Badyl33 Opublikowano 5 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2017 Witam. Zwracam się o pomoc. Jestem posiadaczem Renault Megane III 2009r. 1.6 16V 81kW (silnik na pasku rozrządu, nie Nissanowski )Auto kupilem w kwietniu tego roku. Auto przyjechało z Niemiec na lawecie ( nie byłem osobiście przy zakupie, ani nie widziałem na żywo, osoba która była na miejscu zapewniała mnie że auto jest ok), od razu na lawecie pojechało do gazownika, założono instalację STAG`a. I tu zaczyna się zabawa. Po odbiorze od gazownika ( pierwszy raz na oczy zobaczyłem auto ) przez kilka dni było ok, następnie zaczęły dziać się czary mary. Auto na wolnych obrotach ( tylko przy postoju, np. na światłach) zaczyna nie równo pracować, po chwili wyskakuje kontrolka silnika, najczęściej auto wchodziło w tryb serwisowy, ponowne wyłączenie i włączenie auta wyłączało ten tryb, na następnym postoju powtórka z rozrywki, czasami pomagało przegazowanie auta, pod warunkiem krótkiego postoju na światłach i gdy auto nie weszło w tryb serwisowy. Wymieniono wszystkie świece. Nie pomogło. Wizyta u mechanika ( gość pracuje w serwisie Renault ) rozebrano silnik, wszystko ok, wymieniono dwa samoregulatory, auto dalej nie chodzi, wgrano również najnowsze oprogramowanie, też nie pomogło. Gość twierdzi że cewki ok, przewody ok. Nie zależnie od tego na czym jeździ czy to gaz czy benzyna zachowuje się tak samo. Wizyta u innego gazownika, gość też ogarnięty ale nie pomógł, ale psioczył na sposób montażu instalacji (szczegółów jednak nie chciał podać, podejrzewam kolega poprzedniego gazownika). Może wam się coś nasuwa, może ktoś miał podobny problem. Czy możliwe że gość przy montażu instalacji coś rozwalił?? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woker30 Opublikowano 5 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2017 (edytowane) Witam a próbowałeś podłączyć komputer diagnostyczny i patrzeć co się dzieje podczas jazdy. Edytowane 5 Października 2017 przez woker30 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej-2010 Opublikowano 5 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2017 (edytowane) Przy montażu wtrysków gazowych, ściąga się kolektor ssący . Sprawdź szczelność montażu kolektora ssącego oraz czystość i szczelność całego układu dolotowego, czystość paliwa oraz styków elektrycznych . Poczytaj zalecenia moje w temacie ; Szarpanie, dławienie się na zimnym silniku na PB 1,4tce Edytowane 5 Października 2017 przez Andrzej-2010 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Badyl33 Opublikowano 6 Października 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Października 2017 Podlaczalem komputer tylko podczas postoju. Wyskakiwaly takie bledy, niewiem czy bedzie widac, blad wypadania zaplonu cylinder 1 i 4 i blad wypadania mieszanki, pozostale jakies pierdoly o tempomacie. Podlaczalem clipa. Co mi da pomiar podczas jazdy? REGULAMIN pkt.5.6 literki PL - mireczek01 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej-2010 Opublikowano 6 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 6 Października 2017 (edytowane) Dnia 5.10.2017 o 17:57, Badyl33 napisał: Wymieniono wszystkie świece. Nie pomogło. Wizyta u mechanika ( gość pracuje w serwisie Renault ) rozebrano silnik, wszystko ok, wymieniono dwa samoregulatory, auto dalej nie chodzi, wgrano również najnowsze oprogramowanie, też nie pomogło. Gość twierdzi że cewki ok, przewody ok. Nie zależnie od tego na czym jeździ czy to gaz czy benzyna zachowuje się tak samo. Pytanie zasadnicze, czy czasem nie zatankowałeś podejrzanego paliwa ? Błąd 0300 - przypadkowe wypadanie zapłonów - wg.mnie konieczność sprawdzenia czystości przepustnicy, jej szczelność montażu, prawidłowość działania, Wg. tematu ; Wypadanie zapłonu podałem tam cztery główne powody wypadania zapłonów ; - świece zapłonowe - wymienione na nowe. Dla pewności wyjąć, zobaczyć stan i kolor oraz zmniejszyć odstępy elektrod , - luzy zaworowe - w tym silniku zaworu są na samo - regulatorach , - wtryski benzynowe - odpuszczam, ponieważ ; Dnia 5.10.2017 o 17:57, Badyl33 napisał: Nie zależnie od tego na czym jeździ czy to gaz czy benzyna zachowuje się tak samo. - cewki, mimo że mechanik stwierdził, że są OK, to im należy się przyjrzeć. Szczególnie nr 1 i 4 ( zamienić miejscami cewki lub najpewniej na sprawne ) Edytowane 6 Października 2017 przez Andrzej-2010 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomgrandtour Opublikowano 6 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 6 Października 2017 Trochę pokpiłeś temat, bo trzeba było zrobić trochę km na benzynie i potestować wóz przed montażem lpg. Teraz to nie wiesz czy to od gazu.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi