niebianskaskurwoala Opublikowano 11 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2017 Witajcie, Mam pewien problem ze sprzęgłem. Auto kupiłem wczoraj, w miarę nowe (2015 r, 30k km przebiegu). Moim zdaniem sprzęgło jest spalone - bierze bardzo wysoko - mniej więcej w połowie, ale też sam pedał jest wysoko położony w pozycji "spoczynkowej" (o 1/2 wyżej niż hamulec). Wiem, moja wina, że zaryzykowałem kupno takiego auta, ale myślałem, że to kwestia wyczucia. Niestety wróciłem do domu (550km) i tak jak zwykle po paru zatrzymaniach z autem się dogadywałem, tak ani ja, ani teraz żona nie umiemy ruszać bez (niepotrzebne skreślić): zgaśnięcia | wkręcenia na 2k obrotów | puszczania delikatnie sprzęgła i ruszanie bez gazu (jak się domyślacie, nie da się tak jeździć np. w mieście). Dodam, żeby nie było, że prawo jazdy mamy od 13 i 10 lat ;) Do rzeczy - czy mogę coś z tym zrobić? Np. wyregulować jakoś ten pedał sprzęgła, nie wiem, może odpowietrzyć? Problem w tym, że mamy wakacje i wszystkie zaufane warsztaty pozamykane, a liczy się czas - albo coś z tym zrobię, albo będę miał problem. Podobnie jest w sumie z rzeczoznawcami (bo bez opinii salon nie chce ze mną rozmawiać) - nie mają czasu i mówią, że ciężko będzie o opinię typu "sprzęgło spalone" bez demontażu, a nawet samo określenie że "bierze za wysoko" będzie niemiarodajne, bo nie ma w instrukcji żadnych norm. PS. Dopiero w domu zobaczyłem, że w dokumentach które dostałem (już niestety po zakupie) jest faktura z firmy typu 'rent a car', gdzie to auto zrobiło 20k km. To by potwierdzało moją wersję spalonego sprzęgła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pbet Opublikowano 11 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2017 (edytowane) W MIII w ogóle sprzęgło wysoko bierze (opinia z 2 ASO). U mnie też dość wysoko. Po przesiadce z MII ciężko było mi się przyzwyczaić. Edytowane 11 Lipca 2017 przez pbet Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
niebianskaskurwoala Opublikowano 11 Lipca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2017 No tak, ale mam akurat obok megane III tyle że 1,6 dci i tam jest przepaść - wystarczy podnieść nogę leciutko i już jedzie, a tutaj jest no 2-3x wyżej ten moment. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pbet Opublikowano 11 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2017 A ten którego dotyczy pytanie to z jakim silnikiem? Jesteś w stanie manewrować na półsprzęgle? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
niebianskaskurwoala Opublikowano 11 Lipca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2017 Ten z problemem to 1,5 dci. Manewrować czyli ruszać bez gazu? Tak. Na moje oko 1,6 rusza po ok. 2cm od dołu, a 1,5 ok. 4-5cm. Zakres pracy mają podobny, czyli ok. 15cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pbet Opublikowano 13 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2017 Sprawdzałeś stan płynu hamulcowego (ilość, temperatura wrzenia) i czy sprzęgło nie jest zapowietrzone? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
niebianskaskurwoala Opublikowano 13 Lipca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2017 Zapowietrzone sprzęgło raczej wpadałoby w podłogę. Ale im dłużej tym autem jeżdżę, tym bardziej myślę że oni po prostu tak ma. Szczególnie, że spotkałem się gdzieś ze zdaniem tutaj, że właśnie jest spora różnica między 1,6 a 1,5 dci jeśli chodzi o działanie sprzęgła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pbet Opublikowano 13 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2017 (edytowane) Prawda ale najlepiej sprawdzić od prostych rzeczy. Znajdź użytkownika na forum z bliźniaczym samochodem i porównaj albo podobną na sprzedaż i jedź oglądać. Patrzyłem dziś u siebie chociaż mamy inne silniki i pewnie skrzynie. Pedały są praktycznie na równo. Edytowane 13 Lipca 2017 przez pbet Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
niebianskaskurwoala Opublikowano 13 Lipca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2017 (edytowane) Ja przede wszystkim podszedłem do tematu "na trzeźwo" (nie żebym wcześniej był pijany :P). Zmierzyłem odległości pedała sprzęgła w obu autach i w obu jest po ok. 15 cm. Sprzęgło łapie też porównywalnie, jest może 1-2cm różnicy, więc nie jest tragicznie. Różnica wynika chyba z "oporu" jakie stawia 1,5 (bardziej wypycha stopę do góry) i dlatego jest takie odczucie, jakby sprzęgło brało wyżej. Ogólnie temat do zamknięcia, sorry za fałszywy alarm ;) Edytowane 13 Lipca 2017 przez niebianskaskurwoala Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi