hwfreak Opublikowano 25 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2017 Witam, dzisiaj podczas oglądania instalacji gazowej po odbiorze autka wraz z ojczulkiem zwróciliśmy uwagę na zaślepioną rurę przy dolocie. Prawa strona komory silnika, pomiędzy przepustnicą a filtrem powietrza. Kiedyś w Skodzie Felicii 1.3mpi miałem zwężkę w puszce filtra powietrza ale po co taka zaślepiona rura? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mireczek01 Opublikowano 25 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2017 Ta, rura to tzw. tłumik szmerów ssania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hwfreak Opublikowano 21 Czerwca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2017 To jeszcze zapytał bym o tą gumową rurkę idącą w kierunku podszybia. Ten sam odcinek dolotu co tłumik szmerów ssania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mireczek01 Opublikowano 21 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2017 Może zdjęcie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meganecoupe02 Opublikowano 21 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2017 Za rurą dolotu idzie cienki plastikowy wężyk do serwa, więcej chyba tam nie ma rurek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hwfreak Opublikowano 21 Czerwca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2017 (edytowane) Dobra już mam. Chodziło mi o odmę olejową. Znalazłem też wężyk do serwa. Do nie wiem jeszcze czym jest plastikowa sztywna rurka idąca od przepustnicy w lewy (patrząc od zderzaka) górny róg komory silnika? No i pytanie. Po zdemontowaniu plastikowej części kolektora ssącego wylałem z niego prawie szklankę oleju silnikowego. WTF? Ja wiem, że to z odmy olejowej ale żeby aż tyle tego było? A może to efekt 11 lat nieczyszczenia całości? No i pytanie. Czy mogę zdemontować cały plastikowy kolektor ssący i przepłukać go gorącą wodą z płynem a potem benzyną w celu wyczyszczenia z tego oleju? EDIT: A może catch tank jako forma kontrolowania ilości lanego oleju i powstrzymanie zalewania wszystkiego od przepustnicy do zaworów? Edytowane 21 Czerwca 2017 przez hwfreak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meganecoupe02 Opublikowano 21 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2017 Ta sztywna rurka idzie do elektrozaworu par paliwa. Dolot możesz zdjąć i wypłukać, ale weź pod uwagę, że masz w nim mapsensor i ciężko będzie go wyjąć (kruchy plastik). Jak go zalejesz wodą to może być różnie. Spróbuj samą benzyną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hwfreak Opublikowano 21 Czerwca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2017 (edytowane) Ok. Tak zastanawiam się czy po wyczyszczeniu nie zamontować czegoś na styl oil catch tank (separator odmy po naszemu) Może nie taki "szpanerski" tylko najzwyklejszy i po kilku tys sprawdzić ile zebrał. Mapsensor to czujniczek w bodajże 2. dolocie na dole czy na górze dolotu po lewej? Jak ten na górze to elegancko się go wyjmuje, jak ten na dole to tego nie mogłem zdemontować Dobra już wiem co jest co. Regulamin pkt. 10 - odnośnie dodawania zdjęć na forum :!: -Prezes Edytowane 22 Czerwca 2017 przez Prezes Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mireczek01 Opublikowano 21 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2017 To, że był tam olej i w takiej ilości to normalne (jest w nim na ten olej miejsce). Daj spokój z czyszczeniem i tak zaraz będzie taki jak przed czyszczeniem. Raczej nie baw się w wynalazki. Akurat w 1,6 nie ma problemów z odmą jak w 2,0 czy w dieslach i odma doskonale funkcjonuje tak jak jest skonstruowana. Map sensor jest u góry (taki luźno "siedzący"), a na dole to czujnik temperatury (można się do niego dostać od spodu przy zdjętym kolektorze). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hwfreak Opublikowano 21 Czerwca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2017 Przy czyszczeniu chcę wyczyścić top silnika i wymienić wszystkie uszczelki w kolektorze. Docelowo chcę też założyć jakieś estetyczne oploty na kable i nadać jakiegoś "charakteru" komorze silnika. Bardziej chodzi o posprzątanie, uzupełnienie ewentualnych braków w spinkach i plastikach, może jakiś kolorek na pokrywę silnika, ciekawe opaski zaciskowe. Pozostałość po modowaniu komputerów No i ostatnie czego mi potrzeba to smugi oleju połączonego z kurzem ciągnące się od otworu odmy pod kolektorem przez cały motor <_< Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi