melchior Opublikowano 30 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2017 Jestem (prawie) szczęśliwym nabywcą Renault Megane Scenic II Phase II. Jedyny problem z egzemplarzem który zakupiłem jest taki, że coś skrzypi/piszczy/trzeszczy przy skręcaniu kierownicą (w prawą stronę jakby bardziej niż w lewą). Objaw występuje jedynie przy wolnej jeździe - powyżej 30km/h skrzypienia przy skręcaniu już nie słychać. Owe skrzypienie jest dosyć głośne i wyraźnie słyszalne również na zewnątrz samochodu (z początku myślałem że to plastiki gdzieś się ocierają ale problem jest gdzieś głębiej). Mam też wrażenie, że jak jest zimno czy wilgotno to skrzypi dużo mniej (dzisiaj praktycznie nic nie słychać), a jak jest ciepło czy sucho to skrzypi dużo mocniej, ale może to tylko przypadek. Gdzie szukać przyczyny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mimegane Opublikowano 30 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2017 Gdzie to skrzypi? W kole prawym/lewym, na kole kierownicy, gdzieś pod maską w okolicach maglownicy????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
melchior Opublikowano 30 Czerwca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2017 Myślę że gdzieś pod kolumną kierownicy czy w okolicach wału z przegubem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pizza Opublikowano 30 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2017 A nie jest to odgłos bardziej podobny do stękania? Jeżeli tak to niestety niezbyt przyjemna informacja: zużyte górne łożyska kolumn MacPhersona. Po wymianie temat zniknie, pojawi się niezależnie od producenta łożysk po 30-60000 km. Taki ich urok. Podobnie nie zdziw się gdy zrobi się zimniej (+5 stopni i niżej, jednak zwykle poniżej -5 znika), przy przejeżdżaniu przez poprzeczne nierówności będziesz miał skrzypienie jak starego tapczanu. Na bezpieczeństwo i prowadzenie samochodu oba te objawy wpływu nie mają. Musisz się przyzwyczaić ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
melchior Opublikowano 30 Czerwca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2017 To bardziej coś pomiędzy piskiem a skrzypieniem - odgłos jakby połączenie małego skamlącego psa i odgłosu jaki wydaje folia typu stretch w momencie naciągania na inną folię ;) Nie wiem jak to wytłumaczyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pizza Opublikowano 30 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2017 Sprawdź w następujący sposób: prosisz kogoś by na postoju poruszał lekko kierownicą a sam dotykasz góry sprężyny. Jeżeli podczas ruchu kierownicą (tak żeby koła lekko się skręcały) będziesz czuł przeskok to na 99% zużyte łożysko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rustin Opublikowano 6 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2017 Raczej wiem co to jest. Mam to samo ale nie wiem jak to naprawić. Między sankami a belka z przodu jest taki trzpień co wchodzi w otwór, ponoć ten bolec jest aby podczas jakiś prac w zawieszeniu gdzie odkręca się sanki potem równo złożyć. U mnie z prawej strony, ten bolec jest nie ma środku otworu tylko opiera się o metal i skrzypi. Tak samo jak w opisie czy wolnej jeździe i kręcenia kierownicy, w zimie czy jak jest mokro jest cicho. Próbowałem go odgiac ale nie da rady. Może go uciąć? Ja sprawdziłem czy to to jak znalazłem ten temat http://megane.com.pl/topic/62546-skrzypienie-przy-skrecie-w-lewo/ Dodano: 06 lip 2017 - 19:51 Jestem w szoku jak na tym forum ktoś cokolwiek podpowiada 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prezes Opublikowano 7 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2017 Jestem w szoku jak na tym forum ktoś cokolwiek podpowiada Po pierwsze. Obecnie jest okres wakacyjny/urlopowy i ludzie są na wyjazdach :!: Po drugie. Forum to nie serwis online i nikt tu nie siedzi i nie czeka aż pojawi się np. taki: rustin i by mu zaraz po 5 sek. odpowiedzieć. Trochę cierpliwości :!: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
melchior Opublikowano 7 Lipca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2017 (edytowane) Ja ogólnie czekam aż znowu zacznie skrzypieć - chciałem zaprowadzić auto do mechanika ale zrobiło się zimniej i skręcanie kierownicą przestało wydawać odgłosy ;) Jak będę wiedział co i jak to nie omieszkam opisać :) Edytowane 7 Lipca 2017 przez melchior Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prezes Opublikowano 8 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2017 A sprawdzałeś to co pisał pizza To nie trzeba mechanika ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rustin Opublikowano 8 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2017 (edytowane) Dlaczego moje posty są usuwane a spam prezesa już nie? Ponieważ z racji funkcji na forum, Prezes ma takie prawo by wpisywać uwagi a Ty nie. :) Twoje, jako nie w temacie wylatują. :) - Prezes Regulamin pkt. 1.8, 2.4 oraz 7 i 8 - zalecam lekturę. O pkt 9, nie wspomnę :) - Prezes Edytowane 9 Lipca 2017 przez Prezes Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
patataj Opublikowano 11 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2017 Chciałbym podłączyć się do tematu - u mnie w Megane II ph1 mam sytuację w której słychać ewidentne tarcie. Pytanie, gdzie i co jest nie tak. Dźwięk ewidentnie z kierownicy... :( Ponieważ wytłumaczyć jest ciężej niż pokazać oto link to mojego YT: https://youtu.be/9NDuy6SOLvM Może ktoś ma pomysł? Dziękuję z góry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_r_z_e_m_o Opublikowano 11 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2017 Drążki i końcówki drążków do obejrzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwadrad Opublikowano 16 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2017 Mam to samo, mechanik powiedział, że to przez luz na maglownicy. Wcześniej lekkie pukanie było z prawej strony( zdiagnozowane przez innego mechanika- który też wskazał maglownice) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
melchior Opublikowano 6 Września 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Września 2017 Mój problem skrzypienia został rozwiązany - winne było łożysko McPhersona Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi