LTar Opublikowano 16 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2018 Cześć, Ostatnio usłyszałem, że nowa 7 biegowa skrzynia EDC w 1.2 w megance jest mokra. Wiem, ze występują suche i mokre i że suche są bezobsługowe a w mokrych trzeba wymieniać olej co 60 000 km. Jednak nie wiem czym różnią się w użytkowaniu. Nigdzie w internecie nie mogę znaleźć o tym informacji. Jedyne info jest o VW DSG i to też takie nie dość jasne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vivera1977 Opublikowano 20 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2018 (edytowane) ``Najważniejsza cechą konstrukcyjną tej przekładni są dwa sprzęgła, czyli tarcze sprzęgłowe, które mogą być w wersji suchej (słabsze silniki) lub mokre, pracujące w kąpieli olejowej (mocniejsze silniki). Jedno sprzęgło obsługuje biegi nieparzyste oraz bieg wsteczny, drugie sprzęgło obsługuje biegi parzyste. Z tego powodu można mówić o dwóch równolegle przełączanych skrzyniach biegów zamkniętych we wspólnej obudowie.`` Edytowane 20 Marca 2018 przez vivera1977 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Geble Opublikowano 29 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2018 Pozwolę sobie nieco odświeżyć temat, jako że za kilka tygodni stuknie mi 30k km i zastanawiam się co dalej z EDC, jak z eksploatacją. W internecie naprawdę jest bardzo mało informacji o tej skrzyni, także na zagranicznych forach. Wiadomo, że w ASO nic się nie dowiemy lub usłyszymy to co większość użytkowników na innych forach jak próbowałem zgłębić temat, czyli informację o tym, że EDC jest bezobsługowe... Nie potrafię nawet znaleźć informacji jaki olej jest w tej skrzyni. Skoro, tak jak napisał kolega @LTar, skrzynia w GC jest mokra to tym bardziej wymaga wymiany oleju po jakimś czasie. Olej się zużywa, traci swoje właściwości. Od jakichś 2 k km zauważyłem nadmierne szarpanie skrzyni przy zmianie 1->2, 2->3. Było od nowości, ale wiedziałem, że ten typ tak ma. Skarżą się wszyscy, nawet w Talismanach. Nie jest to nie wiadomo jakie szarpanie (nie jest to na pewno szarpanie jak w walniętej skrzyni, że wbija głowę w zagłówek), po prostu coraz bardziej czuć, że skrzynia zmienia biegi. Od 3->4 wzwyż nie czuć praktycznie nic. Pytanie czy to oznaka, że warto już wymienić olej w skrzyni? Jakie są wasze doświadczenia w kwestii EDC? Ktoś ma jakieś informacje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LTar Opublikowano 29 Sierpnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2018 (edytowane) Chyba w czynnościach serwisowych jest zalecana zmiana oleju co 60 000 km ale ja bym już przy 40 000 zmieniał. W dwusprzęgłowych automatach (ale innych również) konieczna jest wymiana oleju w skrzyni. Właściwie w każdej skrzyni warto wymienić olej. w Mokce miałem manuala i też wymieniłem przy 45 000 km. Co ciekawe instrukcja na Europe nie zalecała, a na USA zalecała co 60 000 km. Wiadomo dlaczego Edytowane 29 Sierpnia 2018 przez LTar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Geble Opublikowano 30 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2018 Czy ktoś posiada informację jaki rodzaj skrzyni (chodzi mi o kod) jest w naszych Megankach? Jedyne co znalazłem to DC4001, czyli EDC w Megane 3 oraz Scenic 3. Nic o IV niestety nie potrafię znaleźć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi