Andrzej-2010 Opublikowano 19 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2018 (edytowane) 1/ Przy braku czujnika stukowego ; sterownik silnika ECU ( wg.mnie ) tak znacznie opóźnia kąt wyprzedzenia wtrysku a tym samym wielkość dawki paliwa, że spalanie stukowe nie występuje, 2/Jeżeli czujnik stukowy jest podłączony, to spalanie stukowe występuje, słychać stukot/chrobotanie, czyli ECU nie jest w stanie skorygować na tyle kąta wyprzedzenia wtrysku, aby tego stuku nie było, 3/ Pojawia się pytanie co jest powodem tego zjawiska ? Wg.mnie, po ilości wiedzy jaką zaaplikowałeś w tym temacie ; a/ są to nieprawidłowe charakterystyki wtryskiwaczy, czyli praca wtryskiwaczy odbiegająca od normy w stopniu uniemożliwiającym korektę przez czujnik stukowy, b/ czyli wtryskiwacze do generalnej kontroli i regeneracji na stole naprawczym, w profesjonalnym zakładzie, c/ praca silnika w obecnym stanie jest nieprawidłowa; - tak z włączonym czujnikiem stukowym, - jak i bez niego, d/ dopóki nie zdecydujesz się na regenerację wtrysków to i się nie przekonasz, e/ warto z Twoim problemem, dla potwierdzenia mojej tezy, podjechać do kumatego mechanika od reno. Edytowane 19 Maja 2018 przez Andrzej-2010 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 19 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2018 Dla @szupi pdf. DCM 1,2.pdf 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej-2010 Opublikowano 20 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2018 szupi ; Włożyłeś trochę kasy i czasu w to auto, proponuje ; - wymianę pompy olejowej na wzmocnioną, nowego typu od 2006 r, - przegląd stanu panewek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henion Opublikowano 4 Marca 2022 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2022 Cześć , i jak opanowane to stukanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szupi Opublikowano 28 Listopada 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2022 @Henion, wybacz, chwilę się nie logowałem Megankę sprzedałem bratu, jeździł odłączonym sensorze, oddał do warsztatu na kasowanie błędów, gość mu tak wtyski załatwił, że auto nie odpalało. Kupił jakieś używki, jeden regenerował bo był poniżej normy i po montażu postukiwał sporadycznie. Teraz problem jest rozwiązany definitywnie, brat pojechał na rondzie prosto i już nic nie stuka, pewnie dlatego, że kawałek silnika został na krawężniku ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 29 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2022 10 godzin temu, szupi napisał: brat pojechał na rondzie prosto i już nic nie stuka, Nie mów, że to był ten słynny przypadek z lądowaniem na plebanii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szupi Opublikowano 1 Grudnia 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2022 Nie, młody zrobił to mniej spektakularnie i niedawno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi