Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Wymiana żarówki kierunkowskazu przód

Rekomendowane odpowiedzi

Przednia prawa żarówka kierunkowskazu wyblakła mi:-D Mruga na biało:-D

Chciałem ją dzisiaj wymienić, zdemontowałem przednią część nadkola, jakoś udało mi się ją wykręcić wraz z wkładką z lampy ale dalej już wyjść nie chciała - zapiera się o metalowe części karoserii. Pomęczyłem się trochę i poddałem, nie da się jej chyba wyjąć w ten sposób.

Jaka jest technika wymiany tej żarówki? Trzeba wymontować całą lampę czy jakoś rozłączyć żarówkę od jej wkładki?

Miejsca tyle co nic a potem to jeszcze jakoś zmontować trzeba....

Krążą legendy, że są tacy, którym udało się zmienić żarówkę kierunkowskazu przez otwór w nadkolu :-D Ja niestety nie mam ręki łamanej w 5 miejscach i żarówki kierunków wymieniałem po zdjęciu zderzaka...zrobiłem to prewencyjnie bo zmieniałem plastikowe kostki lamp na ceramiczne, więc i tak musiałem ściągać zderzak, więc przy okazji zmieniłem te od kierunków. Szczerze to okazuje się, że zdjęcie i założenie zderzaka jest prostą i szybką procedurą, więc może warto jak ma się trochę więcej czasu zrobić to w ten sposób.

Potwierdzam, namęczyłem się trochę ale drugi raz to przypuszczam będzie już luzik. Kilka spinek, śrubek, wszystko łatwo idzie, jedyny newralgiczny punkt to zatrzaski zderzak wchodzące do górnej części reflektorów. Delikatnie podważyć i wychodzą, na zdjęciu widać co w co wchodzi.

DSC_1029.JPG

DSC_1033.JPG

• 3 miesiące temu...

Ja wymieniłem żarówki kierunkowskazów przez dziurki w nadkolach jednakże kierunkowskazy mają styki w szczególnych miejscach a jest możliwość włożenia tych oprawek na odwrót, nie dałem rady ich poprawnie nakierować więc musiałem zdjąć światła, nie polecam tej procedury, śrubki w nadkolach są pordzewiałe a spinki się łamią więc trzeba od drugiej strony kombinerkami trzymać żeby odkręcić zderzak od nadkola lub odczepić nadkole razem ze zderzakiem. Jak ktoś się zabiera za tą procedure to niech się przygotuje, trzeba uważać na spinki, które trzymają plastiki od góry, daje rękę że je połamiesz więc kup sobie od razu nowe, chyba że nie chcesz tych plastików jak ja więc kup zapasowe 5 spinek bo tyle jest wymagane żeby zderzak się trzymał, drugie to są 4 spinki dla nadkoli polecam sobie je kupić oraz dla nich śrubki ze stali nierdzewnej bo te spinki są bardzo kruche więc jak nie teraz to w przyszłości ci się połamią a pewnie jakieś żarówki będziesz wymieniał. Nie polecam się zabierać za wymianę bez ściągania zderzaka i świateł bo jak trafisz już żarówką w dziurę i przekręcisz to się okaże że nie trafiłeś oprawką w styki i tym sposobem ręka pokaleczona. Druga sprawa to trzeba się wyposażyć w jakiś marker który nie schodzi, przyda ci się to do zaznaczenia pozycji śrub trzymających światła. Co do zatrzasków przy światłach to polecam się obchodzić jak z jajkiem i przy ściąganiu i przy zakładaniu bo mi się udało połamać ucho przy świetle.

Edytowane przez peteranya