Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Manik Opublikowano 29 Grudnia 2017 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2017 Cześć wszystkim, chciałem pochwalić się modułem bluetooth do radia Renault UpdateList nad którym pracowałem od dłuższego czasu. Na powyższym zdjęciu można zobaczyć wykonany przeze mnie moduł wraz z podłączoną przelotową wiązką radia. Poniżej film prezentujący działanie: Urządzenie wykorzystuje interfejs zmieniarki (CDC) w radiu UpdateList, dzięki czemu można sterować telefonem/tabletem bezpośrednio z przycisków na panelu przednim radia jak i z pilota przy kierownicy. Wykorzystany moduł BT to RN52, moduł ten ma możliwość odczytania z urządzenia źródłowego informacji o utworze. Urządzenie podpięte jest do szyny CAN pomiędzy radiem a wyświetlaczem i w miarę możliwości podmienia tekst na tytuł oraz wykonawcę utworu. Audio przesyłane jest interfejsem S/PDIF. Konieczne było rozpracowanie zarówno protokołu CDC jak i protokołu pomiędzy radiem i wyświetlaczem. Trochę wieczorów to zajęło, ale działa. Całość kontroluje mikrokontroler STM32F042K6T6. Inspiracją dla rozpoczęcia projektu był post innego użytkownika tego forum: https://megane.com.pl/topic/47797-wyświetlacz-radia-update-list-protokół/ oraz: http://tlcdcemu.sourceforge.net/ Przy okazji milyges, autor oryginalnego posta, bardzo pomógł mi na początku, za co serdecznie dziękuję. Fotorelacja: Zaczęło się oczywiście od dużo mniej skomplikowanego projektu: audio miało być z AUX miał być najprostszy chiński moduł BT, w ramach rozrywki napis "AUX" miał zostać podmieniony na "Bluetooth". Ponieważ pilot przy kierownicy podpięty jest do CAN wyświetlacza chciałem przechwytywać wciskanie przycisków i tak sterować modułem BT. Na stole skompletowałem kopię instalacji radia: Zaprojektowałem pierwszą wersję opartą o chiński moduł BT XS3868, który dodatkowo wyposażony był w moduł transivera CAN. Uruchomienie poszło gładko, natomiast były gigantyczne problemy z samymi modułami BT. Najmniejsze wyładowanie elektrostatyczne (dotknięcie palcem czegokolwiek) powodowało natychmiastowo uszkodzenie modułu BT. Spaliłem tak chyba 4 sztuki. Dlatego zdecydowałem się wykorzystać inny moduł BT, wyższej jakości. Wybór padł na RN52, w tym miejscu projekt się skomplikował. RN52 oferuje wyjście S/PDIF oraz możliwość odczytywania z telefonu informacji o utworze. Dlatego zdecydowałem po pierwsze, że zamiast wejścia liniowego w radiu wykorzystam cyfrowe wejście S/PDIF, a do tego konieczna była emulacja zmieniarki. Dodatkowa przewaga nad wcześniejszym rozwiązaniem to możliwość przechwytywania akcji przycisków nie tylko z pilota ale także panela przedniego radia. Po drugie podmiana nazwy źródła na wyświetlaczu rozrosła się do wyświetlania informacji o utworze. Powstała druga wersja modułu. Bardzo pomocna okazała się strona dot. emulacji CDC, głównie program w pythonie: http://tlcdcemu.sourceforge.net/ Niestety program był chyba przygotowany dla TunerList, dlatego do stanowiska testowego dołączyła oryginalna zmieniarka za złotych 35. Teraz miałem możliwość podsłuchania i rozpracowania protokołu CDC. Dodatkowo konieczne było podpięcie głośnika, w przypadku AUX wystarczyły słuchawki do sprawdzania muzyki, teraz musiałem korzystać z dekodera S/PDIF w radiu. Od tego miejsca poszło już w miarę gładko. Na dzień dzisiejszy mam moduł, który za chwilę trafi na testy do samochodu. Nadal jest trochę bugów w oprogramowaniu, głownie w temacie wyświetlania informacji o utworze. Czasami ta część programu się wykrzacza i muszę to jeszcze dopracować. Poza tym samo odtwarzanie i kontrola odtwarzania działa całkiem sprawnie. Po podpięciu do radia wygląda to następująco: Dodatkowe informacje: Jeżeli kogoś to interesuje źródła programu jak i dodatkowe informacje zamieściłem na git-hubie: https://github.com/Tomasz-Mankowski/MeganeBT Schematy układu w linku poniżej. Same schematy zawierają parę dodatkowych elementów, których ostatecznie nie przylutowałem. Np. wzmacniacz audio, który dołożyłem w razie problemów z S/PDIF i konieczności powrotu do pomysłu z wejściem liniowym. Czy wejście mikrofonu - to jest kwestia otwarta, można dołożyć funkcjonalność zestawu głośnomówiącego, ale to może na kiedy indziej :): https://github.com/Tomasz-Mankowski/MeganeBT/blob/master/PCBSch/MeganeBT_PCBSch.pdf Pozdrowienia, dajcie znać co myślicie o projekcie: - Manik 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek789 Opublikowano 29 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2017 Świetna robota, życzę sukcesu i dalszego rozwoju projektu ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hwfreak Opublikowano 4 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2018 Jak tam prace? Gdybyś dodał obsługę połączeń tel. + mikrofon pewnie wielu skusiło by się na zamówienie takiej zabawki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Manik Opublikowano 10 Kwietnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2018 Dnia 5.04.2018 o 01:10, hwfreak napisał: Nie papuguj. Niestety czasu brak w tej chwili, moduł jeździ w aucie i działa. Mam listę bugów do poprawy, ale niestety ani wolnego dnia żeby je poprawić. Błędy są związane główne z obsługą CAN, a co za tym idzie z wyświetlaczem - moduł działa, ale czasami nie wyświetla utworu ;). Może kiedyś skuszę się dodać obsługę telefonu i mikrofonu, ale na pewno nie w najbliższym czasie :). REGULAMIN 5.13 Pisząc odpowiedź kategorycznie zabrania się cytowania w całości treści postu, który widnieje na liście napisanych jako ostatni. - mireczek01 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi