kompresja Opublikowano 31 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2017 (edytowane) Witam. Niedawno przesiadłem się z megane I 1600 z 2002 r do megane III 1600 z 2010 . Ten model w porównaniu z poprzednim jeśli chodzi o zawartość elektroniki to jak Star Trek do Ursusa c 360. Przejechałem tym samochodem nieco ponad 2000 km i zdarzyło się dwa razy , że po odpaleniu nagle samoczynnie wzrastają obroty silnika . Dzieje się to bardzo szybko i do ok.6-7tyś obr. Po chwili opadają i wyświetla się informacja " Stop możliwa awaria". Po wyłączeniu i ponownym włączeniu silnika wszystko jest OK. Gdy przeanalizowałem te zdarzenia to okazało się , iż w obydwu przypadkach po włożeniu karty-kluczyka do gniazda nie odczekałem by przeszedł cały "test systemów pokładowych" i nie wyświetlił się napis "OK" , tylko od razu odpaliłem silnik wciskając starter. W związku z powyższym mam pytanie : czy takie zachowanie silnika może być faktycznie spowodowane tylko i jedynie moim pośpiechem i nieprzeczekaniem testu przed odpaleniem , czy też powinienem się czymś martwić ? Za pomoc dziękuję - Kompresja. Edytowane 6 Sierpnia 2017 przez mireczek01 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pbet Opublikowano 31 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2017 Anomalie o jakich piszesz nie mają związku z tym jak szybko naciśniesz "start". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gery89 Opublikowano 31 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2017 (edytowane) miałem podobnie kiedyś w fordzie okazało się ze to silniczek krokowy, może i u ciebie tak bedzie REGULAMIN Pkt. 5.7 - Przypominam, że w języku polskim istnieje coś takiego jak zdanie zaczynające się wielką literą, a kończące kropką! Edytowane 1 Sierpnia 2017 przez mireczek01 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ravvar Opublikowano 1 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2017 Ja nigdy nie czekam na przejście testów, mało tego, mam opcję Hands Free, więc nie muszę wkładać karty - wsiadam, wciskam hamulec (automat) i Start - auto odpala się od razu i po odpaleniu już są testy przeprowadzane. Obroty idą mi do ok 2tyś po czym spadają do 750. Stawiałbym na przepustnicę - wystarczy ją odkręcić i przeczyścić z obu stron. W Megankach 3 dość szybko się brudzą. No albo wspomniany silniczek krokowy, aczkolwiek w moim silniku ani on ani przepływomierz - nie występują :]. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eMJot86 Opublikowano 6 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2017 Witam, czyli to że po uruchomieniu obroty idą w górę do około 1,5-2 tys. i po chwili spadają do 800-1000 jest rzeczą normalną? Dlaczego tak się dzieje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pbet Opublikowano 6 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2017 (edytowane) 2000 dla silnika 1.6 raczej normalne nie jest. U mnie po uruchomieniu przy włączonej klimatyzacji na ssaniu jest 1500 i później spada aby zatrzymać się przy około 950. Bez ssania silnik startuje od razu w okolicy 1000-950 obrotów. Edytowane 6 Sierpnia 2017 przez pbet Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kompresja Opublikowano 15 Września 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Września 2017 (edytowane) W zeszłym tygodniu obroty całkowicie oszalały . Co chwilę wzrastały do ok.7000 , opadały i ponownie wzrastały. Nie pomogło restartowanie silnika i naciskanie i unoszenie dźwigni gazu. Po chwili pojazd przeszedł w stan awaryjny i pozwolił mi jedynie zjechać na pobocze. Skończyło się na wizycie w warsztacie i okazało się , że uszkodzony był pedał gazu a raczej :" mechaniczno-elektroniczny moduł sterowania mieszanki i obrotów" Po prostu obudowany plastikami potencjometr suwakowy jak w radiu - Ha Ha - kiedyś to był wygięty pręt z gumą pod nogę z drugiej strony dołączony do linki gazu. Wtedy kosztował on kilkanaście złotych. Tak jak i sama linka. - Wiem , bo wymieniałem w poprzedniej megane I ./ A teraz ? - o nowym nie mówię - używka z allegro załatwia sprawę. Edytowane 15 Września 2017 przez kompresja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi