Baszar Opublikowano 21 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2018 Witam , mam taki tester firmy APA do mierzenia temperatury zamarzania płynu ( opis po niemiecku) Jest to taki pływak w fiolce - zielona i biała skala. Czy wie ktoś jak tego używać ? Z tego co zrozumiałem to zielony zakres skali jest do Glikolu a biały do Methanolu I że niby aby sprawdzić w zakresie zielonym - płyn ma być ciepły 21 c Czy tak ? Pozdrawiam serdecznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pbet Opublikowano 21 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2018 Normalnie zasysasz płyn ze zbiorniczka i sprawdzasz. Nie jest to zbyt dokładny pomiar. https://megane.com.pl/topic/75478-wiarygodność-testera-płynu-chłodniczego/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baszar Opublikowano 21 Listopada 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2018 Witam ponownie, Zmierzyłem temperaturę zamarzania na zimnym płynie i pokazało tak jak widać. Moż jednak mierzyć powinno się na ciepłym płynie? Dla porównania zmierzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pbet Opublikowano 21 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2018 Dokładnie tak samo. Tak jak pisałem nie wiem na ile temu testowi ufać. Może podjedź po prostu do ASO albo jakiegoś innego warsztatu i poproś o pomiar ich sprzętem tłumacząc, że nie wiesz czy wymieniać. Powinien być lepszy niż to co mamy Mogą nawet nie chcieć od Ciebie za to pieniędzy, a jak zechcą to pewnie niewiele. Rozumiem, że nie wiesz kiedy płyn był wymieniany i dlatego chcesz to sprawdzić? Jeśli auto ma więcej niż 5 lat i nie masz takiej wiedzy to ja bym wymieniał w ciemno. To nie są duże koszty. Dodatkowo Renault ma teraz ofertę sprawdzenia auta przed zimą za 99 zł. Może warto rozważyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baszar Opublikowano 21 Listopada 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2018 Dzwoniłem kiedyś do Renault i powiedzieli, że płyn powinien być zmieniony przy 120.000 tys , lub następna inspekcja. Czyli w 2019 roku. Tak chce poprostu sprawdzić profilaktycznie. Kolor płynu wyglada Ok. Z tego co pamietam to płyn tu się wymienia co 5 lat. Sprawdze jeszcze tym miernikiem na ciepłym płynie. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pit-men Opublikowano 21 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2018 (edytowane) Z ciąg trochę płynu do jakiegoś pojemnika i wstaw do zamrażarki ,jak masz ją ustawioną na -21* i płyn nie zamarznie to masz odpowiedź czy zmieniać już czy jeszcze trochę poczekać . Pomiar może i chałupniczy ale da odpowiedź na podstawowe pytanie "zimą zamarznie czy nie " Edytowane 1 Stycznia 2019 przez pit-men Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi