lk73 Opublikowano 26 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2018 Mam fotelik dla dziecka 15-36kg Cybex Solution M-fix i zapianie jak również odpinanie pasów z tyłu w Megi jest bardzo utrudnione. Czy macie jakiś patent na to. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
konwil Opublikowano 26 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2018 (edytowane) Mam, co prawda Recaro Monza Nova, ale jest to ten sam zakres wagowy i podobny fotelik - faktycznie w Megane II córka nie była w stanie się sama zapiąć (może to też wynikać z już jednak trochę zużytych pasów: 10 lat), a w tej samej konfiguracji w Megane III z praktycznie nieużywanymi pasami jest lepiej. Lepiej, tzn. lepszy dostęp do gniazda pasa (moja jeździ za pasażerem, po prawej stronie) i 5-latka sama daje radę. Radziłem sobie z tym przez jakiś czas - chyba nie ma na to sposobu Edytowane 26 Kwietnia 2018 przez konwil Literówka, uzupełnienie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lk73 Opublikowano 28 Kwietnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2018 Problem jest głównie taki, że gniazdo pasów z tyłu jest mocno wtopione w siedzisko, bez możliwości manewru. Przy zamontowanym foteliku na isofix mnie rodzicowi jest ciężko zapiąć pas, już nie wspomnę o mojej 5-letniej córce. Najlepiej byłoby aby gniazdo pasów z tyłu było powyżej siedziska jak np. w fiacie punto II, czy fordzie fieście. W megane III też chyba nie jest dobrze, opisane jest to m.in. na tej stronie: http://www.jedz-bezpiecznie.pl/Testy,Bezpieczenstwo_dziecka,Foteliki_i_wozki,Dziecko-w-Renault-Megane-III,Renault-Megane-III-hatchback-facelifting-2013,20141204.php Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
konwil Opublikowano 28 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2018 @lk73 wg mnie demonizujesz temat, ale w sumie masz do tego prawo Niemniej, w Megane II zapinałem ja, w Megane III zapina córka, a ja dam radę nawet z fotela kierowcy (po przekątnej siedzi). Zgadzam się, że nie jest to najergonomiczniejsza czynność świata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi