[email protected] Opublikowano 17 Lutego 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2018 Przy wymianie rozrządu u nich 5 lat temu też zalewali mi oryginalnym płynem Renault, na fakturze jest pozycja 4 l płynu gotowego do użycia i 1 litr koncentratu, przy corocznej wymianie oleju i badaniu płynów wychodziło ok. -35 st.C. Ostatni płyn mam wlany po awarii termostatu - pękła jego obudowa. Coś musiał wtedy być nie tak zrobione, może temu że było to latem to nikt nie myślał o temperaturze zamarzania, nie wiem ale trzeba mieć na wszystko oko wynika z tego.... P.S. Prawdopodobnie nie zlano całości płynu z układu tylko tyle ile wyciekło po demontażu termostatu a żeby dojechać bezpiecznie do serwisu z pracy dolałem do układu ze 2 litry czystej wody... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pbet Opublikowano 17 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2018 To mogłoby tłumaczyć tak niską temperaturę. Twoja woda + płyn gotowy i bez dolania koncentratu. A masz na fakturze z naprawy ile Ci wtedy płynu zalali? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
[email protected] Opublikowano 17 Lutego 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2018 Właśnie sprawdziłem fakturę - płyn chłodzący Renault 5 l za 80 zł. Dostałem w bańce to co zostało, już nie pamiętam, coś ok litra. I jak by tak to tłumaczyć, 4 litry płynu do -21 + litr wody to pewnie może dać w sumie mieszankę do -15 st.C.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pbet Opublikowano 17 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2018 Dobrze, że się w porę zorientowałeś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
[email protected] Opublikowano 17 Lutego 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2018 Zrobiłem test w zamrażalce, udało mi się ją "rozhulać" do -29 st.C, do pojemnika na mocz z apteki wlałem 20 ml płynu i w tej temp. zaczął się delikatnie zagęszczać i robić zaczęła się "kasza", jednak ciągle jest płynny. Pewnie jeszcze z 2-3 st. byłby już spore gluty.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pbet Opublikowano 17 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2018 Zamrażałeś oryginał -21, mix -17 czy obecne -27? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
[email protected] Opublikowano 17 Lutego 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2018 (edytowane) Obecny (-27). Od 2 dni się mrozi Termometr w chwili robienia zdjęcia pokazuje co prawda -27 st.C, ale zanim przygotowałem się do zdjęcia, wytarłem go z pary itp. to spadło o te 2 st.C Edytowane 17 Lutego 2018 przez [email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pbet Opublikowano 17 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2018 Ciekawy eksperyment. Ile dni masz zamiar mrozić? Może na koniec mógłbyś nagrać filmik z przelania zmarzliny do innego pojemniczka? Fajnie pokazało by to gęstość i konsystencję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
[email protected] Opublikowano 17 Lutego 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2018 Dwa dni się mrozi, pewnie już bardziej gęsty nie będzie. Lodówka chodzi na najwyższym, siódmym biegu, żona się wścieknie Jak wyciągam pojemnik z zamrażalki to po kilku sekundach momentalnie się ogrzewa i z kaszy robi się zwykła ciecz, pewnie musiałbym to zrobić bardzo szybko, pomyślę może coś się uda zrobić. P.S. Kiedyś tak sprawdzałem olej silnikowy. Każdy powinien to zobaczyć na własne oczy żeby się przekonać co się robi np. z oleju 15W40 (mineralny), przy -25 st.C to jest coś na granicy gęstego miodu i żywicy. Olej 5W40 (syntetyk) jest też bardzo gęsty ale przynajmniej w miarę płynny. Dopiero od 5W30 nie jest to "klej".... Łatwiej zrozumieć co musi w mroźny poranek znosić silnik i akumulator a i przy zakupie i wymianie oleju nie będziemy tak skłonni do oszczędności na jakości środka smarnego. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pbet Opublikowano 17 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2018 (edytowane) 3 minuty temu, [email protected] napisał: Lodówka chodzi na najwyższym, siódmym biegu, żona się wścieknie Nauka wymaga poświęceń Tak żonie tłumacz. Koledzy na forum są wdzięczni Edytowane 17 Lutego 2018 przez pbet Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
[email protected] Opublikowano 17 Lutego 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2018 Tak to mniej więcej wygląda: MOV_0687.mp4 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pbet Opublikowano 17 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2018 Niezła galaretka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi