pistolet Opublikowano 12 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2018 Witam posiadam Megane 3 Grandtour 1.9dci 131km, szykuję się do wymiany kompletnych tarcz tylnych tylko nie wiem z jaką siłą dokręcić łożysko bo niestety internety piszą raz 280nm a przeglądałem książkę serwisową i jest tam 220nm i teraz pytanie gdzie leży prawda i z jaką siłą powinno być to dokręcone wg. sztuki. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
onomatopeja Opublikowano 12 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2018 w sumie łożysko jest osadzone w tarczy i jest to zwykłe łożysko (czy kulkowe czy baryłkowe nie wiem - chyba baryłkowe) ale proste żadne skośne, uszczelnione 2 pierścieniami gumowymi. Co za tym idzie (nie jest to zgodne z sztuką oczywiście) dokrecamy ile wlezie byłe tarcza się kręciła bez nadmiernego oporu. W moim przypadku dokręcone zostało kluczem pneumatycznym i jeździ bez problemu 220 czy też 280 to i tak jest już względnie duży moment (co prawda na co dzien obcuję w pracy z zakrętarkami hydraulicznymi których moment dokręcania to ponad 2200 Nm ale to inna sprawa:D). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
certino Opublikowano 13 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2018 Serwisówka renault mówi 220 Nm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dajducz Opublikowano 15 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2018 Jakie tarcze i klocki wkładałeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
onomatopeja Opublikowano 16 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2018 (edytowane) a juz nie pamiętam jakaś średnia klasa, pylą jak każde inne, ale nie piszczą (na poczatku troche piszczały ale teraz to się już uspokoiło). dobra przypomniałem sobie klocki i tarcze (komplet) firmy quaro Edytowane 16 Lipca 2018 przez onomatopeja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi