krzemyk101 Opublikowano 27 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2011 Ale moje czujniki są przyuczone gdyż mam je na org.17"a zamierzam kupić ładne 18"i nie wiem czy można do takich nie fabrycznych felg założyć takie czujniki tzn.czy będą pasować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prezes Opublikowano 27 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2011 Powinny pasować ponieważ otwory felg są standaryzowane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Waldii77 Opublikowano 10 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2011 Witam Z mojego doświadczenia dot.zmiany kpl kół na zimówek( bez czujników) i powtórnego założenia kół z czujnikami wszystko w porządku. W noc poprzedzającą wymianę odłączyłem akumulator do ładowania, rano zmieniłem opony, podłączyłem akum. i za kilka dni odbyłem jazde.Sam byłem ciekaw czy koła komp. będzie widział; obstawiałem ze tak i wszystk jest OK.Nie trzeba nic przyuczac, do serwisu jezdzić etc. Takze sprawdzone. Nie wiem tylko skąd bajki o tym ze nie działa ABS itd jak nie ma czujników; można sie domyśleć...Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaiman Opublikowano 30 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2011 Witam, Ponieważ jestem świeżym użytkownikiem Megane II, chciałbym się tu wypowiedzieć na temat słynnych już czujników ciśnienia. Otóż podczas mycia auta a dokładniej felg zauważyłem (usłyszałem) minimalny szum a okolic wentyla. Okazało się iż ów wentyl jest ukruszony (pękł na gwincie) i uchodzi z niego pomału powietrze. Ściągnąłem koło i założyłem zapasowe z myślą podjechania do wulkanizatora w dniu następnym. Oczywiście przewertowałem wczesniej forum, gdyż po założeniu zapasówki komputer pokazywał tylne koło i informował mnie o przebitej oponie. Nie przejmując się tym pojawiłem się w serwisie (nieautoryzowanym) gdzie polecono mi skontaktowac się z ASO. W serwisie Renault pan z serwisu zaproponował wymianę wentyla w cenie 170zł. Spytałem co będzie jak zamontowany zostanie zwykły wentyl. Ponoć, jak przy zapasówce powinien zniknąć symbol danego koła na komputerze. Zamieniłem wiec wszystkie wentyle na zwykłe, jednak koputer upierał się nadal przy przebitej oponie i sygnalizował tym razem wszystkie koła. Z pomoca przyszło forum i odłączyłem akumulator. Po dłuższej chwili wszystko wróciło do normy. Jednak ciekawi mnie fakt, że komputer pokazuje nadal wszystkie koła, choć wg instrukcji czy kolegów użytkowników forum powinny zgasnąć wszystkie koła z wyświetlacza komputera. Spytałem również o możliwość wyłączenia funkcji sprawdzania ciśnienia w oponach. Koszt w ASO ok. 100zł. Pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mohito Opublikowano 30 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2011 Bo one zgasną. U mnie po ok godzinie jazdy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaiman Opublikowano 31 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2011 (edytowane) [ciach] Narazie zrobiłem tylko krótka trase i nadal sa widoczne koła. Dzis czeka mnie dłuższa podróż, zobaczymy jakie będą objawy. Czy w tym wypadku jest sens fatygowania się do ASO w celu wyłączenia funkcji w komputerze? Regulamin pkt. 5.13 0cool Edytowane 15 Listopada 2011 przez 0cool Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gojgien Opublikowano 31 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2011 Nie wiem czy dobrze rozumiem ale u mnie też widzę koła a właściwie puste owale w miejscu kół na tej ikonce. Tylko ich obrysy, a czujników nie mam i chyba nigdy nie było. Co zaś tyczy się Twojej podmiany na normalne wentyle i dalszej widoczności już wszystkich przebitych kół, to jest to logiczne. Czujniki zapewne były w pobliżu auta lub w środku, więc wysyłały sygnał radiowy do odbiornika, że nie czują ciśnienia jak w pełnej oponie czyli tak jakby wszystkie opony były przebite.. To samo miałeś jadąc na rezerwie z uszkodzonym kołem w bagażniku. Czujnik nadal był aktywny i jego sygnały o awarii opony docierały do systemu. Jeśli tej funkcji nie wyłączysz, to za każdym razem jak auto znajdzie się w pobliżu tych czujników, przykładowo w garażu gdzie je będziesz przechowywał, to będą się z systemem komunikowały, wysyłając sygnał o pustych kołach. No chyba, że będzie to takie miejsce, które będzie poza zasięgiem komunikacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mohito Opublikowano 31 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2011 (edytowane) cięcie Widocznie już masz wyłączoną tą funkcję. Obrys koła to znaczy że wszystko jest OK. Świecące całe koło to znaczy że coś jest nie tak albo złapałeś gumę. Brak obrysu koła (i wypełnienia) to znaczy, że komputer nie wykrywa czujnika i jednocześnie powinna być wyświetlona informacja. To czy masz czujnik w samochodzie czy w domu nie ma znaczenia. Sprawdzone przeze mnie w praktyce. Edytowane 31 Lipca 2011 przez gojgien Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gojgien Opublikowano 31 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2011 Ja tej funkcji nie miałem nigdy włączonej, bo według specyfikacji auto opuściło fabrykę bez czujników w kołach z nieaktywnym systemem. A nie rozumiałem czego oczekuje kolega kaiman pisząc o znikaniu kół z ikonki. Czy całych, czy tylko zapełnienia tych owali. Niemniej jednak jeśli nawet podczas jazdy, czy po jakimś tam czasie, koła (owale) całkowicie znikną, co będzie oznaczało brak komunikacji z czujnikami, to po powrocie w bliską odległość tych czujników znowu się pojawią sygnalizując przebicie wszystkich 4. Więc sprawa będzie powracać do czasu wyłączenia funkcji w komputerze lub dezaktywacji nadajników w czujnikach. Czy w tym wypadku jest sens fatygowania się do ASO w celu wyłączenia funkcji w komputerze? Chyba w tym wypadku, odpowiedź na to pytanie powinna być twierdząca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaiman Opublikowano 31 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2011 cięcie Dzięki za wiadomości. Było dokładnie tak jak pisałeś. Mimo zamontowania zapasowego koła, komputer wyświetlał przebitą oponę gdyż była ona w bagażniku i czujnik wysyłał info do komputera. Obecnie na komputerze wyświetla się symbol samochodu bez kół. Regulamin pkt. 5.13 - cytowanie Po co cytujesz całego posta skoro odpowiadasz bezpośrednio pod nim W papugę się bawisz P_r_z_e_m_o Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Galussoo Opublikowano 16 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 16 Września 2011 (edytowane) Witam...mi właśnie padl czujnik w lewym tylnym kole :) - ile kosztuje teraz taki czujnik w ASO? Są jakieś zamienniki? Edytowane 16 Września 2011 przez Galussoo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sg123 Opublikowano 22 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2012 (edytowane) Witam. Właśnie rozebrałem czujnik ciśnienia koła od Megany II i dodaje fotki.Nie kupujcie używanych czujników ponieważ posiadają baterię,która po jakimś czasie się wyczerpie.Nie wiem dokładnie jaki to czas ale u mnie zaczęły padać niedawno jeden po drugim (wytrzymały 7 lat)najpierw zaczynają często łapać błędy aż w ogóle się wyłączą.Próbowałem rozebrać ten czujnik bardzo delikatnie ale widzę że się nie da,chyba że ktoś ma jakiś sposób na rozpuszczenie silikonu,którym czujnik jest zalany.Pozdrawiam Edytowane 22 Stycznia 2012 przez sg123 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 23 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2012 Już inżynierowie Renault postarali się, żeby czyjniki nie były rozbieralne Ile kosztują nowe ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiterZgora Opublikowano 23 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2012 Nowe coś koło 200zł za sztukę. Ciekawe czy ten silikon można usunąć preparatami do usuwania silikonu sanitarnego http://ladnydom.pl/budowa/1,106585,8467387,Test_preparatow_do_usuwania_silikonu.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sg123 Opublikowano 24 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2012 Witam ponownie znalazłem piny na czujniku.Od strony silikonu jest plus z drugiej strony minus można wbić szpilkę i sprawdzić napięcie zwykłym miernikiem bądź naładować sobie bateryjkę.Napięcie powinno wynosić 3 Volty,bateryjka według napisu to CR2450A Panasonica.Dorzucam fotki. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi