gokart Opublikowano 14 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2018 Witam. Otóż od pewnego czasu zauważyłem dziwną przypadłość mojego auta. A mianowicie dzieje się to tylko przy zimnym silniku i przy temperaturze powietrza poniżej zera. Jeśli zewnątrz są plusowe temperatury to objaw nie występuje. Odpalam auto wrzucam jedynkę i ruszam i w momencie odpuszczenia gazu i wiśniecia sprzęgła wydaje taki krótki jakoby syk połączony ze świstem. Przejadę kilometr czy dwa i wszystko jest ok. Czy tak na tzw oko ktoś ma pomysł co to może być? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
droopy Opublikowano 16 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2018 Podobno jest to objaw łożyska oporowego sprzęgła. U mnie problem jest identyczny jak u Ciebie, lekki gwizd przy niskich temperaturach i w momencie naciśnięcia sprzęgła, który ustępuje po paru kilometrach. Powiem tak, jeżdżę z tym drugą zimę i nic niepokojącego się nie wydarzyło póki co. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gokart Opublikowano 16 Stycznia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2018 A czy u ciebie też sprzęgło bierze bardzo późno bo jak kupiłem auto 3 lata temu to już wtedy auto ruszało po puszczaniu do połowy sprzęgła a teraz bierze jeszcze ciut później. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
droopy Opublikowano 16 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2018 (edytowane) Tak, bierze późno, ale specjalnie się tym nie przejąłem z jednego powodu. MII kupiłem jakieś 2 lata temu, a wcześniej dobre 5 lat jeździłem MI. W tamtej Megance sprzęgło też późno łapało i myślałem, że się kończy, a przejeździłem na nim 4 lata do momentu, jak wyszła naprawa, w której i tak trzeba było zrzucić skrzynię biegów. Sprzęgło nie było jeszcze takie złe jak się okazało, ale przy okazji i tak poszło do wymiany. Wymieniony cały komplet i na nowym brało praktycznie tak samo, może minimalnie wcześniej Jak wsiadłem pierwszy raz do obecnego MII to zupełnie nie zaskoczyło mnie to sprzęgło, uznałem, że chyba te auta po prostu tak mają...nie wiem, 2 lata prawie nim jeżdżę, bierze dość późno, ale nic z tym nie robię i nic się nie zmienia. Problemu mi to nie sprawiało bo przyzwyczaiłem się już w poprzednim aucie. Edytowane 16 Stycznia 2018 przez droopy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi