Tomasz_29 Opublikowano 7 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2018 Witam, myśląc o wakacjach, wpadłem na pomysł podróży z przyczepą kempingową. Mój zapał ostudził natomiast fakt, że posiadam megane iii 1.6 benzyna 110hp - czy ktoś posiadający takie autko jeździł może z przyczepą kempingową? Niestety pomimo 110km KM wydaje mi się, że meganka jest dość słaba i mam spore wątpliwości co do faktu ciągnięcia przyczepy przez ~8kkm (Skandynawia, także góry, podjazdy, zjazdy). Wybrałbym oczywiście przyczepę z hamulcem najazdowym (do wypożyczenia, gdyż nie posiadam takowej) DMC ~1000-1200kg. Jak myślicie - meganka da radę z tym motorem, czy to głupi pomysł? Mam nadzieję, że znajdzie się tu jakiś praktyk z takim motorem w megane, który ciągnął za sobą przyczepę kempingową... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pbet Opublikowano 7 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2018 Nie jestem praktykiem ale wg mnie to mission impossible i choć osobiście pomysł mi się bardzo podoba to z tym silnikiem nie podjąłbym się jego realizacji. 110KM to nie problem, problemem jest niski moment obrotowy i to, że ten silnik nie ciągnie od dołu. Bez żadnych dodatków, a pod długą i dość stromą górę zdarza się potrzeba redukcji. Jechać z przyczepą pewnie się da ale nie chcę wyobrażać sobie tych męczarni związanych z ruszaniem i przyspieszaniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz_29 Opublikowano 7 Stycznia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2018 2 godziny temu, pbet napisał: Cięcie. No właśnie tego się obawiam. Co prawda towarówkę załadowaną do 1 tony ciągnąłem meganką, tylko że po płaskim i bez plandeki - spisywała się całkiem ok. Tutaj obawiam się jedank dodatkowych oporów powietrza i tak jak wspomniałeś podjazdów... Przydałoby się drugie autko z dieslem ale niestety brak... REGULAMIN 5.13 Pisząc odpowiedź kategorycznie zabrania się cytowania w całości treści postu, który widnieje na liście napisanych jako ostatni. - mireczek01 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pbet Opublikowano 7 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2018 Z doświadczenia powiem, bo przyczepę ciagałem ale bez plandeki taka zwykłą z towarem w postaci czegoś o wymiarach w235, s120, g120 także żagiel i wadze 106kg / sztuka. Na przyczepkę wchodziły 2 sztuki, jedna za drugą. Wymiary i waga mniejsze jak takiego kempingu. Do tego zdarzało mi się wozić takie ogrodzenia jakimi na imprezach masowych wyznacza się teren. Silnik diesla z Fabii 1.9 w wersji chyba 130KM dawał radę ale jak ten sam zestaw ciągałem 3 cylindrowym 1.4 to nie było już tak extra, a jak dobrze pamiętam tamten diesel moment miał większy od naszych 1.6. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Domcio181 Opublikowano 8 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2018 Masz kilka opcji: - wypożyczyć na 1 dzień taką przyczepę i pojeździć sobie. Droga szybkiego ruchu, wzniesienia, ruszanie pod górę itd. posprawdzaj jak to się zachowuję. - wypożyczyć auto z dieslem / pożyczyć od rodziny, znajomych. Jeśli już zdecydowałbyś się jechać meganką posprawdzaj hamulce w jakim są stanie. W szczególności wymień płyn hamulcowy. Z doświadczenia jazdy wolnossącą benzyną w górach to fakt trzeba redukować tak żeby zawsze było powyżej 2,5k - 3k obrotów ale już górą idzie fajnie taki silnik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sarna1 Opublikowano 8 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2018 No i licz że spali najmniej 10 na 100 km więc to jakieś 900 litrów paliwa. A u północnych sąsiadów tanie nie jest. Do przyczepy tylko diesel bo dobrze jedzie i mało pali albo naprawdę mocna benzyna jak pieniądze na paliwo nie grają roli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aston76 Opublikowano 14 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2018 Wszystko zależy od tego czego oczekujesz. Jazda z przyczepą jest ograniczona prawnie do 80km/h. I tego trzeba się trzymać, bo mandaty słono kosztują zagranicą. Sam jeżdzę autami w pracy z przyczepami. Przeważnie jest tam koparka z waga do 1800kg. I powiem że bardzo spada dynamika jazdy samochodem. Najgorzej jeździ VW transporter z silnikiem 1,9l. Potem jest fiat ducato a najlepiej jeździ mi się fordem transitem z napędem na tył. Powiem z mojego doświadczenia z scenika III, że trzeba bardzo kręcić silnik w górach aby auto jechało z tym silnikiem jaki masz. Trzeba utrzymywać pod górę około 3,5tyś obrotów na 2/3 biegu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mayn Opublikowano 14 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2018 Nie widzę najmniejszego problemu z przyczepą kempingową dla Meganki 1.6 16V. Sąsiad pasjonat Syrenek wybrał się całkiem niedawno Syrena z przyczepą kempingową dookoła Polski. Ponadto jeździ regularnie za granicę, gdzie wzbudza podziw swoim rodzynkiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aston76 Opublikowano 14 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2018 Tylko że Niewiadów 126n jest przyczepą lekką i jej masa zaczyna się od 280kg wzwyż, zależnie od wersji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi