safetycar Opublikowano 8 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2018 Witam wszystkich Powoli nadchodzi czas zmiany samochodu na inny. Po przejrzeniu różnych marek mój wybór padł na Megane III. Fanem diesla nie jestem, dlatego interesuje mnie silnik 1.6 110 KM ze skrzynią 6 biegową i założenie do niego LPG. Czytałem trochę o tym samochodzie i opinie były różne. Drugą opcją jest silnik 2.0 TCe 180 KM także z opcją założenia LPG.W związku z tym chciałem was prosić o opinię na temat auta z tymi silnikami. W prasie motoryzacyjnej są one polecane, ale chciałbym poznać opinie ludzi, którzy je użytkują. Z góry dziękuję za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roberto177 Opublikowano 9 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2018 Dnia 8.01.2018 o 13:42, safetycar napisał: Nie papuguj. Witam mój kuzyn od jakiś 7 lat jezdzi megane kombi 1.6 110 koni kupiony w salonie od nowości przelot około 80 tys , fakt że auto nie ma założonego gazu ale silnik jak na razie bezawaryjny i z tego co wiem 1.6 to motor prosty konstrukcyjnie i bez zbędnej elektroniki , do przemieszczenia się z miejsca na miejsce 110 koni starczy ale zero przyjemności z jazdy , wybrał bym 1,4 tce lub 2,0 tce ,ale zależy jak kto patrzy .pozdrawiam REGULAMIN 5.13 Pisząc odpowiedź kategorycznie zabrania się cytowania w całości treści postu, który widnieje na liście napisanych jako ostatni. - mireczek01 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Testral Opublikowano 10 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2018 Jeżdżę od roku, 1.6 benzynką, 2012 r. i jestem bardzo zadowolony. Spalanie w mieście to ok. 9 litrów, ale ostatnio w trasie, jadąc 110 - 120km/h, spala 5-6 litrów. Kupiłem taki motor z pełną świadomością, że to nie demon prędkości, ale bezawaryjny i w sumie dosyć kulturalny. Nie czują żebym popełnił błąd w wyborze silnika, robi swoje i daje poczucie, że nie zepsuje się przez najbliższe 10 lat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
safetycar Opublikowano 10 Stycznia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2018 Kusi mnie wersja 2.0, ale chyba wybiorę 1.6. Główny powód jest taki, że nabijam dużo km rocznie i wydaje mi się, że mniejszy motor będzie bardziej ekonomiczny. A co do prędkości to teraz w lagunie mam 121 KM i myśle, że dużej różnicy w osiągach nie będzie. A 1.4 TCe też brałem pod uwagę, ale nie ma hydrauliki zaworowej i dlatego zrezygnowałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi