Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

1.6 16v 110KM brak mocy na zimnym silniku

Filippo9669

Rekomendowane odpowiedzi

Witam! Mam problem w Megane III phI 1.6 16v 110km KM. Podczas rozpędzania auta na zimnym silniku ewidentnie brakuje momentu - przy mocniejszym wciśnięciu gazu nie przyspiesza tak, jak powinno, czasem na chwilę "załapie", ale potem znowu jest to samo - jakby się dusiło. Na rozgrzanym silniku jest w porządku, choć WYDAJE mi się, że nie zawsze przyspiesza tak samo, mimo tego samego zakresu obrotów i tych samych warunków (klimatyzacja wyłączona, szyby zamknięte, brak nawiewu). Rozrząd, filtr wymienione 4kkm temu. Niestety nie pamiętam, jak było przed wymianą, bo zrobiona została tuż po zakupie, jednak mam wrażenie, że było w porządku. Do tego falowanie obrotów po uruchomieniu silnika, od 800 do nawet 1500.

EDIT: zapomniałem dopisać o ważnej rzeczy. Na zimnym silniku przy zmianie biegów szarpie. 

Pozdrawiam serdecznie,

Filip

Mi w ASO mówili, że przepustnica po czyszczeniu wymaga adaptacji. Sama się ponoć nie zaadaptuje. Na szczęście za adaptację mnie nie skasowali (koszt podłączenia do kompa 150 zł), a tylko za samo czyszczenie.

Kiedyś fachowiec od CLIPa powiedział mi, że po czyszczeniu nie trzeba adaptować (oczywiście można jak ktoś chce), ale po wymianie jakichkolwiek elementów jak przepustnica, czujniki, zawór KZFR to już trzeba.

Edytowane przez mireczek01

6 minut temu, pbet napisał:

Mi w ASO mówili, że przepustnica po czyszczeniu wymaga adaptacji. Sama się ponoć nie zaadaptuje. Na szczęście za adaptację mnie nie skasowali (koszt podłączenia do kompa 150 zł), a tylko za samo czyszczenie.

Trochę to dziwne jednak. Przepustnica jest zaadaptowana a  odpięcie wtyczki raczej jej nie resetuje, bo przecież wtedy adaptację trzebaby robić np. po wymianie akumulatora a raczej niczego takiego się nie praktykuje.

Piszę jak było z własnego doświadczenia. Nie polemizuję gdyż aż tak się nie znam. A czy czasami po czyszczeniu nie zmienia się położenie np. łopatek w przepustnicy? Może stąd ta konieczność adaptacji, o której mówili. Ten zabieg był robiony po tym jak żonie auto zgasło przy dojeżdżaniu (już zatrzymywaniu się) do skrzyżowania na wciśniętym sprzęgle i wyskoczyło "ESC wyłączony". Od czyszczenia i adaptacji sytuacja się nie powtórzyła.

Ciekawe, wszyscy piszą o adaptacji przepustnicy, a ja nie umiem jej znaleźć w CLIPie. Jedynie jest w testach przesterowanie przepustnicy ale to jest TEST a nie adaptacja (chyba że żabojady tak nazywają adaptację). Co prawda przepustnica robi wtedy pełen cykl od zamnięcia do otwarcia ale jak mówię nie jest to nazwane adaptacją.

Dnia ‎27‎.‎07‎.‎2017 o 18:48, Testral napisał:

Pewnie adaptacja nie zaszkodzi, ale u mnie nie była konieczna. 

Ja również nigdy nie dokonywałem adaptacji, pomimo kilkukrotnego czyszczenia. Auto zachowuje się bez uwag..