misiek126 Opublikowano 2 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2017 (edytowane) Witam wszystkich. Mam problem z moją megi 1,5dci 101km a mianowicie od jakiegoś czasu przy zmianie biegów tak na 0,5-1 sek obroty sie zawieszaja i póżniej spadaja a wcześniej odrazu spadały i podczas rozpędzania się na różnych biegach od czasu do czasu czuć brak mocy i jak w tym momencie kiedy brakuje mocy wcisne pedał sprzęgła to obroty odrazy wyskakuja nawet pod 4tys obrotów i żeby zbić obroty wrzucam bieg i wraca wszystko do normy. Pamiętam ze kiedyś 3-4 lata temu takie objawy już miałem ale to jakoś samoczynnie mineło a teraz znów i potrafi pojawić sie 2-3 razy dziennie. Czytalem że winny może być czujnik pedału hamulca ale objawy ludzie mieli takie że był brak mocy a mi do tego braku mocy jak w danym momencie wcisne pedał sprzęgła obroty silnika skacza prawie na maksimum, a jak nie wcisne sprzegła to za jakies 3-5sek mija i moc wraca. Wcześnie jak się tak działo żadnych błędów nie było a dziś wyskoczył servis i komunikat uszkodzona elektronika a po 5min znikło. Macie jakieś pomysły co mogło poleciec???? Regulamin pkt. 5.6 - pl-literki, 5.7 - logika wypowiedzi i ortografia P_r_z_e_m_o Edytowane 3 Czerwca 2017 przez misiek126 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej-2010 Opublikowano 2 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2017 Jak nie wcisnę sprzęgła to za jakieś 3-5 sek mija i moc wraca. Jak to możliwe, nie rozumie tego stwierdzenia. To kiedy ta moc maleje a kiedy wraca, od jakiego momentu to stwierdzasz. Bardzo mętnie jest to opisane. Napisz to poprawnie , po polsku . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misiek126 Opublikowano 2 Czerwca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2017 (edytowane) nie wiem jak to inaczej opisać czasami wystepuje ten brak mocy przy przełanczaniu biegów i po wciśnieciu sprzegła obroty mocno wzrastaja, czasami występuje ten brak mocy jak np jadę dłuższą chwile na 3 biegu i jak nic nie robię to po chwili wszystko wraca do normy Regulamin pkt. 5.6 - pl-literki, 5.7 - logika wypowiedzi i ortografia P_r_z_e_m_o Edytowane 3 Czerwca 2017 przez misiek126 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej-2010 Opublikowano 3 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2017 Kontrola, ewentualnie wymiana czujnika położenia pedału sprzęgła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misiek126 Opublikowano 16 Czerwca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2017 (edytowane) nie za bardzo widze powiązanie czujnika pedału sprzegła z tymi skaczacymi obrotami. On podobno jest tylko potrzebny przy odpalaniu samochodu. Dziś podłączyłem u kolegi pod komputer i w programie Maxiecu pojawił się nowy błąd 920F47. Szukam po necie ale nic na ten temat nie moge znaleść Dodano: 16 cze 2017 - 17:14 Witam ponownie. Chciełem się tylko pochwalić że autko zrobione i jeździ jak szalone. Powodem chwilowego braku mocy był czujnik pedału hamulca. W czujniku są dwa styki jeden od swiateł stopu a drugi daje sygnal na komputer i ten styk po zmierzeniu miał ok 150ohm czyli można powiedzieć że działał jak rezystor. A powodem wolno opadających lub wieszających obrotów silnika był czujnik górnego położenia pedału sprzęgła. Po rozebraniu miał luzy w środku i raz działał raz nie. Wymieniłem wszystkie 3szt na pedałach i autko odrzyło odrazu zbiera sie z samego dołu i uczucie jest takie jakby przybyło z 20KM :D Jeżeli macie problemy z moca silnika to proponuje zacząć od tych czujników i sprawdzić na omomierzu bo na brzęczku zawsze pokaze ok. Pozdrawiam Wszystki i uznaje temat za zakmnięty Edytowane 3 Czerwca 2017 przez misiek126 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi