alcom5 Opublikowano 27 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2018 Witam! Czy ktoś z Was wie jakie powinno byc prawidłowe podciśnienie za elektrozaworem tubro? Za pompom vacu mam - 0,7 czyli dobre a za zaworem - 0,4. Panowie od regeneracji turbin twierdzą że powino by tez - 0,7 . Ja kupiłem nowy w sklepie zawór i jest - 0,4. Silnik 1.5 103km moim zdaniem turbo późnow wstaje bo dopiero po 2000 obr. Turbo po regeneracji zawór nowy, EGR zaślepiony. Czy mógłby ktoś sprawdzic u siebie ile jest? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jabrze Opublikowano 27 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2018 2 godziny temu, alcom5 napisał: moim zdaniem turbo późnow wstaje bo dopiero po 2000 obr To wstawanie jest uzależnione również od mocy silnika. Możesz się cieszyć, że tak wcześnie ciągnie w porównaniu do innych marek 2 godziny temu, alcom5 napisał: Panowie od regeneracji turbin twierdzą że powino by tez - 0,7 Nie wiem ile ma 1,5 chociaż takim jeżdżę, ale dla 1,9 i 2,0 panowie mają rację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej-2010 Opublikowano 28 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2018 Na wartości podciśnienia za elektrozaworem turbiny ma wpływ ; - wartości z czujnika ciśnienia doładowania, - stan, szczelność i wskazania z tego czujnika, - szczelność całego układu dolotowego. Wskazania podciśnienia za elektrozaworem turbiny miałem nawet - 0,9 bar dla 1,5 dci/110 KM. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alcom5 Opublikowano 28 Czerwca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2018 Pozostaje tylko sprawdzic w innej meganie i ewentualnie podmienic zawór lub czujnik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej-2010 Opublikowano 28 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2018 Ciśnienie doładowania należy sprawdzać podczas jazdy, nie na postoju, bo zależne jest od kilku czynników ; - szczelności układu dolotowego, - ciśnienia atm, - otwarcia VNT ( system zmiennej geometrii łopatek ), - otwarcia egr, Na b.jałowym ciśnienie doładowania powinno być ok .1 bar, Przy dużym obciążeniu ; ( absolutne ciśnienie doładowania ) - ok. 2,3 bar - dla 1,5 dci / 85 KM , - ok. 2,6 bar - dla 1,5 dci / 110 KM . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alcom5 Opublikowano 30 Czerwca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2018 (edytowane) Dzisiaj kolega udostepnił mi swoje autko. Sprawdziłem i u niego jest podciśnienie - 0,4. Wygląda na to, że ten typ tak ma. Ale na pewno zależy od czujnika ciśnienie doładowania, wypiąłem wtyczke z tego czujnika i podciśnienie spadło do - 0,2 . Edytowane 30 Czerwca 2018 przez alcom5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi