Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Nagły problem z odpaleniem.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam , dzisiaj miałem nie miłą przygodę z renatą, może ktoś będzie wiedział co się mogło stać. Mianowicie zgasiłem auto, wróciłem wsiadam auto nie odpala i nie kreci rozrusznikiem, karte czyta włącza zapłon, pokazuje poziom oleju ok ale nie kręci, słychać jakieś przekaźniki i na pewno pompke, posprawdzałem bezpieczniki wszystko wydaje sie ok, zostawiłem auto musiałem wrocic piechotą :-) Wieczorem wróciłem do auta rowerkiem jeszcze coś sprawdzić itp. wchodzę auto zaczęło kręcić ale nie chce zapalić , kilka razy próbowałem, posprawdzałem co mogłem , zrezygnowany postanowiłem ostatni raz odpalić , odziwo odpaliła i teraz pali od strzała...Dziwne rzeczy, auto mam od 3-4 miesięcy pali od strzała, może ktoś ma jakies pomysły czemu się przyjrzeć dokładniej aby zapobiec ponownej niespodziance ? :/ Z góry dzieki i pozdrawiam.

hmm gdy nie odpalał odpinałem klemy, ruszałem i nic to nie dawało, nie kręcił ale kontrolki i zapłon były wiec to chyba nie to, dopiero jak wróciłem wieczorem to zaczął kręcic ale nie chciał odpalić i za którymś razem zaczął odpalać...ktoś mi podpowiedział że może bendix, choć nie wydaje mi się, poprzedni właściciel sam mówił że w ostatnim czasie wymieniał rozrusznik bo siadł. Gdyby bendix się zawiesił to słychać byłoby jakieś dzwięki rozrusznika czy cisza ? 

Nie mam pojęcia jak to wygląda, sprawdzałem bezpieczniki przy akumulatorze , wtyczki itp., możesz pokazać to na jakimś screenie ? A i powiedz czy przy bendiksie cos byłoby słychać czy błogą cisze ?

Bezpiecznik start stop 25A i trzeci pin na wtyczce PPM! (czarna - 4 pin) koło niebieskiej pojedynczej P1.

Jeśli tam nie połączy to błoga cisza. Nie mam zdjęcia. Znajdziesz w necie.

• +1 1

Ok Posprawdzam. Dodam jeszcze że przy drugiej wizycie w aucie kiedy juz krecił rozrusznikale nie odpalał po wyłączeniu auto wydawało jakiś dzwiek, pisk z komory silnika gdzies pod przepustnicą , ale nie wiem co to mogło byc...

Edytowane przez roger11

Zdarza się. Niektóre przepustnice piszczą chwilę po wyłączeniu, ale to nie oznacza, że coś jest nie tak. Przepustnica wtedy wykonuje kontrolne zmiany swojego położenia.

Kwestia samego odpalania to czujnik położenia wału, świece , cewki lub niewłaściwa praca koła zmiennych faz, która potrafi blokować sam zapłon.

• +1 1

Z tego co doczytałem to następnym razem w takiej sytuacji żeby wykluczyć rozrusznik moge  zmostkować do plusa 3 pin od tej wtyczki, jak nie bedzie słychać rozrusznika to znaczy ze to on jest winny ?

5 godzin temu, roger11 napisał:

Z tego co doczytałem.

Tak, ale również należy sprawdzić, czy w momencie startu pojawia się tam napięcie, bo może być również uszkodzony przekaźnik sterujący pracą zespołu rozrusznika.

• +1 1

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Videos

• Ogłoszenia

• Polecana zawartość

• Nawiew tylnej kanapy - Megane 3
      Witam, planuje zakup Megane 3 Grandtour. Przegladajac ogloszenia nie widze aby jaka kolwiek miala nawiew na tylnia kanape. Pytanie czy jesrt to do zrobienia ? Może części z laguny 3 beda pasować ? Robił, ktoś cos podobnego ? Wymysliłem sobie kupno M3 1.5 dCi 110km, do tego chciałbym na start zrobić chip zeby podniesc moment  obrotowy i zyskać pare km. Później  chciałbym wrzucić jeszcze radio 2din z możliwością podpięcia kamery cofania i gniazdo zapalniczki lub usb do ladowania dla pasazera z tylu. Aczkolwiek najbardziej mnie nurtuje czy jest opcja na ten nawiew do tylu dla pasażerów. Jeżeli to pomocne... jestem gotow zrezygnować z tego joysticka jesli takowa wersja jaka kupie bedzie go posiadać. jezeli bedzie trzeba zmienić caly ten tunel . Dla mnie jest elementem zbędnym. W tym miejscu bardziej pasowałby jakis schowek z zasuwana roletka, albo poprostu miejsce na kubek. 

Jesli był taki temat poruszany to podlinkujcie. Nie znalazlem nic co by zaspokoiło moje pytania. Widziałem wątek o M4 ale te auta chyba troszeczke sie różnią ? 

REGULAMIN Forum się kłania pkt 5.6  - Prezes

• 15 odpowiedzi
    • Nowy Bigster: Wyższy Wymiar Dacii
      Dacia prezentuje nowy model Bigster, który wprowadza markę na wyższy poziom, oferując unikalną propozycję w segmencie C-SUV. Ten model, zgodnie z tradycją marki, zapewnia bogactwo cech i technologii w przystępnej cenie. Bigster to samochód, który łączy solidność, przestronność i nowoczesne technologie, spełniając oczekiwania najbardziej wymagających klientów.
      • 0 odpowiedzi
    • Jak sprawdzić kod silnika?
      Czy można jakoś odczytać kod silnika i skrzyni biegów z naklejki czy VINu? Jeśli tak to jak?
      • 10 odpowiedzi
    • Cześć, w przeciągu dwóch tygodni mam odebrać swoje megane 1.3 tce 140. 
      Powiedzcie proszę bo gdzieś wyczytałem, że nowoczesne silniki wraz z olejami są tak skonstruowane, że nie trzeba wymieniać oleju po 1000-2000km od wyjechania z salonu.
      Jak to w praktyce wygląda aby samochód służył długie lata?
      • 34 odpowiedzi
    • Używana Tesla z certyfikatem
      Niedawno trafiłem na wydaję mi się ciekawą opcję, żeby wejść do świata "elektryków". Chodzi o używane samochody marki Tesla, na stronie www.tesla.com/pl_PL/inventory/used - używane można wyszukać używane modele Tesli z certyfikatem. Zakładam, że są one po weryfikacji mechaniki i elektryki. Z tego co czytałem i szukałem w necie to akumulator w Teslach trzyma swoją pojemność całkiem dobrze nawet pomimo upływu czasu, pamiętam, że był z tym duży problem w Nissanach Leaf, które bardzo szybko traciły dostępną pojemność. Wracają do Tesli, to można wejść w szczegóły ogłoszenia, są real photos i co najważniejsze roczna gwarancja. Oczywiście liczę się z tym, że zaraz zostanę zjedzony przez fanów aut spalinowych (też je lubię), ale ... taka używana Tesla z gwarancją to może być ciekawa opcja.

• 17 odpowiedzi
  • Dodaj nową pozycję...

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl .

Tak, AdBlock został przeze mnie wyłączony!