lepper_pl Opublikowano 26 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2008 ziolo, się machnął bo u góry posta są amortyzatory a niżej napisał że chodzi o sprężyny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziolo Opublikowano 26 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2008 No to na przykład że amortyzatory mają większy zakres pracy czyli wysuwaja się troszkę wyżej niż oryginalne. Dodam że to nie złom bo założyłem firmy Sachs. Sprężyna wychodzi bardziej do góry bo amortyzator jest dłuższy liczmy o te 2 cm. Dlatego chcę obciąć sprężyny. Jak radzicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_r_z_e_m_o Opublikowano 26 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2008 Zakres pracy amortyzatora powinien być przynajmniej taki sam jak możliwość pracy zawieszenia, inaczej skok. Nigdy zakres pracy amortyzatora nie może być mniejszy niż "skok" zawieszenia, bo się po prostu urwie. Funkcją amortyzatora jest tłumienie drgań, oraz ciągłe "dociskanie" koła do podłoża, niezależnie od jego geometrii, wyboje dziury i inne nierówności. Do danego zawieszenia zawsze powinno się montować takie same amortyzatory, tzn chodzi o ich długość. Dla amortyzatora ważne są też parametry zakresu pracy; czyli ile się je da rozciągnąć i ile ścisnąć, plus dodatkowo "twardość" która mówi jak szybko tłumione są drgania zawieszenia. Jeżeli piszesz, że auto podniosło się o te 2 cm tzn, że zostały źle dobrane (są dłuższe) albo źle zamontowane. I tyle, sprężyny nie mają tu nic do tego. Po za tym nigdy bym nie obciął sprężyn bo wpływa to na cała charakterystykę zwieszenia. Może to być w niektórych przypadkach bardzo niebezpieczne. Chcąc obniżyć auto stosuje się odpowiednie sprężyny, które są krótsze ale mają taką samą charakterystykę pracy. Dla własnego bezpieczeństwa odradzam Ci taką operację i jednocześnie radzę sprawdzić dlaczego auto podniosło się po zamontowani nowych amortyzatorów, bo tak nie powinno być. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziolo Opublikowano 26 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2008 Krótko i na temat. Nie czaicie o co biega. Każdy katalog nawet Dialogys pokazuje oryginalny numer amorów który przechodzi w numer Sachsa dokładnie ten co założyłem. Jeszcze jakieś pytania :) Jak amortyzator jest dłuższy (wysuwa się więcej) to sprężyna wypierając do góry podniosła auto o ten 2 cm (większy zakres pracy amora) i sprężyny mają to tu do tego że to one podniosły auto przez długość amora Nic nie zostało źle dobrane. Mam ASO Renault pod nosem a w nim samych znajomych więc kitu proszę mi nie wciskać. Poza tym sprężyny już obcięte od dołu o jeden zwój. Auto opadło o 2.5 cm. Wygląda pięknie, jeździe wspaniale. W ogóle się nie przechyla w zakrętach, jest stabilniejsze. Jak ktoś czegoś nie robił to niech nie pisze na ten temat. Pozdrawiam ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Choina Opublikowano 27 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2008 sprężyny już obcięte od dołu o jeden zwójPanie, kto tak robi? To też ci ASO podpowiedziało? Profanacja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hulajnoga10 Opublikowano 28 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2008 hehe pierwszy raz sie spotykam z obcinaniem sprężyn dla większej stabilności. Gratuluje pomysłu :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi