AdammeganeII Opublikowano 7 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2018 Koledzy, Jestem nowy na forum, przeszukałem sporo postów ale nie znalazłem identycznego problemu co mój. Od dłuższego czasu dochodzą dziwne stuki z przodu z prawej strony. Stuki są słyszalne podczas zjazdu z krawężników, jeździe bo dziurawy drogach lub po drodze z płyt betonowych ale tylko na biegu jałowym.gdy trzymam podał gazu nawet delikatnie tych stukow nie słychać. Stacje diagnostyczne i mechanicy nie znajdują przyczyny stuków a ja już nie wytrzymuje nerwowo. Wymieniłem tuleje wachaczy, łączniki stabilizatora a jak stukalo tak stuka. Pomóżcie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maniek1807 Opublikowano 8 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2018 Miałem taki objaw w hyundai ix35. Przyczyną były amortyzatory fabryczne. Parametry trzymały, wycieków nie było, ale stuki były słyszalne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AdammeganeII Opublikowano 8 Stycznia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2018 Amortyzator.sprawdze.tylko jakie wady mogą w nim być.nie działo się tak od założenia, dopiero po pewnym czasie. A na dziurach mam wrażenie jakby miał mi cały przód się rozleciec. Czy wada amora może mieć wpływ na ściąganie w prawo?zbieżność ustawiona a leci w prawo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jabrze Opublikowano 8 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2018 Wymieniłeś łączniki stabilizatora, a poduszki jego? Może być również drążek układu kierowniczego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AdammeganeII Opublikowano 8 Stycznia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2018 Łączniki wymienione, drążki i końcówki wymieniane jakiś rok może dwa temu tulei stabilizatora jeszcze nie wymieniłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maniek1807 Opublikowano 9 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2018 @Adammeganell Samochód miałem od nowości i stuki ( jak się później okazało w amortyzatorze ) pojawiły się po ok. 2kkm. Auto było prześwietlane przez ASO kilka razy. Dopiero po wymianie amorków nastała cisza. A stuki były niesamowite. Nie wiem, co w nich było nie tak, ale w hyunday nie był to pierwszy przypadek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AdammeganeII Opublikowano 9 Stycznia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2018 Ok dzięki za radę.a czy jakoś samemu można po rozebraniu mcphersona stwierdzic czy amor jest wadliwy?chciałbym uniknąć sytuacji w której wymienię amory a stuki dalej będą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jabrze Opublikowano 9 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2018 17 godzin temu, AdammeganeII napisał: tulei stabilizatora jeszcze nie wymieniłem Można sprawdzić odginając łomem, czy stuki stabilizatora o obejmę nie przenoszą się na całą karoserie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AdammeganeII Opublikowano 9 Stycznia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2018 A wadę amortyzatora da radę samemu stwierdzić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maniek1807 Opublikowano 10 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2018 (edytowane) W ASO Hyundai wymienili w ciemno. Po prostu po wyeliminowaniu wszystkich elementów zawieszenia zostały im amortyzatory. Jak się okazało był to strzał w 10. Po ich wymontowaniu nie byli w stanie stwierdzić, co z nimi nie tak. Wydedukowali, że jest jakaś wada konstrukcyjna, która powoduje stuki. Tych stuków nie było słychać na ścieżce zdrowia, samemu nie byłem w stanie stwierdzić, że to one. Czy jest tak też w Renault, tego nie wiem. Edytowane 10 Stycznia 2018 przez maniek1807 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MechanikAmator Opublikowano 10 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2018 Co może stukać w amortyzatorze ? Chyba, że jako amortyzator rozumiecie pojęcie MCPERSON. Ja bym obstawiał na poduszkę mcpersona, strasznie częsty przypadek. Ewentualnie wjedz na kanał i zobacz czy jedna śruba która trzyma wahacz nie została poluzowana, jest ona dokręcana na takiej łezce, jezeli jest zbyt słabo, może po prostu się ruszać i stukać. Ale i tak obstawiam poduszke McPersona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AdammeganeII Opublikowano 11 Stycznia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2018 Kolego MechanikAmator poduszka była sprawdzana i jest sztywna także raczej nie ona.wykluczam też łożysko na mcphersonie gdyż na postoju jak kręcę kierownica Noe stuka nie zgrzyta nic a jak jadę po rondzie lub szybkie ostre skrętu to słychać pojedynczy stuk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi