przepustnice i uszczelkę w tym wężyku oparów benzyny. Efekt jest taki że obroty nie przekraczają na biegu jałowym 1000. Z oporami opadają do 900. Zauważyłem również że przepustnica jest w 99% zamknięta na wolnych obrotach. Nawet ją palcem dociskałem do całkowitego zamknięcia i samochód nie gaśnie obroty spadają do 750. Więc nadal przypuszczam, że gdzieś jest dziura. Może ta pokrywa głowicy jest nieszczelna, może LPG nie wiem. Kolega "Szmydu" czyścił i składał tą pokrywę więc ja chyba też będę musiał. Zanim to zrobię przymierzę się do testu palacza - sprawdzanie szczelności kolektora dolotowego (zadymienie kolektora) Bawiłem się w to kiedyś gdy szukałem nieszczelności kanalizacji. Trzeba wziąć wentylator kanałowy i z jednej strony założyć kilka papierosów a z drugiej strony podłączyć go do rury dolotowej do przepustnicy. Efekt wdmuchiwany dym do kolektora i przepustnicy wyjdzie nieszczelnościami. Czytałem gdzieś na innym forum że zamiast wentylatora można użyć własnych płuc jeśli ktoś pali Edytowane 24 Października 2017 przez Snozer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gimak Opublikowano 24 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2017 10 godzin temu, Snozer napisał: Trzeba wziąć wentylator kanałowy i z jednej strony założyć kilka papierosów a z drugiej strony podłączyć go do rury dolotowej do przepustnicy. Przyznam, że nie wpadłem na ten pomysł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Snozer Opublikowano 18 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2018 (edytowane) Okazało się, że wentylator daje za słabe ciśnienie. Użyłem kompresora z dostawka dymiącą ale nieszczelności nie znalazłem. Okazało się dodatkowo, że padała jedna cewka więc wymieniłem turecki szmelc eldor na beru i samochód lepiej pracuje. Dodam, że od nowości już wymieniłem dwie cewki eldor a dopiero zamyka się 80 tyś. Z tymi obrotami to raz na kiedy potrafi trzymać wyższe obroty ale jest bez porównania lepiej. Jak coś ktoś wymyśli to niech da znać Edytowane 18 Stycznia 2018 przez Snozer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej-2010 Opublikowano 7 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2019 3 godziny temu, aro76 napisał: Czy ktoś już rozwiązał problem z wysokimi obrotami na zimnym silniku? Należy silnik poddać generalnemu przeglądowi, bo to nie jeden element decyduje o tej usterce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej-2010 Opublikowano 7 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2019 21 minut temu, aro76 napisał: Samochód był u specjalistów od reno przy okazji wymiany rozrzadu I nic nie znaleźli, odpowiedź typu ten typ tak ma. Opisz dokładnie co dolega silnikowi i jak to przebiega ; - jakie to są u Ciebie wysokie obroty? - przy jakiej temperaturze silnika się normują i na jakich obrotach zostają? - co z obsługi silnika, fachowcy zrobili? - czy masz instalację LPG? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pbet Opublikowano 7 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2019 Naucz się z tym żyć i daj silników zejść ze ssania zanim ruszysz ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pbet Opublikowano 7 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2019 Początek jest spoko ale pytanie później. Czy od 1000 do 1750 to Ty gazem podniosłeś obroty czy same poszły? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pbet Opublikowano 7 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2019 Nagraj swój. Ogólnie jak auto odpala to wskazówka na 1500 to nie są "wysokie obroty" i nie jest to nic złego. Później spadają poniżej 1000 i tak po prostu jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pbet Opublikowano 7 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2019 (edytowane) Same tak podskoczyły z 1250 na 1500? Gdyby nie to, to bym nic dziwnego w Twoim filmie nie widział. Ogólnie to na ssaniu obroty nie powinny rosnąć gdy już auto jest odpalone, tylko spadać. U mnie po odpaleniu zimnego auta obroty sięgają 1500 i od tego poziomu schodzą poniżej 1000, z tym że lekko falują co widać i słychać (auto samo delikatnie gazuje) i gdy ruszę nie czekając, aż zejdzie jest duże prawdopodobieństwo przymulenia i kangura. Edytowane 8 Lipca 2019 przez pbet Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czik3n Opublikowano 8 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2019 Norma w tym silniku, dogrzewa się poprzez lanie większej dawki paliwa. Nie przejmuj się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi