cder Opublikowano 6 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2019 Witam. W mojej megance z 2006r 1.9 dci 130km. , zapala się błąd " sprawdz wtrysk". oczywisćie auto traci moc, ale zauważyłem że gdy silnik jest w temperaturze roboczej to zdarza się to bardzo rzadko. Problem występuje tylko gdy jest zimny z tym że tu też jest to troche dziwne bo gdy ruszam i jade delikatnie to ten błąd wyskakuje i potrafi samoistnie zniknąć i auto jedzie normalnie, ale jak od razu jade ostro czyli kręce go na biegach ostro w obroty to błędu nie ma. Czy to oznaka zapchanego DPF? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej-2010 Opublikowano 6 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2019 Sprawdź wtrysk - informuje ogólnie, że jest coś nie tak w układzie zasilania; - silnik jest w trybie awaryjnym i będą problemy z zapalaniem, - ta informacja jest ogólna i może oznaczać wiele spraw, - najkorzystniej - to diagnoza clipem, Jeżeli było dużo jazd po mieście i na krótkich dystansach, warto pojeździć wielokrotnie na wysokich obrotach, Wstępnie można sprawdzić ; - czy styki, wtyczki, piny, złącza - nie są zaśniedziałe; ( Kontakt 60 ), - czy nie zatankowałeś nie markowe, zabrudzone, zasyfione paliwo ?? - warto wymienić filtr paliwa na markowy; mann, knecht, purflux, - szczelność układu paliwowego, - brak pęcherzy powietrza w paliwie pomiędzy ; filtrem paliwa a pompą wtryskową , - szczelność podkładek pod wtryski , - szczelność montażu oraz czystość czujnika doładowania, - brak dziurki/nieszczelności w układzie dolotu, - brudny filtr powietrza, Bardziej pracochłonne czynności to kontrola/stwierdzenie; - zabrudzony, nieszczelny przepływomierz, - zapchany egr, - zapchane kierownice w turbinie, - nieszczelne wężyki czujników ciśnienia fapa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzesko Opublikowano 10 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2019 (edytowane) Mam podobny problem (błąd "sprawdź wtrysk"), ale włącza się on w innych momentach (i chyba jednak z innego powodu) niż u cder. W mojej Megance (silnik 1,9 cDi F4Q803, skrzynia automatyczna)) błąd ten włącza się, gdy silnik bardziej się rozgrzeje, np. po dłuższym staniu w korku. Zauważyłem, że wentylator chłodnicy włącza się prawidłowo (chyba), bo na wskaźniku temperatury wskazówka stoi cały czas praktycznie w miejscu (tzn. na trzeciej kresce od lewej). No, może wykonuje minimalne drgnięcie, gdy włączy się wentylator, ale prawie nie zauważalnie. Jeżeli samochód trochę postoi/ostygnie (około 5-10 min.), po ponownym uruchomieniu silnika kontrolna "serwis" i komunikat "sprawdź wtrysk" nie zapala się (do chwili ponownego dłuższego "postoju" w korku). Zaznaczam, że silnik nie traci mocy i nie przechodzi w tryb serwisowy. Po podpięciu pod Clipa wyświetla błąd zaworu EGR. Nadmienię, że zawór EGR był wymieniany na nowy przez poprzedniego właściciela dokładnie 6500 km temu. W warsztacie, w którym to wykonano, pewnie dosłownie interpretowali treść komunikatu, bez zagłębiania się w jego powód. Według mnie jest to ewidentnie związane z temperaturą silnika, ale gdzie szukać powodu i od czego zacząć? Da się z tym jeździć normalnie tylko jest to cholernie wkurzające. PS. Wczoraj praktycznie cały dzień jeździłem z włączoną klimatyzacją i mimo stania parokrotnie w korkach błąd się nie pojawił. W okresie zimowym (luty/marzec) też błąd nie wyskakiwał. Edytowane 12 Maja 2019 przez Grzesko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cder Opublikowano 11 Maja 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2019 a ja mam wrażenie że u mnie ma to związek z turbiną, czy tam czasami turbina nie ma zmiennej geometrii ? bo wtedy może być problem zapieczonych łopatek kierownicy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cder Opublikowano 24 Maja 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2019 Byłem na diagnostyce. Jest błąd " obwód czujnika ciśnienia doładowania" czyli do wymiany. Jak to wygląda? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej-2010 Opublikowano 24 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2019 Ponieważ jest to wyskakujący błąd oraz diagnostyka wykazała ( jaki numer błędu ); 1 godzinę temu, cder napisał: Jest błąd " obwód czujnika ciśnienia doładowania" to przed wymianą czujnika ( tylko na oryginał ) należy; - przeczyścić styki gniazda i wtyczki oraz samego czujnika doładowania, - zapewnić szczelność jego montażu, - sprawdź porządnie wiązkę od niego do komputera silnika, żeby wykluczyć przerwę w wiązce, - sprawdź styki ecu, Warto wymienić; - filtr powietrza, - filtr paliwa na markowy, - zapewnić brak pęcherzy powietrza w paliwie pomiędzy filtrem paliwa a pompą wtryskową, - oraz jeżeli było dużo jazd po mieście i na krótkich dystansach, należy wielokrotnie dać po garach na wysokich obrotach ( przytkany katalizator ). Dnia 10.05.2019 o 22:09, Grzesko napisał: Po podpięciu pod Clipa wyświetla błąd zaworu EGR. Nadmienię, że zawór EGR był wymieniany na nowy przez poprzedniego właściciela dokładnie 6500 km temu. Prawdopodobnie miałeś dużo jazd po mieście i na krótkich dystansach ; - wielokrotnie dać po garach na wysokich obrotach ( przytkany katalizator ), - przeczyścić egr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cder Opublikowano 24 Maja 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2019 Ok. Ale jak czujnik wygląda i gdzie to szukać bo nie jestem pewien Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzesko Opublikowano 29 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2019 Dnia 24.05.2019 o 16:49, Andrzej-2010 napisał: Prawdopodobnie miałeś dużo jazd po mieście i na krótkich dystansach ; - wielokrotnie dać po garach na wysokich obrotach ( przytkany katalizator ), - przeczyścić egr. Zaworu nie czyściłem, ale w czerwcu i lipcu miałem kilka "kursów" po 400 km i to z trochę większymi prędkościami (110 - 150 km/h). Do tego za radą kolegi, który kiedyś jeździł Meganem z takim silnikiem zacząłem lać paliwo "premium" (np.: Miles Plus Diesel, Ultimate ON, V-Power Diesel czy Verva ON). Fakt niezaprzeczalny, że takie paliwo jest droższe, ale dość szybko przestał mi wyskakiwać ww błąd, a i spalanie zmniejszyło się. Więc może jednak coś w tym jest... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi