Polak Opublikowano 23 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2017 Cześć, nie mogłem znaleźć podobnego tematu. Czy da radę sprawdzić stan paska rozrządu bez odkrecania dużej ilości śrub? Megane II phII 1.6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pbet Opublikowano 23 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2017 Sprawdzić stan paska rozrządu? W jakim celu i jak chcesz to sprawdzić? Organoleptycznie? Równie dobrze możesz stanąć przy aucie i powiedzieć sobie "dobry" albo "niedobry". Na jedno wyjdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sarna1 Opublikowano 23 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2017 No nie przesadzaj. Po pasku widać czy jest świeży czy ma już duży nalot. Wiadomo że lepiej wymienić ale jak zdejmiesz obudowę to widać stan paska. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pbet Opublikowano 23 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2017 @Sarna1 jak byś kupował używane auto to patrzyłbyś na pasek i zastanawiał się nad jego stanem, czy go po prostu wymienił? Pasek może wyglądać idealnie (brak nalotu, spękań), a być starym, zesztywniałym i osłabionym. Napisałem tak dlatego, że metoda organoleptyczna nie jest dobrą metodą na sprawdzanie stanu paska (jakiegokolwiek). Jeśli się nie wie kiedy był wymieniony np. po zakupie auta lub wypada wiek / przebieg to należy wymienić i spać spokojnie. Domyślam się, że takie są powody tego pytania stąd moja wypowiedź. Wiadomo, guma się starzeje i może pokryć się nalotem. Może ale nie musi. Szczególnie podatny na utlenianie jest lateks, a jego w paskach pewnie niezbyt wiele. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Smigiel Opublikowano 26 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2017 Pasek po 2 tyś. km jest nie do odróżnienia od paska z przebiegiem 60 tyś. km. Tam nie ma co zaglądać i sprawdzać. Jak nie jesteś pewny kiedy był wymieniany to wymianę trzeba zrobić jak najszybciej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MechanikAmator Opublikowano 30 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2017 (edytowane) Ja to bym sprawdził czy widać na nim napisy dobrze, czy już są rozcignięte rozmazane zamzane. Myślę, że to jakiś punkt odniesienia podobnie jak naciągnięcie. Nie wiem jak w benzynie ale dci maja taki maly plasticzek ktory sie wyjmuje i tam widac rozrząd. Edytowane 30 Października 2017 przez MechanikAmator Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi