omgwoot Opublikowano 15 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2019 Witam, posiadam megane 3 phI (2009r). Posiadam fabryczna nawigację tom tom, oraz radio (bez BT, Usb) z płaskimi przyciskami. Dzisiaj wymieniłem radio fabryczne na radio sony, problem polega na tym ze po podłączeniu nowego radia, na ekranie nawigacji pokazuje się obraz z logo tom tom, a później tylko zegarek. Natomiast jezeli po odpaleniu auta podłączę stare radio, nawigacja normalnie się włącza, wtedy można odpisać radio i wpiąć nowe i nawigacja działa aż do zgaszenia auta. Czy ktoś z Was przerabiał już temat i wie jak się z tym uporać? 2 małe kostki (od navi i sterowania radiem) oczywiście nie są wpięte nigdzie w przejściówkę iso. Z góry dziękuje za odpowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cinas Opublikowano 16 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2019 Nie chodzi o te małe kostki Oryginalne radio wysyła sygnał do modułu BIC iż radio jest włączone następnie pojawia się sygnał aktywacji multimediów i reszta komunikacji odbywa się po CAN Bez robienia jakiegoś modułu który by załatwił sprawę aktywacji i can to kiepsko Opcja zmiana programu w module BIC ( jest pod deską za licznikiem ) na taki jak jest w trafic , odciąć przewody can od magistrali auta , przerobić zasilanie do BIC i powinno się udać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
omgwoot Opublikowano 16 Maja 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2019 Dziękuje za odpowiedz, czy jest szansa na jakiś gotowy moduł, czy raczej rozkręcanie wszystkiego i rzeźba własnoręcznie? Mi to co napisałeś niestety niewiele mówi, ale wspólnie ze znajomym postaram się coś popróbować. W najgorszym wypadku ekran będzie robić za zegarek... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cinas Opublikowano 16 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2019 Na 100% nie kupisz takiego modułu - tylko budowanie od podstaw Kolejna opcja to pozostawienia starego radia podłączonego gdzieś w samochodzie - zasilanie , cany i aktywacja - czyli kostka gdzie są zasilania Ale i tak nie będzie dźwięku z nawigacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
omgwoot Opublikowano 16 Maja 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2019 Dźwięk z nawigacji jest mi totalnie zbędny. Właśnie przeszło mi przez myśl czy nie byłoby możliwości przeciągnięcia kabli do starego radia które zostałoby np w schowku żeby tylko navi działa, a podłączenie głośników i zasilania do nowego radia sony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cinas Opublikowano 16 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2019 Przecież to napisałem i nawet która kostka musi być podłączona Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi