tomekkurek Opublikowano 5 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2019 Witam, Problem następujący, że czasami, tj raz na 2 dni auto mi zaczyna świrować. Zaświeca się kontrolka z tą zwojnicą (chyba oznacza problem z elektryką) i zaczynają mu skakać obroty między 2,5 a 3 tyś. Nie reaguje wtedy kompletnie na pedał gazu... Problem ustaje po zgaszeniu i ponownym odpaleniu auta. Czasami za pierwszym a czasami za drugim odpaleniem jest juz ok. Problem pojawia się i na zimnym i na ciepłym, ale częściej na zimnym raczej (chociaż w trasie po 50km też nieraz mi nawalił). Nie mam pojęcia jaka może być przyczyna. Wymieniłem już potencjometr gazu i przepustnicę (bo mam elektryczną więc czujka "wbudowana" w całą przepustnice). Wymieniłem też czujnik położenia wału i sondę lambdę bo mi się spieprzyła. Proszę o jakieś wskazówki bo już mi ręce opadają... PS. nie wiem co to oznaczenie "phl" i "phll" oznacza więc wybaczcie ale losowo wybrałem "phl". Silnik to 1.6 16v b+g. 105KM Pozdrawiam, Tomasz. Edit: zauważyłem że po wyjęciu wtyczki z czujnika położenia przepustnicy objawy są te same, tzn obroty 2.5-3 tyś i brak reakcji na pedał gazu. W trasie jak problem znowu się pojawił, to odpiąłem wtyczkę żeby sprawdzić czy będzie słychać jakąś zmianę w pracy silnika i okazało się że nic się nie zmieniło. To skłoniło mnie do zakupu i wymiany przepustnicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej-2010 Opublikowano 5 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2019 Wymień filtr paliwa i świece. Cewki i świece muszą być czyste i suche. Sprawdź jakość i czystość benzyny w zbiorniku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomekkurek Opublikowano 5 Stycznia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2019 Świece wymieniłem 1000km temu. A świruje mi niezależnie od tego czy jedzie na benzynie czy na gazie... Może być to wina cewek? ale tam są 4 cewki i nagle wszystkie się pieprzą na raz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jabrze Opublikowano 5 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2019 To jest objaw błędu wtrysku, a dokładniej jeden ze stanów awaryjnych. Przyczyna to brak ciągłości połączeń sterowania przepustnicą. 3 godziny temu, tomekkurek napisał: objawy są te same, tzn obroty 2.5-3 tyś i brak reakcji na pedał gazu. Nawet na to odpowiedziałeś sam sobie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomekkurek Opublikowano 5 Stycznia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2019 Gdzie szukać źródła problemu? kabel gdzieś utarty?.... ruszałem kablami od czujki przepustnicy i nic, nie bylo zmiany reakcji. A komputer może nawalać w taki sposób ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jabrze Opublikowano 5 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2019 16 minut temu, tomekkurek napisał: x Ta wiązka i może być również połączenie wewnątrz samej przepustnicy, ale na początek prysnąć połączenia Kontaktem 60 i przetrzeć kilkukrotnie wkładając i wyciągając wtyczkę. Dwa piny mają duże obciążenie prądowe i z czasem się nagrzewają i szybciej utleniają. Powoduje to mniejsze wychylenie przepustnicy w stosunku do wartości zadanej z pedału gazu i układ kontroli wychylenia to znajduje i wyświetla jako zygzak, a przy większej różnicy włącza taki stan awaryjny. Czasami prędzej sam zygzak pobłyskuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomekkurek Opublikowano 5 Stycznia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2019 Przepustnice wymieniałem i problem nie ustąpił. Pokombinuję jeszcze z tą wtyczką. A myślisz że komputer by mógł też nawalić? Dzięki za odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jabrze Opublikowano 5 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2019 2 minuty temu, tomekkurek napisał: x Możliwe jest również połączenie od strony sterownika, ale sam on to rzadkość i nie ten objaw. Prędzej z wiązką jest coś nie tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomekkurek Opublikowano 10 Stycznia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2019 Witam podobnie, odnośnie pomysłu użytkownika jabrze - wyciągnałem wtyczke z przepustnicy, przeczyściłem ją tym preparatem, czynność powtórzyłem rano i pod wieczór. Wydawało się że problem minął ale niestety jednak nie. Reasumując. Wymieniona przepustnica, potencjometr gazu i przeczyszczona wtyczka wchodząca do przepustnicy. Co dalej mogę zrobić? A i jeszcze jedna sprawa. Słychać że przy 2-3 tyś obrotów telepie mi zawór ale nie chcę tego ruszać narazie bo z kasą słabo. Możliwe coś jest że to przez ten zawór tak się zwieszają te obroty? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jabrze Opublikowano 10 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2019 4 minuty temu, tomekkurek napisał: 2-3 tyś obrotów telepie mi zawór Który? Wyczyściłeś połączenia przepustnicy od strony sterownika? Sprawdziłeś ciągłości przewodów tej wiązki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomekkurek Opublikowano 10 Stycznia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2019 Nie wiem który, nie sprawdzałem tego. Ale słychać to podczas jazdy. Troche jakbym deaslem jechal. Kurde właśnie ciężko sprawdzić ciągłość bo ten przewód wchodzi do kołnierza z innymi przewodami i leci gdzieś daleko. A przy sterowniku w łatwy sposób da się to odpiąć? bo nigdy tego nie robiłem. A może jest jakiś schemat który przewód w sterowniku jest od przepustnicy? Wtedy nie musiałbym śledzić tego kabla, a nie ukrywam że ciężko go wyśledzić... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi