konwil Opublikowano 18 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2018 Dnia 16.12.2018 o 11:45, pbet napisał: A jaka faktura? Vat-marża czy 23%? Są różnice w odpowiedzialności. Rozmawiałem ze swoją księgową - wg niej nie ma żadnej różnicy. To chodzi tylko o to, żeby był porządek z podatkiem (tak w skrócie). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Asieq10 Opublikowano 18 Grudnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2018 Witam Panów, wymieniona maglownica wydana kasa, z gościem się dogadałam odda jakaś część pieniędzy. Także zobaczymy co się wydarzy dalej. Naradzie wszystko sprawne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pbet Opublikowano 18 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2018 @konwil Dla firmy nie ma ale mi chodzi o odpowiedzialność za wady / rękojmię. Przy VAT23% komisant jest sprzedawcą, przy vat-marża pośrednikiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
konwil Opublikowano 18 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2018 Wg mojej księgowej nie jest tak jak piszesz, ale nie mam argumentów, żeby polemizować, tym nie mniej: odpowiedzialność przed kupującym jest wedle prawa taka sama. Ja bardzo chętnie jej dowalę, ale muszę mieć czym: podaj źródło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pbet Opublikowano 18 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2018 (edytowane) @konwil analizowałeś temat, ja również. O tej odpowiedzialności piszemy nie z praktyki, a z lektury. Całe internety przedstawiają taką różnicę. Cytat Komisant jest tylko pośrednikiem. Jego odpowiedzialność nie obejmuje ukrytych wad w sprzedawanych pojazdach, chyba że wiedział lub łatwo o tych wadach mógł się dowiedzieć. Warto zatem dochować szczególnej staranności przy zakupie auta u takiego pośrednika. https://www.pit.pl/ruchomosci-samochod/zakup-auta-z-komisu-ruchomosci-samochod-922607 Edytowane 18 Grudnia 2018 przez pbet Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
konwil Opublikowano 18 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2018 (edytowane) No dobrze, ale prawo to prawo. Ja też zgłupiałem, jak mi zadano pytanie dlaczego sprzedawca z VAT-marża ma mieć mniejszą odpowiedzialność. Chodzi o to, że on [tenże sprzedawca] nie odprowadza VATu, bo kupił od osoby prywatnej i byłby stratny, gdyby musiał - tyle (i rozwiązała to instytucja faktury VAT-marża). Nie chcę się zagłębiać, ale tak to powinno wyglądać - na moje lamerskie rozumienie Edytowane 18 Grudnia 2018 przez konwil Uzupełnienie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi