Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Świst przy zmianie biegu na zimnym silniku

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. 

Otóż od pewnego czasu zauważyłem dziwną przypadłość mojego auta.

A mianowicie dzieje się to tylko przy zimnym silniku i przy temperaturze powietrza poniżej zera. Jeśli zewnątrz są plusowe temperatury to objaw nie występuje. 

Odpalam auto wrzucam jedynkę i ruszam i w momencie odpuszczenia gazu i wiśniecia sprzęgła wydaje taki krótki jakoby syk połączony ze świstem. Przejadę kilometr czy dwa i wszystko jest ok. 

Czy tak na tzw oko ktoś ma pomysł co to może być? 

Podobno jest to objaw łożyska oporowego sprzęgła. U mnie problem jest identyczny jak u Ciebie, lekki gwizd przy niskich temperaturach i w momencie naciśnięcia sprzęgła, który ustępuje po paru kilometrach. Powiem tak, jeżdżę z tym drugą zimę i nic niepokojącego się nie wydarzyło póki co.

Tak, bierze późno, ale specjalnie się tym nie przejąłem z jednego powodu. MII kupiłem jakieś 2 lata temu, a wcześniej dobre 5 lat jeździłem MI. W tamtej Megance sprzęgło też późno łapało i myślałem, że się kończy, a przejeździłem na nim 4 lata do momentu, jak wyszła naprawa, w której i tak trzeba było zrzucić skrzynię biegów. Sprzęgło nie było jeszcze takie złe jak się okazało, ale przy okazji i tak poszło do wymiany. Wymieniony cały komplet i na nowym brało praktycznie tak samo, może minimalnie wcześniej :-D Jak wsiadłem pierwszy raz do obecnego MII to zupełnie nie zaskoczyło mnie to sprzęgło, uznałem, że chyba te auta po prostu tak mają...nie wiem, 2 lata prawie nim jeżdżę, bierze dość późno, ale nic z tym nie robię i nic się nie zmienia. Problemu mi to nie sprawiało bo przyzwyczaiłem się już w poprzednim aucie.

Edytowane przez droopy