Megane9449 Opublikowano 21 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2019 Witam, Mam pewien problem z Megane II phII 2007r z silnikiem 1.6 16v. Na rozgrzanym silniku, po postoju powiedzmy 20-30 min od zgaszenia silnika długo kręci rozrusznikiem zanim odpali, nawet kilka sekund. Jeżeli zgaszę silnik i odpalę go po minucie to łapie od razu. Zawsze odpala za 1 razem, czasem żeby skrócić czas odpalania pomaga dodanie gazu. Na zimnym silniku odpala normalnie. Problem mam od jesieni i pojawia się, gdy temperatura otoczenia jest w granicach 5 stopni lub powyżej. Przez zimę miałem spokój, ponieważ przy ujemnych temperaturach odpala normalnie niezależnie od tego czy jest zimny czy ciepły. Dodatkowo przy jeździe na zimnym silniku i utrzymując około 1800-1900 obr/min wahają się delikatnie obroty. Przy innych obrotach (nie ważne czy niższych czy wyższych) problem nie występuje. Czytałem wiele tematów i w żadnym nie spotkałem podobnych objawów. W ciągu ostatnich 15tys. km w silniku zostało zrobione: - Rozrząd z pompą wody i kołem zmiennych faz (jeszcze przez poprzedniego właściciela, ale otrzymałem stare części, więc podejrzewam, że mówił prawdę) - Elektrozawór zmiennych faz rozrządu. - Olej z filtrem powietrza, oleju. (około 7tys temu, poziom jest na bieżąco kontrolowany, czy jest blisko max dla zwiększenia żywotności kzfr) - Czyszczenie przepustnicy. - Wszystkie cewki (beru) i świece (eyquem) (miał problem z wypadaniem zapłonu, po wymianie i usunięciu błędu z komputera problem zniknął) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jabrze Opublikowano 21 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2019 Możliwe, że czujnik temperatury płynu chłodzącego był kiedyś przegrzany i trochę zmienił charakterystykę. Czy elektrozawór został zmieniony na nowy? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Megane9449 Opublikowano 22 Lutego 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2019 (edytowane) @jabrze Tak został wymieniony na oryginalny nowy. Jest możliwość sprawdzenia tej charakterystyki interfejsem ELM 327 i jakąś aplikacją na androida? Edytowane 22 Lutego 2019 przez Megane9449 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej-2010 Opublikowano 22 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2019 12 godzin temu, Megane9449 napisał: Na rozgrzanym silniku, po postoju powiedzmy 20-30 min od zgaszenia silnika długo kręci rozrusznikiem zanim odpali, nawet kilka sekund. Czy ma instalację LPG? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Megane9449 Opublikowano 22 Lutego 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2019 @Andrzej-2010 Nie ma, sama benzyna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej-2010 Opublikowano 22 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2019 Prawdopodobnie, któryś wtrysk popuszcza. Podpiąć pod clipa. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Megane9449 Opublikowano 22 Lutego 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2019 @Andrzej-2010 A jest ktoś godny polecenia z Clipem w okolicach Świdnicy, Wałbrzycha w ostateczności Wrocławia, kto ogarnąłby temat diagnostyki w rozsądnych pieniądzach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej-2010 Opublikowano 22 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2019 W ramach własnych prac proponuje; - zmniejszenie odstępu elektrod świec do 0,7 mm, - przeczyszczenie map sensora oraz zapewnienie mu szczelności montażu, - w większości przypadków pomaga wymiana czujnika położenia wału - tylko oryginał, - zapewnienie aby świece i cewki były suche i czyste, - kontrola i przeczyszczenie styków elektrycznych ; Kontakt 60, Zobacz ; dolnośląskie 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Megane9449 Opublikowano 22 Lutego 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2019 Ok, dziękuję bardzo za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jabrze Opublikowano 22 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2019 5 godzin temu, Megane9449 napisał: @jabrzeELM 327 Możesz podejrzeć i wykasować błędy. Coś się tu pewnie znajdzie. Do szczegółów trzeba wejść w sterownik silnika. Potrzebna jest analiza , czyli szukaj clipa. Napisz taki temat na forum - ktoś się odezwie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi