szmydu Opublikowano 3 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2018 (edytowane) Panowie pytanie co może być nie tak. Przy ostatnich mrozach padł mi akumulator. Wymontowalem i ładowalem przez noc. Rano podpiąłem I odpaliłem na benzynie. Po kilku minutach przełączyłem na gaz I jazda. Po rozgrzaniu silnika zauważyłem ze na wolnych obrotach trochę bardziej sie telepie silnik niż zwykle. Podłączyłem interfejs i się zdziwiłem bo korekta LTFT jest na 18.8 (wcześniej miałem po mięsie od -4.7 do 4.7) a po zsumowaniu stft i ltfr wychodzi ze waha się w zakresie od 20 do 30. Na zimnym silniku wartości są podobne ale na -. Jak odpalę silnik i jeżdżę na samej benzynie to efekt jest ten sam więc to raczej nie problem z lpg. Nie pierwszy raz odpinałem aku i takich jaj nie było. Fakt że jak to robiłem było -17 ale to chyba nie powinno mieć znaczenia. Oczywiście brak błędów. Mała aktualizacja. Wyłączyłem gaz i jeżdżę na benzynie. Na zimnym silniku korekty benzynowe (LTFT + STFT) są ujemne w okolicy -20 (+/-20). Po osiągnięciu przez płyn temp. 50 stopni C korekty oscylują w okolicy 0 (+/-20). Natomiast po rozgrzaniu silnika, temp. płynu 80 stopni , korekty są już dodatnie +10 (+/-20). Po rozgrzaniu silnika (80 stopni C) czuć większe wibracje silnika wewnątrz kabiny. Ktoś się spotkał z czymś takim ? Lewe powietrze mogłoby powodować takie zachowanie, czy szukać przyczyny gdzieś indziej ? Edytowane 6 Marca 2018 przez szmydu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 18 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2019 W moim 1.4 tce korekty paliwowe nie można skasować poprzez odpięcie akmulatora czy jak w innych markach np. w wv korekty paliwowe kasują się po skasowaniu błędów; W Renault można polączyć sie np. Pyrenem i połączyć z modułem wtrysku i tam jest opcja kasowania adaptacji korekt obd zadymienia po wykonaniu polecenia korekty czy to na minusie czy to na plusie są zerowe ważne jest to np. podczas ustawiania instalacji lpg . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej-2010 Opublikowano 18 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2019 Dnia 3.03.2018 o 20:15, szmydu napisał: Po rozgrzaniu silnika (80 stopni C) czuć większe wibracje silnika wewnątrz kabiny. Warto przeczyścić ; - map-sensor oraz zapewnić mu szczelność montażu, - przepustnicę i wymienić oringi, Dnia 3.03.2018 o 20:15, szmydu napisał: Mała aktualizacja. Wyłączyłem gaz i jeżdżę na benzynie. Kierunek działań prawidłowy, Warto przeganiać auto na wysokich obrotach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi